Od 1. listopada miješani otpad samo u plavim ZG vrećicama! Tomašević: Nećemo odmah kažnjavati ljude Od 1. listopada miješani otpad samo u plavim ZG vrećicama! Tomašević: Nećemo odmah kažnjavati ljude
TweetEmailPrint Tomašević je konferenciju za novinare održao u područnom objektu Osnovne škole Savski gaj – Blato, gdje je na mjestu stare škole napravljena jedna od najsuvremenijih škola... Od 1. listopada miješani otpad samo u plavim ZG vrećicama! Tomašević: Nećemo odmah kažnjavati ljude


Tomašević je konferenciju za novinare održao u područnom objektu Osnovne škole Savski gaj – Blato, gdje je na mjestu stare škole napravljena jedna od najsuvremenijih škola u Zagrebu, s jednosmjenskom nastavom koja će rasteretiti Osnovnu školu Savski gaj

Zagrebački gradonačelnik Tomašević podsjetio je u utorak da od 1. listopada kreće novi sustav odvoza otpada u Zagrebu. Plave ZG vrećice za miješani komunalni otpad su u trgovinama i već ih je kupio veliki broj građana, a u početku će trebati vremena da se uhoda novi model.

Od 1. listopada će se isključivo u plavim ZG vrećicama odlagati miješani otpad, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare dodajući kako će u početku primjene novog modela biti uhodavanja.

“Dok se predstavnici stanara višestambenih zgrada ne odluče od koje tvrtke kupiti bokseve trebat će neko vrijeme za uhodavanje. Sigurno nećemo odmah od 1. listopada početi kažnjavati ljude, bit će neki rok prilagodbe, kako bi sustav profunkcionirao”, istaknuo je gradonačelnik.

Rekao je da su dosad pregledali 4000 lokacija za postavljanje bokseva, a njih 1000 se odnose na centar grada, gdje još neće moći biti postavljeni podzemni spremnici, tek je jedan testni spremnik postavljen u Masarykovoj ulici.

Tomašević očekuje da bi na proljeće moglo biti dovršeno 50 lokacija s tri seta podzemnih spremnika, što je trećina gradskog središta.

Komentirajući probleme s čipiranjem kanti za otpad, ustvrdio je kako je 90 posto kanti riješeno, a do kraja godine će biti i preostalih 10 posto. Čipiranje kanti nije u suprotnosti s novim sustavom odvoza, nego će ga samo poboljšati.

“Kad se građanin požali da mu nije ispražnjen spremnik, zahvaljujući čipiranju će postojati konkretan dokaz, pa ako je to greška Čistoće, morat će se obeštetiti”, objasnio je gradonačelnik.

Otvoreni za razgovore s SDP-om, do iduće sjednice Skupštine ima vremena

Na Črnomercu, gdje je bila održana prva javna tribina, čak 50 posto spremnika od višestambenih zgrada maknuto je s javnih površina, pohvalio se Tomašević.

Na pitanje ima li većinu u Gradskoj skupštini i nakon SDP-ova raskida koalicije, Tomašević je odgovorio kako su i dalje otvoreni za razgovore sa SDP-om.

“Mi smo otvoreni za koaliciju sa SDP-om, trebamo razgovarati što bi trebalo mijenjati u koalicijskom sporazumu. Sljedeća sjednica Gradske skupštine je 13. listopada, do tada ima dovoljno vremena”, poručio je.

Također je izvijestio da je nakon javnog natječaja imenovao Andru Pavunu za novog pročelnika Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost.

Tomašević je konferenciju za novinare održao u područnom objektu Osnovne škole Savski gaj – Blato, gdje je na mjestu stare škole napravljena jedna od najsuvremenijih škola u Zagrebu, s jednosmjenskom nastavom koja će rasteretiti Osnovnu školu Savski gaj.

Koštala je oko 29 milijuna kuna, što je financirano iz gradskog proračuna, a Tomašević će to pokušati prijaviti na natječaj Nacionalnog plana oporavka i otpornost (NPOO), kako bi im se vratio uloženi novac.

FOTO. Screenshot videosnimke; Zagreb.hr