OTIMAJU onima koji ZARAĐUJU: ‘Energetski certifikat je novi model krađe hrvatskih građana!’ OTIMAJU onima koji ZARAĐUJU: ‘Energetski certifikat je novi model krađe hrvatskih građana!’
TweetEmailPrint U ovome slučaju vlast nije servis građana, već su građani “ovce za šišanje” birokratsko-klijentelističkim kartelima. Tužna je činjenica da se radi o nepotrebnom... OTIMAJU onima koji ZARAĐUJU: ‘Energetski certifikat je novi model krađe hrvatskih građana!’


U ovome slučaju vlast nije servis građana, već su građani “ovce za šišanje” birokratsko-klijentelističkim kartelima. Tužna je činjenica da se radi o nepotrebnom parafiskalnom nametu kojim se ne postiže ništa osim prelijevanja teško stečenog prihoda onih koji stvaraju novu vrijednost u kasu onih koji znaju samo živjeti od tuđeg rada, ističe Pinezić

taritašOd 01. siječnja 2016. godine osim uvođenja informacijskog sustava eVisitor, koji služi za prijavu i odjavu gostiju i koji definitivno predstavlja korak naprijed našeg turizma, iznajmljivači imaju novi namet, harač, ili kako god ga nazvali, u obliku obveze uvođenja energetskog certifikata. To je trošak od par tisuća kuna koji je apsolutno nepotreban koji čak krši razne zakone Republike Hrvatske, no ipak je u primjeni. Bez obzira na negodovanje struke i samih iznajmljivača iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koji je uveo ovu obvezu, jednostavno se oglušuju na sve upite i ne daju razumno obrazloženje. Država u državi.

„Ako netko zarađuje na nekretninama, ne bi mu trebao biti problem izdvojiti novac za certifikat“ – izjavila je Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš za NovuTv. Kakva je to poruka? Plastično cijela priča izgleda ovako: Država troši novac poreznih obveznika dok ga poduzetnici zarađuju. Sada državi nedostaje financijskih sredstava te je odlučila opet uzeti od poduzetnika i uvode novi namet, piše portal hrturizam.hr.

Iz zajednice obiteljskog turizma pri HGK, od najave uvođenja novog novog nameta, pokušavaju raznim istupima i reakcijama dobiti suvisli odgovor i ukazuju na kršenje zakona, no prave reakcije nema. Slučaj energetski certifikat” predstavlja model bahatog ponašanja klijentelističke mreže sastavljene od pripadnika birokratskih struktura i odabranih interesnih skupina. Slične pojave do sada smo vidjeli u velikim slučajevima izvlačenja novca iz državnog proračuna. Ti su slučajevi  procesuirani i nalaze se u raznim stupnjevima postupaka“ – ističe Nedo Pinezić iz Zajednice obiteljskog turizma pri HGK, te dodaje kako “Slučaj energetski certifikat” predstavlja novi model otimanja novca iz kućnih proračuna građana, a za račun privilegirane interesne grupacije usko vezane uz birokratske strukture, koje su fabricirale zakonska tumačenja kao podlogu za otimanje novca građanima.

Očito se opet radi o državi u državi koja gleda samo sebe, a struku, tržište i druge poduzetnike jednostavno ne čuje niti želi čuti. Turizam je naša strateška grana koja sudjeluje sa skoro 20% udjela u BDP-u, a ima ovakav odnos države.

„Bahatost činovnika ovog slučaja ide tako daleko da lažno tumače smjernice Europskih direktiva pa čak i zakonskih odredbi koje su sami producirali, nezakonito donose podzakonske akte. Konačno koriste i osobne veze u pojedinim medijima u svrhu agitacijsko-propagandne kampanje zastrašivanja građana. Kada neki državni činovnik “poseže za novcima iz novčanika građana” relativizira činjenicu da ti isti građani njemu već daju novac kako bi mogao imati natprosječnu plaću, pravo na službeno vozilo i niz drugih privilegija koje nije zaradio stvarajući novu vrijednost, već ih uživa temeljem uplate građana u državnu kasu iz koje on crpi novac. U ovome slučaju vlast nije servis građana, već su građani “ovce za šišanje” birokratsko-klijentelističkim kartelima. Tužna je takva spoznaja kao i činjenica da se radi o potpuno nepotrebnom i beskorisnom parafiskalnom nametu kojim se ne postiže ništa osim prelijevanja teško stečenog prihoda iz novčanika onih koji stvaraju novu vrijednost u kasu onih koji znaju samo parazitariti, odnosno živjeti od tuđeg rada. Ali svemu jednom dođe kraj, a bahatost je garancija za put u propast“ – ističe Nedo Pinezić te zaključuje kako je u cijelom ovom postupku učinjeno još niz propusta i kršenja zakonskih odredbi, a koje će biti predmetom sve izglednijeg sudskog postupka.