”OPASNO JE koristiti ovu krizu za uspostavljanje BIG BROTHER DRŽAVE; tome se treba SUPROTSTAVITI!” ”OPASNO JE koristiti ovu krizu za uspostavljanje BIG BROTHER DRŽAVE; tome se treba SUPROTSTAVITI!”
TweetEmailPrint ”Žele uvesti mjeru kojom će tijekom izvanrednih situacija imati informaciju lokacije gdje se tko nalazi”, objasnio je saborski zastupnik. ”Lovit će nas ko... ”OPASNO JE koristiti ovu krizu za uspostavljanje BIG BROTHER DRŽAVE; tome se treba SUPROTSTAVITI!”


”Žele uvesti mjeru kojom će tijekom izvanrednih situacija imati informaciju lokacije gdje se tko nalazi”, objasnio je saborski zastupnik. ”Lovit će nas ko pokemone”. ”Pa ovo nije bilo niti u ratnim vremenima. Ovim se krši sloboda pojedinca. Svi smo mi svjesni opasnosti od zaraze i svi izlazimo samo nužno iz svojih domova”, neki su od komentara ispod Škiboline objave koja je izazvala mnogo pažnje, jer se informacija da se u hitnom postupku pred saborskim zastupnicima našao prijedlog Zakona prema kojem bi se ozakonilo široko praćenje mobitela građana, provukla ‘ispod radara’

I pojedini oporbeni saborski zastupnici progovorili su o realnoj opasnosti od suspendiranja demokracije i ljudskih prava u Hrvatskoj, pod izlikom izvanrednog stanja zbog širenja koronavirusa.

Na tu temu oglasio se zastupnik Marin Škibola:

”Koristiti ovu krizu za uspostavljanje „big brother države“ je opasno i neprihvatljivo, te se tome treba suprotstaviti. Predloženi zakon o elektroničkim komunikacijama kojim bi se omogućio uvid u lokaciju svih građana tijekom izvanrednih situacija je nepotreban”, napisao je Škibola na svom Facebook profilu danas nešto prije 13 sati (srijeda 25. ožujka). Ta njegova objava u kratko je vrijeme prikupila brojne komentare, lajkove, a mnogi su je i podiejlilli.

Neki su u komentarima Marina upitali što u stvari žele ozakoniti navedenom odredbom.

”Žele uvesti mjeru kojom će tijekom izvanrednih situacija imati informaciju lokacije gdje se tko nalazi”, objasnio je saborski zastupnik.

”Lovit će nas ko pokemone”.
”Pa ovo nije bilo niti u ratnim vremenima. Ovim se krši sloboda pojedinca. Svi smo mi svjesni opasnosti od zaraze i svi izlazimo samo nužno iz svojih domova”, neki su od najzanimljivijih komentara ispod Škiboline objave.

A da to na što upozorava Škibola nije nimalo bezazleno, premda je zbog histerije oko širenja bolesti prošlo ‘ispod radara’ javnosti, govore i tekstovi u medijima koji su obrazložili o čemu se radi.

”U borbi protiv koronavirusa ozakonit će se široko praćenje mobitela građana
Danas se na sjednici Sabora u hitnom postupku našao prijedlog dopuna Zakona o elektroničkim komunikacijama. Ove je izmjene Vlada prihvatila prošlog tjedna, a prema njima će se u borbi protiv koronavirusa ozakoniti široko praćenje mobitela građana. Tako bi se za osobu koja je u samoizolaciji, a ima mobitel pored sebe, znalo gdje se nalazi i poštuje li tu mjeru.

Vlada je predložila nadopunu Zakona u kojem će sada stajati nova odredba prema kojoj je “obrada podataka u lokaciji bez prometnih podataka iznimno dopuštena u cilju zaštite nacionlne i/ili javne sigurnosti, i to u slučajevima kada je Vlada Republike Hrvatske proglasila prirodnu nepogodu ili katastrofu, ili kada je ministar nadležan za zdravstvo proglasio epidemiju zarazne bolesti ili opasnost od epidemije zarazne bolesti, u skladu s posebnim propisima, a pri čemu se zdravlje i životi građana bez obrade tih podataka ne bi mogli učinkovito zaštititi“.

Tako će telekomunikacijski operateri na temelju zahtjeva ministra nadležnog za proglašenu nepogodu ili katastrofu, odnosno ministra nadležnog za zdravstvo, morati osigurati državi podatke o lokaciji bez prometnih podataka pod prijetnjom novčane kazne. Nakon toga države te podatke obrađivati „u opsegu i na način koji je nužan za ostvarenje cilja i svrha iz stavka 1. ovoga članka“”, piše Net.hr.

Ne treba posebno ni upozoravati da bi takva odredba, bude li usvojena, mogla otvoriti vrata i mogućim mnogim zloupotrebama te pomalo zastrašujuće ‘big brother’ zakonske stavke.

FOTO: Preslika videsnimke N1; preslika FB profila Marina Škibole