Osim KARAMARKOVOG, nužno preispitati SUKOB INTERESA ŽUŽULA i kuće koja zastupa RH Osim KARAMARKOVOG, nužno preispitati SUKOB INTERESA ŽUŽULA i kuće koja zastupa RH
TweetEmailPrint Hrvatsku u sporu s MOL-om zastupa firma Luke Mišetića i Miomira Žužula. Žužul je zajedno s Jozom Petrovićem, Sanaderom i Ivom Čovićem, bio... Osim KARAMARKOVOG, nužno preispitati SUKOB INTERESA ŽUŽULA i kuće koja zastupa RH


Hrvatsku u sporu s MOL-om zastupa firma Luke Mišetića i Miomira Žužula. Žužul je zajedno s Jozom Petrovićem, Sanaderom i Ivom Čovićem, bio u Veroni kad se “ispod žita” prodavala “Pliva”. Luki Mišetiću je i SDP-ov ministar Kotromanović namjestio posao zastupanja RH u međunarodnim sporovima”, upozorava Željko Peratović. Kotromanović je trebao biti nagrađen poslom u Patton Boggs-u, kao što je prije toga nagrađen i Miomir Žužul. Zarada je tamo velika…

žužulBura u javnosti izazvana otkrićem da je tvrtka supruge Tomislava Karamarka dvije godine dobivala svaki mjesec i više nego pristojan iznos od konzultanta MOL-a Josipa Petrovića, te rasprave o tome je li šef HDZ-a u sukobu interesa, zasjenila je zadnjih dana sve ostale teme u Hrvatskoj.

Informacija o donedavnom poslovnom odnosu lobista MOL-a i Ane Karamarko usmjerila je veći dio javnog mnijenje ka zaključku da je Karamarko isključivo zbog privatnih interesa zastupao tezu da država Hrvatska treba odustati od arbitraže te se dogovoriti s MOL-om.

Karamako se, da podsjetimo, zalagao za povlačenje iz arbitražnih postupaka i to obostrano; i Republike Hrvatske, ali i mađarske strane.

”Na taj sam način htio prekinuti promašenu politiku prošle neuspješne Vlade i još neuspješnijeg premijera koji je svojom politikom Hrvatsku posvađao sa svima i doveo nas na rub međunarodne izolacije.
U slučaju nepovoljnog ishoda arbitražnih postupaka Hrvatskoj prijeti šteta koja se broji u milijardama kuna. Pritom nije zanemariv podatak kako svake godine skupo plaćamo i odvjetničko društvo koje zastupa Republiku Hrvatsku u ovim postupcima”, pojasnio je svoj stav Karamako u četvrtak na svojem facebook profilu.

Prestavnici Mosta, s druge strane, ističu da je arbitraža s MOL-om naš nacionalni interes, a da svi oni koji sumnjau u arbitražu čine štetu Hrvatskoj

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić tako je nedavno istaknuo da je arbitraža pokrenuta iz opravdanih razloga.

”Jedno je preuzimanje upravljačkih prava, drugo je štetna prodaja plinskoga biznisa i mi smo u obje te situacije oštećene strana. Ova arbitraža je na našoj strani, mi idemo s činjenicama koje su nepobitne i ja kao resorni ministar i kao građanin Republike Hrvatske, uopće nemam sumnju da će arbitraža završiti dobro. Svi oni koji izražavaju svoje sumnje u završetak arbitraže i koji to javno komuniciraju, oni zapravo nama, kao Hrvatskoj, čine veliku štetu i na njima je velika odgovornost. Ja s ove strane upozoravam, to je nacionalni interes, moramo svi stati iza tog interesa”, kazao je MOST-ov ministar.

I premda veći dio javnosti podržava stav Panenića i Mosta, pojedini nezavisni analitičari upozoravaju da Hrvatsku u arbitražnom postupku zastupaju ljudi kojima je u prvom planu isključivo osobni interes, koji su također u potencijalnom sukobu interesa te koji ne mare puno za hrvatske nacionalne interese. U prijevodu: odgovara im da arbitražni postupak traje što duže (bez obzira kako završio), jer će im tako vrlo skupa satnica donijeti veću zaradu.

”Koja idiotarija od vlasti. Hrvatsku u sporu s MOL-om zastupa firma Luke Mišetića i Miomira Žužula. Miomir Žužul je zajedno s Jozom Petrovićem, Sanaderom i Ivom Čovićem, bio u Veroni kad se “ispod žita” prodavala “Pliva“. U prodaji Plive je sudjelovao još jedan tadašnji član Sanaderove Vlade – Dragan Primorac, predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba.

Luki Mišetiću je i SDP-ov ministar Ante Kotromanović namjestio posao zastupanja RH u međunarodnim sporovima. Oni, zajedno s Ilijom Leticom, Iviću Pašaliću bliskim Amerikancem, koji je financirao lobiranje za Gotovinu u Americi – drže na koncu Tima Oreškovića i MOST. Da sam na mjestu Tomislava Karamarka, išao bih na nove izbore”, napisao je na svom facebook profilu Željko Peratović, nezavisni novinar koji je prošle godine dobio nagradu HND-a za istraživačko novinarstvo. I koji nikada nije bio pretjerani ‘ljubitelj lika i djela’ Tomislava Karamarka.

Premda je teško sa sigurnošću reći tko, odnosno, da li netko na koncu drži premijera Oreškovića i Most, ostale informacije iz Peratovićeve objave su poprilično točne.

Miomir Žužul je doista bio potajno sa Sanaderom u Veroni 24. i 25. lipnja 2006. a tema razgovora bila je prodaja Plive! “Tajni sastanak u Veroni: Žužul uvjerio Sanadera da Barr treba kupiti Plivu?” glasio je naslov članka na portalu Index.hr, o toj temi.

I neposredni svjedoci su kasnije potvrdili tu priču. Darije Petković, bivši urednik fotografije Globusa i Jutarnjeg lista, te autor ovdje objavljene fotografije, potpisniku je ovih redaka detaljno opisao događaje u Veroni, šok koji ‘tajna’ hrvatska delegacija nije mogla skriti kada su vidjeli hrvatske novinare te Sanaderovo panično skrivanje od objektiva urednika fotografije Globusa tom prigodom…

Žužul je, osim toga, posao u kući Patton Boggs dobio nakon što je s njima sklopio ugovor o suradnji u vrijeme Franje Tuđmana i to s pozicije veleposlanika Hrvatske u SAD-u. Nakon što je Hrvatska vlada na poticaj Žužula sklopila posao s tom odvjetničko lobističkom kućom, Žužul je, koje li slučajnosti, dobio posao kod Patton Boggs-a?!

Žužul je, osim toga, bio akter prve korupcijske afere Sanaderove Vlade. Američkom Bechtelu, čiji je Žužul bio lobist, bez natječaja je povjeren posao gradnje dionice autoceste od Dugopolja do Šestanovca. Afera je otkrivena i posao poništen, a Žužula je već tada Mladen Bajić, prema pisanju medija, uvrstio u “predistražne radnje”.

Žužul je tada bio ministar vanjskih poslova, Sanaderova desna ruka i glavni generator afera. Nakon Bechtela se otkrilo da nije plaćao porez na iznajmljivanje kuće na Pantovčaku i optuživalo za aferu Imostroj. A onda je iznenada dao ostavku… Posvetio se potom konzultatnsko lobističkim poslovima u Patton Boggs-u, s kojim sada zastupa Hrvatsku u sporu s MOL-om.

Slična stvar (posao kod Patton Boggsa) trebala se dogoditi i Anti Kotromanoviću, nakon što je – po svemu sudeći – pogurao posao arbitraže s MOL-om, no on je na kraju morao odustati od dobro plaćenog angažmana. Učinio je to zbog velikog pritiska hrvatske javnosti te sumnji u sukob interesa (Kotromanović se dodatno zakopao aferom s fiktivnim remontom hrvatskih MIG-ova u Ukrajini – gdje je, bez ikakve sumnje, u pozadini korupcija).

Mnogi hrvatski mediji su, da podsjetimo, potkraj prošle godine pisali da je Ante Kotromanović dogovorio posao savjetnika u odvjetničko-lobističkoj kući Patton Boggs u kojoj je odvjetnik Luka Mišetić partner, a Miomir Žužul savjetnik za međunarodne odnose i koju je SDP-ova Vlada je angažirala za zastupanje u arbitražnom postupku protiv mađarske kompanije MOL oko upravljačkih prava nad Inom.

Zbog svega navedenog, hrvatska bi se javnost, osim Karamarkom i njegovim potencijalnim sukobom interesa, trebala pozabaviti i drugom stranom, odnosno ljudima koji zastupaju Republiku Hrvatsku u sporu s MOL-om te mogućim njihovim sukobom interesa. Jer ako svi mediji zadnjih dana navode da je Jozo Petrović bio u Veroni sa Sanaderom prilikom sumnjive prodaje Plive, treba reći da je tamo bio i Miomir Žužul (na fotografiji), koji sada (opet) zastupa Hrvatsku u jednom međunarodnom poslu.

Samo da opet ne završi kao i u slučaju Plive.

Foto: Darije Petković