Oporba žestoko o korupciji s kućicama, sporna im i gradnja stadiona; Bandić kazao da je ponosan na Advent Oporba žestoko o korupciji s kućicama, sporna im i gradnja stadiona; Bandić kazao da je ponosan na Advent
TweetEmailPrint Zastupnik Matej Mišić, Bandića je upitao zbog čega se ponovo zadužuje za potrebe izgradnje žičare, koje je ionako već uvelike prekardašila sve najavljene... Oporba žestoko o korupciji s kućicama, sporna im i gradnja stadiona; Bandić kazao da je ponosan na Advent


Zastupnik Matej Mišić, Bandića je upitao zbog čega se ponovo zadužuje za potrebe izgradnje žičare, koje je ionako već uvelike prekardašila sve najavljene iznose. Bandić mu je na to odgovorio kako će Zagrepčanima pokloniti najmoderniju žičaru na svijetu

Na početku današnje sjednice Gradske skupštine, prisegu je položila nova gradska zastupnica iz redova HDZ-a, Ivana Mamić, koja je zamijenila zastupnika Ivana Kujundžića.

Predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet, istaknuo je kako postoji 11 točaka koje bi se trebale uvrstiti na dnevni red po hitnom postupku, a izvjestitelji su krenuli s obrazlaganjem hitnosti svih točaka.

Po hitnosti postupka na dnevni su red trebale doći i točke koje su predložila dva kluba zastupnika. Prvi je bila rasprava o neprihvatljivom načinu zakupa kućica na Adventu i narušavanju ugleda grada, kojeg je predložio klub zastupnika GLAS-a i HSU-a, dok je druga točka trebala biti prijedlog Kluba zastupnika lijevog bloka, koji su tražili izvješće gradonačelnika o korištenju javnih površina za manifestacije.

U svojem obrazloženju, Tomislav Tomašević kazao je kako bi se gradonačelniku Bandiću trebala uručiti nagrada u obliku reketa za “najkorupmiraniji božićni sajam u Europi”, na što mu je Bandić poručio kako je on “ćaća Adventa te je on ponosan na njega”.

Bandić nije prihvatio ove dvije točke, kao niti skupština kasnije na glasanju. Za prvu je točku 18 zastupnika glasalo za, a 26 protiv, dok je za drugu točku 19 zastupnika glasalo za, a 26 protiv.

Nakon glasanja, na red je došao Aktualni sad, gdje su zastupnici krenuli s postavljanjem pitanja gradonačelniku. Gradonačelniku su postavljena pitanja o žičari, o tome kako se Zagreb priprema za predsjedanjem vijećem Europske komisije kao i o GUP-u.

Nakon što je za govornicu došao Zvane Brumnić, kazao je kako je sramota i neprimjereno da se zastupnicima ne dozvoljava rasprava o dnevnom redu, koju je oporba tražila, a gradonačelniku je kazao da neka provjeri koliko je potrebno da se izvuku pojedini dokumenti koji su potrebni za prijavu na javne natječaje.

Zastupnik Matić gradonačelnika je pitao što se događa sa stadionom Maksimir, odnosno kada se i da li se očekuje izgradnja novog stadiona.

Gradonačelnik je kazao kako je od Dinama dobio odgovor da se stadion izgradi na istom mjestu, no istaknuo je kako on ništa ne može učiniti mimo zakona. Nadodao je kako će odbor za sport i pravnici danas odgovoriti na zaključak. Nadodao je kako su sada na pedeset posto rješenja te se nada da će i s druge strane dobiti pozitivan odgovor.

Zastupnik Renato Petek rekao je kako je danas međunarodni dan borbe protiv korupcije te da je Bandić toj korupciji pridonio svojim brojnim aferama. Nakon što je pobrojao afere, Petek je pitao gradonačelnika kako mu je to sve uspjelo.

“Vi ste jadan čovjek. Jadan i čemeran. Odakle vam hrabrost da bez argumenata sipate ovakve stvari? Odakle vam hrabrost da se tako ponašate prema gradonačelniku? Vi kao da živite u 46.-oj. Vi optužujete čovjeka i prozivate ga bez dokaza! Odakle vam hrabrost i drskost? Ovdje dođete i izrecitirate te sjednete natrag. Sramota! Jel vas to majka naučila?”, kazao je Bandić na što je skupština burno reagirala, izvikujući kako su ovakve riječi gradonačelnika drske, nedopustive i besramne.

Na to je reagirao predsjednik Gradske skupštine, kazavši kako je pogriješio u trenutku kada nije reagirao dok je zastupnik Petek spomenuo brak gradonačelnika Bandića, odnosno njegovu fiktivnu rastavu, a pritom opomenuvši oporbene zastupnike kako nisu reagirali prije, dok sada na izjavu slične intonacije reagiraju.

Nakon toga, u skupštinu je ušao Gordan Maras, kojeg je predsjenik Drago Prgomet istjerao iz skupštine, kazavši mu kako treba napustiti mjesto koje mu ne pripada.

Bandić je nakon toga nastavio s odgovorom Peteku te je pritom najavio kako će o njegovim nepodobštinama više moći čuti na konferenciji za medije, koju će održati idući tjedan.

Petek je nakon toga kazao da je on samo pročitao naslove optužnica te je nadodao kako je Bandićevo djelovanje na Grad Zagreb toliko blagotvorno, kao što je bila kuga na ljude prije nekoliko stoljeća.

Zastupnik Matej Mišić, Bandića je upitao zbog čega se ponovo zadužuje za potrebe izgradnje žičare, koje je ionako već uvelike prekardašila sve najavljene iznose. Bandić mu je na to odgovorio kako će Zagrepčanima pokloniti najmoderniju žičaru na svijetu.

Aktualni sat trajao je do 11.00 sati, a na red nisu stigli svi zastupnici sa svojim pitanjima. Predsjednik Gradske skupštine kazao je kako će današnja skupština trajati do 19.30 sati te da će najvjerojatnije biti nastavljena sutra.

Nakon pauze, nastavljena je sjednica, a predsjednik je objedinio raspravu prve tri točke dnevnog reda, koju su zastupnici većinski prihvatili. Radi se o točkama Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Zagreba za 2019., Prijedlog izmjena Programa građenja komunalne infrastrukture na području Grada Zagreba u 2019. te Prijedlog izmjena Programa održavanja javnih prometnih površina, građevina i uređaja javne namjene, javne rasvjete te izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta na području Grada Zagreba u 2019.

Na prvu točku, rebalans proračuna, amandman je podnio gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak.

Za riječ u raspravi u ime klubova zastupnika redom su govorili Ilija Filipović, Saša Molan, Anka Mrak-Taritaš te Vladimir Ferdelj, dok su se u pojedinačnoj raspravi za riječ javili Matej Mišić, Mislav Herman, Tomislav Stojak, Stanko Kordić, Vladimir Andrić te Rada Borić.

Posebno je zanimljiva bila riječ zastupnika Tomislava Stojaka, koji se osvrnuo na svoj podneseni amandman na rebalans, a kojeg je gradonačelnik Bandić odbio. Stojakov se amandman odnosio na naknadu štete stanovnicima Rudeša, kojima poplave kuće i domovi svaki puta za vrijeme malo jače kiše. Osim što su im kuće, odnosno podrumi puni vode, stanovnicima Rudeša zbog očajne infrastrukture nerijetko oko i u kući plivaju i fekalije.

Stojak je apelirao na gradske zastupnice, priočelnike, ali i gradonačelnika da ovaj amandman ipak prođe, jer kako je istaknuo, Bandić je već davnih dana najavio da će štetu sanirati. Osvrnuo se i na nedavno gostovanje gradonačelnika na Radio Sljemenu, kada su stanovnici Rudeša nazvali u program radija te ukazali na ovaj problem, da bi im Bandić poprilično drsko odgovorio kako Stojak ovim amandmanom samo politizira.

Prihvaćen rebalans proračuna

Nakon podugačke rasprave u kojoj su sudjelovali brojni zastupnici, predsjednik je otvorio glasanje. Za amandman Tomislava Stojaka niti zastupnici u skupštini nisu imali sluha te je odbačen.

No, zato su, zahvaljujući koalicijskim partnerima, prošle sve tri točne dnevno reda koje su bile objedinjene u zajedničkoj raspravi, uključujući i rebalans proračuna za 2019. godinu. Prva je točka izglasana sa 26 glasova za i 17 protiv, druga točka sa 26 glasova za i 17 protiv, a treća točka sa 27 glasova za te 17 glasova protiv.

Nakon stanke za ručak, Gradska je skupština nastavila s radom, a u raspravi su objedinjene točke četiri, pet i šest.

Predsjednik Gradske skupštine nabrojao je sve amandmane koje su gradski zastupnici podnijeli na gradski proračun te je kazao kako je gradonačelnik prihvatio jedino amandmane kluba zastupnika HDZ-a te zastupnika Brune Esih i Krešimira Kartela”, donosi Zagrebinfo.