ODGOVORIO NA KRITIKE: Ne odustajemo od sređivanja bankarstva, sudstva i ekonomije ODGOVORIO NA KRITIKE: Ne odustajemo od sređivanja bankarstva, sudstva i ekonomije
TweetEmailPrint Profesor Lovrinović uključio se u facebook polemiku te odgovarao i na kritike prema kojima se ‘Most već utopio u hrvatsko političko sivilo’. Osobnim... ODGOVORIO NA KRITIKE: Ne odustajemo od sređivanja bankarstva, sudstva i ekonomije


Profesor Lovrinović uključio se u facebook polemiku te odgovarao i na kritike prema kojima se ‘Most već utopio u hrvatsko političko sivilo’. Osobnim je primjerom pokazao kako bi zastupnici trebali komunicirati s građanima. Facebook rasprava još traje, pa se čitatelji OVDJE mogu uključiti u dijalog sa, za sada, istinskim narodnim zastupnikom

ivan lovrinović facebookDa je daleko najbolji komunikator u Mostu nezavisnih lista i stoga najbliži građanima koji su glasovali za Most, još jednom je – sudjelovanjem u otvorenoj, na trenutke i vrlo kritičnoj raspravi na facebooku – potvrdio ekonomist dr. Ivan Lovrinović.

Bivši stručni sudradnik Udruge Franak, kojega članovi iznimno cijene (u što su se nedavno uvjerili svi sudionici predstavljanja knjige ‘Hrvatska bankarska mafija‘, kada su Denis Smajo i Niko Delić, istaknuti članovi Franka, javno iskazali veliku zahvalnost Lovrinoviću za golem doprinos u njihovoj borbi protiv banaka..), polemiku na facebooku začeo je objavom u kojoj, kao da je htio odgovoriti na sve češća pitanja: zašto su ‘Mostovci’ utihnuli i ne govore više o korjenitim promjenama, monetarnoj reformi, reformi pravosuđa….

Možda je Lovrinović pročitao oštre kritike aktivista, koje smo objavili u tekstu ‘NITKO više i ne spominje reformu pravosuđa, borbu protiv kriminala, bankarske pljačke…‘ pa im je nakoliko sati kasnije na facebooku odgovorio tvrdnjom da Most ne odustaje od najavljene monetarne reforme, svog ekonomskog programa i reforme pravosuđa.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu uključio se i u facebook polemiku te je odgovarao na brojna pitanja. Dosta uspješno je, čini se, odgovorio i na brojne kritike prema kojima se ‘Most već utopio i uklopio u hrvatsko političko sivilo’. I što god tko mislio o njegovim stavovima, valja priznati da je je osobnim primjerom pokazao kako bi zastupnici trebali komunicirati s građanima, odnosno svojim biračima.

”Tražit ćemo da svaki prijedlog zakona koji ide u Sabor bude potpisan da se zna tko je njegov inicijator. To je jedini način da javnost bude informirana i da sve bude transparentno.Temeljne postavke našeg ekonomskog programa su jasne i nitko ih neće mijenjati. Domoljubna koalicija i koalicija Hrvatska raste potvrdile su da se 95 posto slažu. Prema tome, ne može se sada netko pojaviti i reći idemo drugačije jer bi to bila izdaja birača koji su nam dali podršku i povjerenje da pokrenemo gospodarstvo i promijenimo ono što ne valja. Svako soliranje moglo bi biti veliki problem”, odgovorio je Lovrinović na primjedbe ‘kako su već odustali od stavova istaknutih prije izbora’.

Na pitanje ‘hoće li ustrajati na ukidanju valutne klauzule‘, Lovrinović odgovara: ”Radit ću i dalje na tome. Najprije se sama država mora prestati zaduživati na domaćem tržištu u kunama uz valutnu klauzulu. To je početak. Sve je to dio monetarne reforme koju smo obećali i zbog koje ste nam dali povjerenje. Mnogo je bilo pokušaja reformi u zdravstvu i sve su završile kao kozmetički zahvati. Jedan od uzroka je što liječnici misle da moraju samo oni biti ministri zdravstva, a ne poznaju ekonomiju i upravljanje. Drugi razlog je u tome što svaka bolnica ili klinički centar nastoji zadržati svoj sustav, strukturu, hijerarhiju i slično. Moramo zadržati socijalnu osjetljivost u zdravstvu ali prestati musti državu. Liječnici i ostalo osoblje imaju nedovoljne plaće, zato žele raditi popodne u “fušu” i slično. To je nepotrebno, jer bi prava reforma riješila druge nepotrebne troškove, a novca za rast plaća i kvalitete usluga bi sigurno bilo”, dodao je glavni ekonomski strateg Mosta.

Prethodno je najavio da ni pod koju cijenu neće odustati od najavljenog uvođenja reda u bankarstvo, ali i pravosuđe.

”Hypo banka ne šljivi HNB, a HNB ne šljivi građane. Jeste li to spremni i dalje tolerirati? I tako sve u krug. Zato je monetarna reforma vrlo važna i mora rezultirati promjenom odnosa banaka i HNB-a prema korisnicima financijskih usluga. Franak je tražio od HNB-a povijesne kamatne stope od 2004. godine kako bili upoznati i mogli kontrolirati no što im banke budu izračunavale u procesu konverzije kredita vezanih uz euro. HNB je izjavio da nema takve podatke. Čovjek ne može vjerovati! Tko uopće nadzire rad banaka i zašto su banke redovito u pismenom obliku izvještavale HNB o svemu pa tako i o visini kamatnih stopa. Nakon svega još se netko pita zašto se proziva HNB. Članovi udruge Franak su ovih dana morali ponovo sami poduzimati akcije kako bi pritisnule institucije da se mora poštivati presuda Vrhovnog suda. Zamislite, Vrhovni sud donese presudu koja se odnosi na nezakonitu promjenu kamatne stope ali bez upute (naloga) o provedbi. Uistinu je pravosuđe najslabija karika sustava. Sindikat je prije četiri godine podnio tužbu Ustavnom sudu kojom traži ocjenu ustavnosti valutne klauzule, odnosno da se onemogući njeno korištenje u domaćim transakcijama u uvjetima niske inflacije. I četiri godine nema odgovora. No, neki su se predmeti nevjerojatno brzo rješavali.
Čemu služi Ustavni sud? Treba li se uopće zvati sudom? Mislim da ne treba. Bolje bi bilo da se zove npr. Vijeća za ustavna pitanja ili Ustavno vijeće. I ne treba imati toliko članova koliko sada ima. Ako i dalje ostavimo da se zove sudom, onda nema kraja sudovanju, odnosno nitko ne zna što je to konačna pravomoćna presuda. To se pitanje konačno treba staviti na dnevni red jer se Ustavnom sudu daje prostor koji on objektivno ne treba imati. Nisam pravnik, ali mi elementarna logika govori da tu nešto ne štima.Najviše zakona ima u pokvarenoj državi, rekao je davno Tacit”, napisao je dr. Lovrinović na svom facebook profilu te tako otvorio vrlo posjećenu internetsku raspravu s građanima.

Facebok rasprava na ovu temu još traje, pa se i čitatelji Promise.hr-a mogu OVDJE uključiti u dijalog sa, za sada, istinskim narodnim zastupnikom.