Otkrivene BROJNE KOSTI na mjestu gdje se gradi NOVA sljemenska ŽIČARA! Otkrivene BROJNE KOSTI na mjestu gdje se gradi NOVA sljemenska ŽIČARA!
MASOVNA GROBNICA PARTIZANSKIH ŽRTAVA U GRAČANIMA

Otkrivene BROJNE KOSTI na mjestu gdje se gradi NOVA sljemenska ŽIČARA!

Zagreb 13. ožujka 2017. D.K.

TweetEmailPrint Prije malo više od mjesec dana srušene su barake kao priprema za gradnju nove žičare, a na novom tramvajskom okretištu već se radi.... Otkrivene BROJNE KOSTI na mjestu gdje se gradi NOVA sljemenska ŽIČARA!


Prije malo više od mjesec dana srušene su barake kao priprema za gradnju nove žičare, a na novom tramvajskom okretištu već se radi. Letimičan pogled na izravnani teren otkriva brojne kosti. Nagađa se da je ovdje pokopan veći broj hrvatskih i njemačkih vojnika, kao i da se nalazi veliki broj pobijene stoke, ističe Domagoj Novosel, doktor povijesnih znanosti

Zagrebačka podsljemenska zona mjesto je brojnih smaknuća poslije Drugog svjetskog rata. U arhivima postoje podaci o više od 800 žrtava. Stanovnici već godinama upozoravaju na brojne neobilježene grobnice pa su ostali zatečeni činjenicom da se na to nije pazilo kad je najavljena gradnja žičare u Gračanima.

Prije malo više od mjesec dana srušene su barake kao priprema za gradnju nove žičare, a na novom tramvajskom okretištu već se radi. Letimičan pogled na izravnani teren otkriva brojne kosti. ”Nagađa se da je ovdje pokopan veći broj hrvatskih i njemačkih vojnika, kao i da se nalazi veliki broj pobijene stoke”, rekao je Domagoj Novosel, doktor povijesnih znanosti.

Od djetinjstva sluša priče o masovnim grobnicama u svojoj četvrti, a koje istražuje i profesionalno kao povjesničar, piše HRT. Država je 2012., u sklopu sklopu Ureda za istraživanje komunističkih zločina koji je zatvoren nakon samo godinu dana, počela sondirati teren i vidjeti što se sve nalazi. Bivša članica Ureda, novinarka Višnja Starešina, kaže da su od svih lokaliteta koje su istraživali Gračani jedan od najjednostavnijih slučajeva.

Grobnice u koje su pokopane žrtve poslijeratnih likvidacija su popisane, jer ih je pedantno vodio bivši ljekarnik gospodin Haramija koji je rukovodio pokapanjima, kaže Starešina, članica ukinutog Ureda za obilježavanje grobova žrtava komunističkog zločina nakon 2. svjetskog rata.

Iz gradskog Ureda za graditeljstvo tvrde da nisu upoznati s lokacijama na kojima se masovne grobnice nalaze. Za istraživanje lokacija grobišta žrtava Drugoga svjetskog rata zaduženo je Ministarstvo branitelja. Na upit o pronađenim kostima odgovaraju: ”Ministarstvo hrvatskih branitelja o tome je zatražilo informacije od nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i Ministarstva unutarnjih poslova te ćemo u suradnji s njima pristupiti daljnjem istraživanju i provođenju radnji sukladno svojoj nadležnosti…”

Na istraživanju i dostojnom obilježavanju grobnica u Gračanima inzistirat će, kako neslužbeno doznajemo, i pojedini članovi novoosnovanog Vladina Povjerenstva za suočavanje s prošlošću.