OTKRIVAMO: Evo koje bi ideje mogle naslijediti KARTU OD 4 KUNE i postati gradski projekti OTKRIVAMO: Evo koje bi ideje mogle naslijediti KARTU OD 4 KUNE i postati gradski projekti
VELIKO ZANIMANJE ZA PROJEKT 'ZAGREB INOVATIVNI GRAD'

OTKRIVAMO: Evo koje bi ideje mogle naslijediti KARTU OD 4 KUNE i postati gradski projekti

Zagreb 11. travnja 2017. Damir Kramarić

TweetEmailPrint Smislite projekt sličan voznoj karti od 4 kune i ako bude lajkan na webu, Grad će ga prihvatiti! Smisao je to projekta ‘Zagreb... OTKRIVAMO: Evo koje bi ideje mogle naslijediti KARTU OD 4 KUNE i postati gradski projekti


Smislite projekt sličan voznoj karti od 4 kune i ako bude lajkan na webu, Grad će ga prihvatiti! Smisao je to projekta ‘Zagreb inovativni grad’, koji se provodi kroz jednostavne aplikacije na internetu. Provjerili smo koje ideje vode na natjecanju i koje će možda postati službeni projekti Grada. Prva eko tržnica na Vrbanima, spomenik Fuliru na Gornjem Gradu, Grad prijatelj pčela, staza za slijepe… jedni su od favorita. Ostale prijedloge pogledajte ovdje: www.zg-inovacija.eu

Premda je kod pojedinih novinara – prilikom predstavljanja – izazvao skepsu, projekt ‘Zagreb inovativni grad‘ nakon desetak dana provođenja se pokazao kao pun pogodak, odnosno kao odličan alat za međusobno poticanje i kreativno povezivanje građana i Uprave Grada Zagreba.

Radi se, da podsjetimo, o projektu kojim se omogućava Zagrepčanima da preko jednostavne internetske aplikacije upravljaju svojim Gradom, odnosno politikom Gradske Uprave. Svojevrsni je to nastavak uvođenja odlično prihvaćenih noviteta poput polusatne tramvajska karte za svega 4 kune, projekta koji je, kako tvrdi gradonačelnik Bandić, nastao na prijedlog jedne Zagrepčanke.

Kako natjerati gradonačelnika i gradsku upravu da oživotvore ideje za koje mi ostali građani smatramo da trebaju ovome gradu?

Na web adresi: www.zg-inovacija.eu i www.facebook.com/zginovacija, građani imaju priliku tijekom travnja, svibnja i lipnja predlagati ideje, komentirati ih, ocjenjivati i pratiti status svake predložene inovacije, a inicijativa koja prikupi najviše ‘lajkova’ i koju struka ocijeni dobrom i provedivom pretvorit će se u konkretne projekte, što znači da će Grad Zagreb pokrenuti njihovo provođenje.

Na navedenoj web adresi: www.zg-inovacija.eu i www.facebook.com/zginovacija, mnoge Zagrepčanke i Zagrepčani su već ostavili brojne zanimljive prijedloge, a upravo traje i žestoko nadmetanje kroz lajkanje, ocjenjivanje i komentiranje postojećih inicijativa.

”Što je veći broj lajkova uz pojedinu ideju, veća je i šansa da ta ideja pobjedi. Nije važan samo prosjek ocjena (od jedan do pet), već i broj prikupljenih lajkova. Aplikacija je tako uređena da pobjeđuje uistinu najpopularniji i najbolji prijedlog”, istaknuo je u razgovoru za naš portal Miroslav Mađarić, informatički stručnjak koji vodi cijeli projekt.

Valja istaknuti da je od dosad predloženih stotinjak ideja, uvjerljivo najviše lajkova dobio prijedlog Irene Borovine iz udruge Vestigium, koja gradskoj upravi predlaže da im omogući da se na prostor neiskorištenog trga iza bivše Name Vrbani proširi već postojeća Prva ekološka tržnica u gradu te da prostrani i zeleni trgić postane uistinu ‘Trg dobre ekonomije’.

”Udruga Vestigium djeluje u kvartu Vrbani koji na 12.000 stanovnika nemaju dom zdravlja, tržnicu, knjižnicu niti kulturni centar.
U našoj udruzi provodimo programe i projekte za poboljšanje kvalitete života u zajednici, volonterski i iz potrebe građana – građani sami volontiraju i nadomještaju neke od potreba – slobodnu razmjenu knjiga, predavanja i radionice, pa je tako kroz 6 godina postojanja nastala aktivnost EKO PLAC – koja okuplja 40 malih OPG-ova koji uzgajaju hranu na organski način.
Podršku lokalne zajednice imamo (i šire) međutim nedostaje podrška Grada koji bi u ovom slučaju trebao samo izdati dozvolu da inače zapušteni gradski trgić iza bivše Name smijemo koristiti kao lokaciju za održavanje prve ekološke tržnice u gradu – i to dva puta tjedno po dva sata.
U vrijeme kada tržnice izumiru i veliko je nepovjerenje građana u proizvođače hrane – mi ljudima vraćamo povjerenje u hranu koju jedu i zbližavamo ih sa proizvođačima kroz druženje  i organizirane izlete na imanja – kroz sadnju, berbu…
Na spomenutom trgiću osim ekološke tržnice održavale bi se i radionice pripovijedanja, slobodna razmjena stvari i vještina, radionice urbanog vrtlarenja i mali festivali lokalnih umjetnika koji bi na zajednicu djelovali povezujuće i nadahnjujuće”, stoji u prijedlogu projekta (ilustriranom s više toplih fotografija) koji je u vrijeme pisanja ovog teksta skupio 50 lajkova i ima prosječnu ocjenu 4,75.

Novinar portala Promise.hr i osobno se u subotu uputio na ‘Trg dobre ekonomije’ iza Name Vrbani te tamo osjetio uistinu dobre vibracije i upoznao puno ljudi dobre volje.

”Uvijek na ovoj eko tržnici kupimo povrće i voće, jer je prirodno i zdravo. Često vodimo i sina Emanuela, koji se igra ili sudjeluje u raznim kreativnim radionicama, dok mi kupujemo ili se družimo s ljudima iz udruge Vestigium. Godinama ovdje dolazimo, pa se već svi, manje-više, poznajemo, a i naša djeca su kroz igru postala prijatelji”, rekli su nam supružnici Jasenka i Siniša s Malešnice, koje smo zatekli ispred skučene tržnice u zatvorenom prostoru u dvorištu Rudeške 142.

Jasenka i Siniša su nam pojasnili da udruga Vestigium kroz sudjelovanje u projektu Zagreb-inovativni grad želi dobiti dozvolu za javni prostor, kako bi se eko tržnica mogla iz zatvorene prostorije proširiti i na javnu gradsku površinu (koja je sada neiskorištena).

A da potreba za širenjem postoji, uvjerili smo se unutar prostorije eko tržnice, gdje je vladala velika gužva. Vlasnici OPG-ova iz zagrebačke okolice u subotu 8. travnja nudili su posjetiteljima ekološki uzgojeni špinat, kupus, kelj, kovrčavi kelj, kiselo zelje, radič, rikulu, matovilac, krumpir, ciklu, kuhanu rajčicu, džemove, ljute umake

Na stiješnjenim štandovima mogla se pronaći i ukusna mrkva, pastrnjak, peršin, tikve, ajvar, sirup od kupine ili maline, krema od gaveza, jaja slobodnih koka, kukuruzno i heljdino brašno, kukuruz kokičar, cro-namaz, med, bučino ulje, sjemenke, brašno, crni grah, pogačice, potom neprskane jabuke, naranče, limun, te razne vrste začina.

I dok su odrasli prebirali između ponuđenog povrća i voća, raznih vrsta domaćega kruha i ukusnih namaza, djeca su u parkiću ispred tržnice gledala lutkarsku predstavu, a potom su sama izrađivala igračke ili čudnovata stvorenja poput divovskog mrava od kartona i papira te sličnih razgradivih materijala.

Velik dio ‘ekipe’ koja se inače subotom okuplja na eko tržnici te je subote, rekli su nam, otišao na izlet u okolicu Križevaca, gdje su sadili jagode na farmi OPG-a Iličić.

Domaćini su ih počastili objedom i napicima (štrukle, pečeni piceki, domaći čaj, sokovi, vino…), a izletnici iz Zagreba pomogli su im zasaditi jagode i pri tom su se dobro zabavili u prirodi, na svježem zraku.

I fotografije koje smo uspjeli snimiti na trgu iza Name Vrbani, ali i fotke koje su članovi udruge Vestigium snimili na plantaži jagoda i podijelili na svojem Facebook profilu, svjedoče o odličnoj atmosferi i vrijednom projektu kojega već godinama promiče udruga Vestigium. Stoga je i novinar Promise.hr udijelio lajk i čistu peticu ovoj inicijativi.

No, peticu zaslužuju i mnoge druge ideje koje su u svega nekoliko dana osvanule na aplikaciji Zagreb inovativni grad.

Primjerice, prijedlog da grad Zagreb postane prijatelj pčela, koje masovno izumiru u mnogim dijelovima svijeta zbog zagađenja i manjka površina bogatih cvijećem, također zavrjeđuje pažnju i lajk.

”Pčele su najbrojniji oprašivači cvjetova na zemlji.  To je jedini kukac – životinja koji proizvodi hranu koju jedu i ljudi. Posljednjih nekoliko desetljeća pčele su počele odumirati zabrinjavajućom brzinom.

Smanjenje broja pčela s vremenom će dovesti do toga da prirodna i neprerađena hrana postane slabo dostupna, povećanih cijena mnogih biljaka, povrća i voća.

Grad Zagreb kao inovativan, moderan i progresivan grad može dati svoj doprinos očuvanju populacije pčela, a ujedno i otvoriti mjesta za zapošljavanje putem javnih radova.

To se može ostvariti na više načina: stvoriti za pčele friendly okruženje, u parkovima, javnim površinama, kraj i između cesta, na većini iskoristivih zelenih površina, poticati građane od svojih vrtova/dvorišta naprave polinacijske vrtove. Grad bi mogao odrediti i livadu koja na koju bi se zasadilo cvijeće koje daje pelud i nektar za pčele.  Moguća je i suradnja sa školama, a grad može biti primjer i uzor drugim gradovima. Putem javnih radova mogu se zaposliti radnici za pripremu i održavanje navedenih površina”, stoji u prijedlogu objavljenom  9. travnja, a čiji je prosjek ocjena u trenutku pisanja ovog teksta bio 4,5.

Zanimljiv je i prijedlog izgradnje spomenika ‘Fuliru’ na Gornjem gradu.

”Napustio nas je možda i najveći zagrebački glumac Relja Bašić kojeg pamtimo po mnogim velikim ulogama ali najviše po ulozi Fulira u legendarnom filmu Tko pjeva zlo ne misli.

Tim povodom predlažem da se u sjevernom dijelu Gornjeg Grada na potezu od Prirodoslovnog muzeja do Muzeja Grada Zagreba postavi spomenik Fuliru te se ujedno na taj način oda počast i velikom glumcu Relji Bašiću koji ga je maestralno utjelovio.

Spomenik bi trebalo mudro i kvalitetno osmisliti i izraditi kako bi osim “tribute” Relji Bašiću i kulturne vrijednosti postao i turistička atrakcija – još jedan razlog dolaska turista u Zagreb.

Na primjer u Makarskoj se nalazi spomenik “Dalmošu Galebu” koji zavodi turistkinje, taj spomenik je u vrlo kratkom vremenu postao možda i najveća turistička atrakcija u Makarskoj, tako nešto zamišljam i sa zagrebačkim zavodnikom Fulirom, no to je posao za stručnjake”, predložio je Leonard Topić 8. travnja te zaslužio četiri lajka i pohvalu voditelja projekta, koji je ispod napisao da prijedlog spomenika Fuliru smatra dosad najboljim prijedlogom (naš je favorit, ipak prva eko tržnica). Među vodećim prijedlozima je i uvođenja staza za slijepe osobe

Želite li i vi pronaći svog favorita među brojnim prijedlozima, ili želite gradonačelniku nametnuti svoju inicijativu, ulogirajte se i posjetite navedene web stranice i uključite se u ovaj osvježavajući projekt, prvi takav u Hrvatskoj.


‘U Britaniji David Cameron dobio izbore kroz sličnu aplikaciju’

Dr. Miroslav Mađarić, voditelji projekta ‘Zagreb inovativni grad’, pojasnio nam je da je aplikacija koju je izradio zajedno sa suradnicima i koja omogućava građanima uključivanje u upravljanje Gradom Zagrebom, prva takva u Hrvatskoj te da takvi projekti postoje još u Velikoj Britaniniji i SAD-u, gdje su ih odlično prihvatili tamošnji političari, jer su vidjeli da uz pomoć takvih aplikacija mogu ostvariti odlučujuću prevagu te dobiti izbore.

Miro Mađarić tvrdi da je bivši britanski premijer (David Cameron) dobio izbore kada je omogućio građanima da kroz sličnu aplikaciju kreiraju britansku politiku, dok je Barack Obama, kako tvrdi Mađarić, osobno dodjeljivao nagrade kreatorima najboljih ideja koje je iznjedrila slična web aplikacija u SAD-u.

”Svoj prijedlog izravne komunikacije građana s dužnosnicima i političarima prije tri mjeseca poslao sam u Ured gradonačelnika Zagreba te ne adrese mnogih drugih političkih stranaka. Odazvao se samo Milan Bandić i zato projekt provodimo u suradnji s Gradom Zagrebom. Dogovor je da ćemo na kraju travnja proglasiti pobjednike, koje će gradonačelnik nagraditi prigodnim nagradama, dok će najbolji projekti krenuti u realizaciju. Nadležne gradske službe utvrdit će što je, primjerice, potrebno da Prva eko tržnica dobije dozvolu za djelovanje na javnom prostoru, ili će pripremati projekt izgradnje spomenika Fuliru (Relji Bašiću), ako ti projekti budu proglašeni najivnovativnijim u mjesecu travnju. U svibnju i lipnju akcija se nastavlja na isti način”, pojašnjava dr. Miroslav Mađarić, voditelj projekta.


Fotografije: Damir Kramarić, Udruga Vestigium