OPASAN NEMAR: Usred sezone opasnih krpelja, zagrebačke ljekarne nemaju sprej protiv krpelja! OPASAN NEMAR: Usred sezone opasnih krpelja, zagrebačke ljekarne nemaju sprej protiv krpelja!
TweetEmailPrint Ljekarnice nisu ni pokazale pretjerani interes za problem: niti su obećale da će naručiti sredstvo, niti su rekle da će se raspitati zašto... OPASAN NEMAR: Usred sezone opasnih krpelja, zagrebačke ljekarne nemaju sprej protiv krpelja!


Ljekarnice nisu ni pokazale pretjerani interes za problem: niti su obećale da će naručiti sredstvo, niti su rekle da će se raspitati zašto ga nema na policama ljekarni. ”Ima još ljekarni, pa potražite”, rekla je ljekarnica u Prečkom, pomalo iznervirana time što ju kupac pita zbog čega nemaju sredstvo protiv krpelja, usred sezone krpelja…

”Krpelji se ove godine pojavljuju ranije nego inače”, istaknuli su stručnjaci, a mogla bi nas čekati teška sezona.

”Ako se spremate na planinarenje ili šetnju s kućnim ljubimcima u prirodi, treba povesti računa o zaštiti od krpelja. Najaktivniji su i najbrojniji tijekom svibnja i lipnja, no aktivnost se intenzivira već s prvim toplijim danima”, upozoravaju stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar“.

U Hrvatskoj krpelji mogu prenijeti Lyme boreliozu i krpeljni meningoencefalitis (KME), a iznimno tularemije, Q groznicu, erlihiozu, babeziozu i neke rikecioze. Krpelje zaražene virusom krpeljnog meningoencefalitisa najčešće nalazimo u sjevernom i sjeverozapadnom području Hrvatske između Save i Drave, dok se krpelji zaraženi bakterijom koja uzrokuje Lyme boreliozu mogu naći na čitavom području grada Zagreba.

Mučnina, povraćanje, kočenje vrata

Važno je imati na umu simptome bolesti koje prenose krpelji, kako biste se na vrijeme javili liječniku. Kod srednjoeuropskog tipa krpeljnog meningoencefalitisa inkubacija može trajati od 2 do 28 dana, a manifestira se slično gripi: umorom, visokom temperaturom, glavoboljom, klonulošću, mučninom, povraćanjem i bolovima u mišićima. Kod manjeg broja ljudi može se razviti upala moždanih ovojnica (meningitis), što prati jaka glavobolja, mučnina, povraćanje, kočenje vrata i fotofobija.

Lyme borelioza se pojavljuje kao prstenasta kožna promjena na mjestu uboda, najčešće od 7 do 14 dana nakon uklanjanja krpelja. Širi se oko 1 cm dnevno, dok sredina postaje bljeđa. Mogu je pratiti i povišena temperatura te povećanje limfnih čvorova”, upozorio je još 7. ožujka ove godine  24.sata.hr, a o opasnosti od krpelja pisali su i drugi mediji.

Još sredstvo nisu naručili?!

No, usred sezone opasnih krpelja, brojne zagrebačke ljekarne i prodavaonice DM-a nemaju u prodaji sprej protiv krpelja?!

U petak 22. ožujka, dakle tjednima nakon početka sezone krpelja i tjednima nakon upozorenja koje je izdao Nastavni zavoda dr. Andrija Štampar, potpisnik ovih redaka u nekoliko ljekarni i prodavaonica DM-a u zapadnom dijelu grada nije uspio pronaći niti jedno sredstvo protiv krpelja?!

”Nemamo ništa protiv krpelja”, rekle su nam pomalo nezainteresirano djelatnice u Ljekarni Dvoržak u Ulici Slavenskoga u Prečkom.

Na pitanje kako je moguće da nemaju sredstvo protiv opasnih krpelja usred sezone krpelja, odgovorile su da još nisu naručili ”jer nitko to nije tražio?!

Ljekarnice nezainteresirane za problem

U Gradskoj ljekarni Zagreb također nemaju niti jedno sredstvo protiv krpelja?!, a nije ga bilo niti u prodavaonici DM-a u Španskom.

”Ne znam zašto nema spreja protiv krpelja. Možda ga nema na tržištu”, zaključila je  bezuspješnu potragu na policama djelatnica Gradske ljekarne Zagreb u Ulici Slavenskoga 12 u Prečkom.

Brojni zagrebački ljekarnici, prema svemu sudeći, usred sezone opasnih krpelja ne mare puno za nabavku sredstava s kojima bi se djeca i odrasli mogli zaštiti od tih krvopija koje mogu prenijeti opasne bolesti. Prijašnjih sezona je ovako nešto bilo nezamislivo, no danas…

Upada u oči to što ljekarnice nisu pokazale ni pretjerani interes za problem: niti su obećale da će naručiti sredstvo, niti su kazale da će se raspitati zašto ga nema na policama ljekarni.

”Ima još ljekarni, pa potražite”, rekla je ljekarnica u Prečkom, pomalo iznervirana time što ju kupac pita zašto  nemaju sredstvo protiv krpelja, usred sezone krpelja…

FOTO: Screenshot videosnimki