ORSAT je bilježnicima i odvjetnicima dao da pljačkaju narod, SUDITI MU za veleizdaju! ORSAT je bilježnicima i odvjetnicima dao da pljačkaju narod, SUDITI MU za veleizdaju!
BLOKIRANI I EUROPSKI SUD USKORO RUŠE SUSTAV OVRŠNIH ZLOČINA:

ORSAT je bilježnicima i odvjetnicima dao da pljačkaju narod, SUDITI MU za veleizdaju!

Hrvatska 14. ožujka 2017. Fran Podoreški

TweetEmailPrint ‘Dolaskom na vlast “Kukuriku koalicije”, Orsat Miljenić i saborska većina svjesno su prekršili predpristupne pregovore sa EU i dali mogućnost neustavnim tijelima –... ORSAT je bilježnicima i odvjetnicima dao da pljačkaju narod, SUDITI MU za veleizdaju!


‘Dolaskom na vlast “Kukuriku koalicije”, Orsat Miljenić i saborska većina svjesno su prekršili predpristupne pregovore sa EU i dali mogućnost neustavnim tijelima – javnim bilježnicima i odvjetnicima, da naprave milijunsku pljačku hrvatskih građana čime su počinili zločin prema građanima i prema državnom proračunu i treba im suditi za veleizdaju”, podsjeća glavni tajnik Blokiranih. ‘Očekujemo da ćemo putem Europskog suda srušiti ovršni sustav u Hrvatskoj, a oštećeni će dobiti pravo na nadoknadu štete’, dodaje Miriam Kervatin, predsjednica Udruge

”Da bi Hrvatska postala članica EU morali smo ispregovarati i zatvoriti sva poglavlja koja su stavljena kao uvjet pristupa. Poglavljem 23. definiran je bio i Ovršni zakon, usklađen sa EU zakonodavstvom, ovrhe su trebali provoditi sudovi putem “sudskih” ovršitelja i imale su rok zastare. Dolaskom na vlast “Kukuriku koalicije“, Orsat Miljenić i saborska većina svjesno su prekršili predpristupne pregovore sa EU i dali mogućnost neustavnim tijelima – javnim bilježnicima i odvjetnicima, da naprave milijunsku pljačku hrvatskih građana čime su počinili zločin prema građanima i prema državnom proračunu i treba im suditi za veleizdaju!

Idući tjedan idu nove izmjene i dopune Ovršnog zakona i jasno će se vidjeti dali će im u ovoj raboti HDZ, odnosno MOST i dalje držati ljestve….”, pojasnio je Mario Strinavić, glavni tajnik udruge Blokirani, ono što mnogi u Hrvatskoj prešućuju (mediji su prije nekoliko godina objavili dokumente prema kojima je Orsat Miljanić čak i kada je postao ministar i dalje zastupao klijente u ovršnom postupku!!!)

Valja, osim toga, podsjetiti da je Europski sud pravde nedavno doveo u pitanje cijeli sustav ovrha u Hrvatskoj, odnosno da je potvrdio teze suca Kolakušića koji upozorava da jedino u Hrvatskoj ovrhe provode javni bilježnici, a ne sudovi. Europski sud je nedavno presudio da se ovrhe javnih bilježnika u EU ne priznaju!

Iz Europskog suda pravde donijeli su, da podsjetimo, dva pravorijeka u dva slučaja koja propitkuju ovlasti javnih bilježnika u Hrvatskoj.

Općinski sud u Novom Zagrebu je zatražio tumačenje odnosi li se pojam “sud” u “Uredbi o europskom nalogu za izvršenje” i “Uredbi o priznavanju i izvršenju sudskih odluka u građanskim i trgovačkim stvarima” i na javne bilježnike.

Iz Suda Europske unije odgovaraju da: “Javni bilježnici u Hrvatskoj, kada postupaju u ovršnim postupcima na temelju ‘vjerodostojne isprave’, ne mogu se smatrati ‘sudom’ ni u smislu Uredbe o europskom nalogu za izvršenje ni za potrebe primjene Uredbe o priznavanju i izvršenju sudskih odluka u građanskim i trgovačkim stvarima. Za rješenja o ovrsi koja oni donose stoga se u načelu ne mogu izdati potvrde o europskom ovršnom naslovu te se ne mogu priznati i izvršiti kao sudske odluke u drugim državama članicama.”

To je zapravo tumačenje Europskog suda identično kao što je ustvrdio i sudac trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić.

“Glavna je razlika između Hrvatske i ostalih država da u nas ovrhe provode neustavna tijela – javni bilježnici ili financijska agencija, a drugdje to provode sudovi. Govori se da je to učinjeno da bi se olakšao rad sudova ali i to je neistina, primjerice u Sloveniji samo pet sudaca provodi ovrhe, naglasio je Kolakušić. Ovrhe su veliki biznis, radi se o milijardama kuna koje su završile u džepovima pojedinaca”, izjavio je nedavno Kolakušić.

Čini se dakle, da se, unatoč medijskoj blokadi, pomalo razotkrivaju svi oni koji su osmislili zločinački model pljačke građana kroz nakaradni Ovršni zakon.

A da bi takav zločinački zakon uskoro morao pasti, tvrdi i Miriam Kervatin, predsjednica Udruge Blokirani.

– Velika je to revolucija! Dvije presude Europskog suda pravde iz Luxemburga potpuno ruše hrvatski ovršni sustav, koje je svojevrsna mješavina privatnih i javnih instrumenata naplate, a bez da se dužniku dala mogućnost da ga se nešto pita na sudu. Time i postupanje Fine, prometne i pomorske policije u ovršnim postupcima također nije sukladno EU pravnim normama. Mi očekujemo da ćemo putem Europskog suda srušiti ovršni sustav u Hrvatskoj, a oštećeni će moći dobiti pravo na nadoknadu eventualne štete. Iz europskih iskustva znamo da je prosječna nadoknada iznosila 1.000 eura po oštećenom. No, oni koji su ostali bez stanova i druge imovine ne mogu očekivati povrat te imovine, komentirala je Kervatin za Glas Istre.