Obersnel se narugao EU istražiteljima, no mediji objavljuju dokaze o namještanju natječaja u Rijeci Obersnel se narugao EU istražiteljima, no mediji objavljuju dokaze o namještanju natječaja u Rijeci
TweetEmailPrint Još u tijeku natječaja prije dvije godine, suradnicima SDP-ova čelnika Rijeke je izravno napisano da su kopirali opremu iz Tehnixova kataloga i da... Obersnel se narugao EU istražiteljima, no mediji objavljuju dokaze o namještanju natječaja u Rijeci


Još u tijeku natječaja prije dvije godine, suradnicima SDP-ova čelnika Rijeke je izravno napisano da su kopirali opremu iz Tehnixova kataloga i da bi zbog tog mogli kazneno odgovarati. Nije ih bilo briga. Svi su uhićeni. Vojko Obersnel je, komentirajući jučer uhićenja, posprdno govorio o istražiteljima uspoređujući ih s DORH-ovim ‘manekenom’ Kamalom tvrdeći da je uvjeren kako su njegovi suradnici nevini… Nameće se sada pitanje hoće li i on biti obuhvaćen istragom, jer dokumenti koje su objavili mediji itekako ukazuju na umiješanost njegovih suradnika u malverzacije s EU novcem

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) i PNUSKOK uhitili su jučer pet osoba zbog sumnje na malverzacije sredstvima iz fondova EU prilikom izgradnje sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi. Petero uhićenih osumnjičeno je da su namjestili posao izgradnje sortirnice tvrtki Tehnix. Prema informacijama koje su danas objavili mediji, taj je posao preplaćen, pa su europski fond i državni proračun RH oštećeni za oko 3,8 milijuna kuna, odnosno 500 tisuća eura.

Portal 24 sata danas je objavio da postoji dokumentacija iz koje je vidljivo da je jedna konkurentska tvrtka prije više od dvije godine jasno upozorila riječku Gradsku upravu da se natječaj namješta u korist tvrtke Tehnix, čiji vlasnik Đuro Horvat jedan od petero uhićenih. Kako navodi novinar 24 sata Ivan Pandžić, Gradska uprava je ignorirala ta upozorenja.

“Nadam se da istragu nije radio nekakav KPMG ili Kamal ili kako se već zovu stručnjaci koji rade za ta tijela” tako je pomalo posprdno za N1 komentirao bivši SDP-ov gradonačelnik Vojko Obersnel uhićenja zbog sortirnice u Mihačeva draga. On je uvjeren u nevinost svojih suradnika iz gradske uprave i Čistoće koje se tereti za namještanje natječaja i pogodovanje tvrtki Tehnix. Obersnel je povukao paralelu s vještačenjem koje su radili KPMG i Ismet Kamal u slučaju Agrokor i koje je Županijskom državnom odvjetništvu palo na sudu zbog sukoba interesa.

I njegov nasljednik, SDP-ov Marko Filipović koji sada vodi Rijeku je poručio da nisu uočene nikakve nepravilnosti niti kod njih niti od kontrolnih tijela. Filipović je inače izjavio da je ukupno sortirnica plaćena 37 milijuna kuna s PDV-om, od čega je 31 milijun kuna iz EU. Prema dokumentaciji koja je javno dostupna, GP Krk koji je obavio građevinske radove i nije obuhvaćen istragom, te Tehnix su dali ponudu vrijednu 33,5 milijuna kuna s PDV-om. Dakle, u konačnici je plaćeno 3,5 milijuna kuna više, što odgovara tezi europskih tužitelja koji uhićene tereti da je projekt preplaćen 500.000 eura.

Upozoravali na namještanje natječaja

A da se vidi da je natječaj namješten nisu potrebna neka nova forenzička vještačenja kako sugerira Obersnel braneći svoje ljude. Iz dokumenta koji objavljujemo, vidljivo je da je jedna konkurentska tvrtka još prije više od dvije godine, doslovce upozorila gradsku upravu da namještaju natječaj tvrtki Tehnix čiji vlasnik Đuro Horvat sada uhićen. I upozorila ih je da će snositi zakonske posljedice. Ali oni su to ignorirali i glatko odbili njihova upozorenja.

Na natječaj je, kao što je konkurent i predvidio, stigla samo jedna ponuda: tvrtke GP Krk i Tehnixa.

Jutarnji list je dodatno objavio, pozivajući se na izvore iz istrage, da Đuru Horvata europski tužitelji terete da je sa zaposlenicima krojio cijeli natječaj, pisao odgovore konkurenciji i zašto se ne prihvaćaju njihove primjedbe, te u konačnici i evaluirao svoje ponude. Za to, prema navodima tog lista, postoji i opsežna e-mail korespondencija.

Prema dokumentaciji o javnoj nabavi za sortirnicu, u studenom 2020. jedna tvrtka šalje svoje primjedbe na tehnologiju koja će se koristiti za obradu otpada. Ime tvrtke se prema zakonu ne objavljuje kada šalju primjedbe. Ali objavljuje se njihov sadržaj i odgovor naručitelja prihvaća li ili ne prihvaća primjedbe.

‘Nije omogućen jednak pristup javnoj nabavi’

Nećemo ulaziti u detaljne tehničke specifikacije opreme vezano za snagu, tehnologiju i kapacitet opreme. Ali taj konkurent sve detaljno opisuje u dokumentu koji možete pročitati. Posebno apostrofira usitnjivač, sortirne linije i postrojenje za prihvat, doziranje i otvaranje vreća s otpadom. To su u biti ključni elementi postrojenja. Taj ponuđač navodi da su tehničke specifikacije doslovno prepisane iz kataloga Tehnixa. Prilaže i fotografije iz kataloga Tehnixa i opis koji se traži u nabavi, pa čak i sheme sortirnice.

– Tražene karakteristike u natječajnoj dokumentaciji na tržištu može ponuditi isključivo proizvođač Tehnix iz Donjeg Kraljevca. Zbog ograničavanja stavke nije nam omogućen jednak pristup javnoj nabavi i stvorene su neopravdane prepreke za otvaranje javne nabave tržišnom natjecanju – piše, među ostalim taj ponuđač u svojim primjedbama.

Za usitnjavač s pripadajućim trakama dodatno ističu da nije usklađen s pravnom regulativom za zaštitu okoliša, te da Tehnix nema odgovarajuće reference.

U Gradu Rijeci su izravno upozoreni; nisu marili

Grad Rijeka kao naručitelj je izravno upozoren da zakon brani da se natječaji raspisuju tako da pogoduju samo jednom proizvođaču, odnosno da su tehničke karakteristike takve da ih može isporučiti samo jedan ponuditelj. Pozivaju ih zato da izmjene dokumentaciju.

– U suprotnom ćemo morati koristiti sve zakonske okvire i mogućnosti prema zakonima Republike Hrvatske, te obavijestiti Europsku uniju o zlouporabi Europskih fondova – zaključuje se u primjedbama.

Gradska uprava ipak nije promijenila dokumentaciju i primjedbe je odbila tvrdeći da nisu uspjeli dokazati da tehnologiju može isporučiti samo Tehnix. Sada su svi uhićeni”, piše novinar 24sata.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li uhićeni riječki gradski djelatnici progovoriti o mogućoj odgovornosti bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Obersnela, koji se jučer pokušao narugati europskim istražiteljima, odnosno tužiteljima EPPO-a, po čijem nalogu su uhićeni Obersnelovi suradnici.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika s 24sata.hr