Otvoren ZagrebDox – ugledni festival dokumentarnog filma; prikazat će 86 dokumentaraca Otvoren ZagrebDox – ugledni festival dokumentarnog filma; prikazat će 86 dokumentaraca
TweetEmailPrint Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, koji je Europska filmska akademija ovih dana uvrstila na popis od samo tridesetak svjetskih festivala čiji pobjednici automatski idu u izbor... Otvoren ZagrebDox – ugledni festival dokumentarnog filma; prikazat će 86 dokumentaraca


Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, koji je Europska filmska akademija ovih dana uvrstila na popis od samo tridesetak svjetskih festivala čiji pobjednici automatski idu u izbor za njezinu nagradu, otvoren je u nedjelju u kinu Kaptol Boutique Cinema.

Direktor i glavni selektor festivala Nenad Puhovski rekao je kako je, u vrijeme kada neka pljuska na dodjeli nagrade neke druge akademije ima više medijskog prostora od tisuće poginulih i stotina razorenih gradova, posao dokumentarista posebno važan.

“Naša obaveza nije samo da registriramo, tu se ne možemo takmičiti s medijima koji to rade u realnom vremenu, no ona je vrlo važna jer radimo na sjećanju. I taj incident će vrlo brzo biti zaboravljen kao i rat, kao i ostalih 40-ak ratova i sukoba koji se u ovom trenutku dešavaju širom zemaljske kugle”, ustvrdio je.

Ukrajinska redateljica Irina Cilik, dobitnica prošlogodišnje nagrade Movie That Matters, trebala je biti u žiriju tog programa, no kako nije mogla doći, proglašena je njegovom počasnom članicom. Bila je nagrađena za film “Zemlja je plava poput naranče” o samohranoj majci koja usred rata svojoj djeci pokušava osigurati normalan život, a sada je i sama morala pobjeći s djetetom iz Kijeva, dok je njen muž, književnik, ostao boriti se.

U video snimci puštenoj na otvorenju rekla je kako je bolno što u ruskom genocidu sada gube neke od najboljih Ukrajinaca, no opiru se, vjeruju u svoju zemlju, narod i pobjedu. Podsjetila je i kako je važna poruka njenog filma bila da treba vidjeti svjetlo na kraju tunela i živjeti ispunjeno unatoč okolnostima.

“To je bila važna lekcija za mene, moji likovi bili su tako moćni, nisu bili samo žrtve tog rata nego pokušavaju nešto napraviti i reći svoju priču svijetu, pa ću i ja najbolje što mogu pokušati biti jaka, a želim to i vama”, poručila je publici.

Otvarajući festival, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet, rekao je da je dokumentarni film više od filma, on je prozor u svijet, otvara nove perspektive, senzibilizira za drugog i drukčijeg. “U tom je smislu danas punoljetni ZagrebDox izvršavao tu plemenitu ulogu, činio nas empatičnijima i tankoćutnijima, ukratko boljim ljudima”, dodao je.

U svoj film “Ljetne noći”, poetičnu i intimnu posvetu očinstvu koja je otvorila festival, uveo je redatelj Ohad Milstein, rekavši da je to vrlo intiman film koji dolazi iz njegovog srca, a želi i da gledatelje dirne u srce.

Do 10. travnja prikazat će se 86 dokumentarnih ostvarenja u 11 programa. Njih 20 se natječe za Velike pečate u međunarodnoj konkurenciji, a 17 u regionalnoj.