Novine će jednom biti zaboravljene, Tomo neće. Nikada Novine će jednom biti zaboravljene, Tomo neće. Nikada
'GRANATA' GA OVAJ PUT NIJE PROMAŠILA

Novine će jednom biti zaboravljene, Tomo neće. Nikada

Zagreb 13. travnja 2017. D.K.

TweetEmailPrint ”Sve češće se uhvatim kako čitam ‘Posljednje pozdrave’ i gledam kako granate padaju sve bliže”, pisao je, ne jednom, Tomo. Smijehom je prkosio... Novine će jednom biti zaboravljene, Tomo neće. Nikada


”Sve češće se uhvatim kako čitam ‘Posljednje pozdrave’ i gledam kako granate padaju sve bliže”, pisao je, ne jednom, Tomo. Smijehom je prkosio prolaznosti i baš zato će ostati vječan. Zbog duha neusporedivo većega od zgrade i redakcije iz kojih je zauvijek izašao

U moru vijesti koje kažu da je prerano umro Tomo Židak, uporno tražim barem djelić duše. No ništa se, isprva, ne može pronaći. Tek hladna i bešćutna vijest: nema ga više.

Kao da nije bio najduhovitiji novinar našega doba, raskošni talent i dobri duh zagrebačkih redakcija, dragi kolega te uzor i inspiracija mnogima, simbol ‘Van Gogha’, kafića u kojem smo se godinama družili, smijući se njegovim pričama, čitajući njegove kolumne.

”Sve češće se uhvatim kako čitam rubriku ‘Posljednji pozdrav’. I gledam kako granate padaju sve bliže”, pisao je, ne jednom, Tomo Židak.

Ovaj put, nije ga promašila.

U svojim kolumnama u zadnje je vrijeme spominjao lijekova koje guta, nateklu jetru, a to da je veći dio plaće trošio u kafiću preko puta, nikada nije skrivao. Čak štoviše, uvijek se šalio na vlastiti račun. Kao malo tko, iskreno je i beskrajno duhovito, secirao vlastitu nutrinu.

Smijehom je prkosio prolaznosti i baš zato će ostati vječan. Zbog duha neusporedivo većeg od zgrade i redakcije iz kojih je zauvijek otišao.

Jer, novine će jednom biti zaboravljene, ali Tomo neće.