OVRŠENE: Lovrinović je rekao da će nas podržati, NE MOŽEMO IZDRŽATI još godinu dana! OVRŠENE: Lovrinović je rekao da će nas podržati, NE MOŽEMO IZDRŽATI još godinu dana!
VEĆINA ZASTUPNIKA IGNORIRALA BLOKIRANE AKTIVISTE

OVRŠENE: Lovrinović je rekao da će nas podržati, NE MOŽEMO IZDRŽATI još godinu dana!

Zagreb 2. veljače 2018. D.K.

TweetEmailPrint ”Slali smo poziv svim klubovima u Sabor, no odgovorili su jedino iz stranke Promijenimo Hrvatsku. Jučer smo se u Saboru sastali s profesorom... OVRŠENE: Lovrinović je rekao da će nas podržati, NE MOŽEMO IZDRŽATI još godinu dana!


”Slali smo poziv svim klubovima u Sabor, no odgovorili su jedino iz stranke Promijenimo Hrvatsku. Jučer smo se u Saboru sastali s profesorom Lovrinovićem, a razgovoru se kasnije priključio i Goran Aleksić”, ističu aktivistice Ovršnog ustanka. Naknadno su objavili da se njihovu pozivu odazvao još i Miro Bulj. I to je to!

Premda se o nužnosti hitnog donošenja pravednijeg Ovršnog zakona u zadnje vrijeme dosta govori i piše, većina saborskih zastupnika i dalje nije zainteresirana za ovu temu!

Takav zaključak nameće se nakon jučerašnjeg slabog odaziva zastupnika na poziv inicijative ‘Ovršni ustanak’, odnosno na njihov zahtjev da im narodni zastupnici izdvoje samo minutu svog vremena, da bi im predali zahtjeve u vezi s nužnom hitnom pomoći blokiranim građanima.

”Slali smo poziv mailom svim klubovima u Sabor, no odgovorila nam je jedino Ivana Kolovrat iz stranke Promijenimo Hrvatsku. Jučer smo se sastali s profesorom Ivanom Lovrinovićem, predsjednikom te stranke, dok se našem razgovoru kasnije priključio i zastupnik Goran Aleksić. I to je bilo to. I iz HDZ-a su nam se isprva javili, ali kasnije su prekinuli komunikaciju.  Nisu nas htjeli primiti u Sabor”, ispričala nam je Mirjana Spajić, aktivistica inicijative Ovršni ustanaka, koja je sudjelovala na jučerašnjem okupljanju na Markovu trgu, gdje su aktivisti zahtjeve namjeravali predati ministru pravosuđa, Draženu Bošnjakoviću i saborskim zastupnicima.

”S profesorom Lovrinovićem jučer smo dogovorili suradnju. Najavili smo da ćemo mu dati naše prijedloge i inicijative za rješavanje pitanja ovršenih građana, a stranka Promijenimo Hrvatsku može u Saboru iznijeti te prijedloge”, dodala je Mirjana Spajić, i sama blokirana i ovršena samohrana majka iz Zagreba.

Blokirao ju Hanžeković, dug od 220 skočio na preko 1000 kuna

”Blokirana sam od 2012. godine, kada me Hanžeković ovršio za HRT pretplatu. Dug je bio 220 kuna, a preko 1000 kuna je bila ovrha. I budući da sam radila tek povremeno, najčešće javne radove, ne uspijevam se izvući iz problema. Kada živite od 2000 kuna mjesečno, a imate dijete, nije lako izlaziti na kraj. Kamata stalno raste, iako su obećali obustaviti kamatu. Sada mi je dug prešao 5000 kuna i muka mi je. Nemam više snage gledati obavijesti koje FINA šalje preko e-građanina. Zlo mi je od tih dojava. Zato smo jučer bili ispred Sabora i zato smo tražili hitnu pomoć saborskih zastupnika”, objasnila je Mirjana Spajić, aktivistica Ovršnog ustanka.

Razgovoru s Ivanom Lovrinovićem te Goranom Aleksićem u Hrvatskom saboru prisustvovala je i Mihaela Rovare, također blokirana aktivistica inicijative Ovršni ustanak.

”Blokirana sam osam godina i dug je sa 1200 kuna, koliko me isprva ovršio HT, do danas narastao na oko 50.000 kuna. Tražili smo od zastupnika da budu naš glas u Saboru, jer ipak su oni naši predstavnici. Lovrinović je rekao da će nas podržati. Kazao je da bi se trebala skupiti kritična masa ljudi, bar tisuću nas ispred Sabora, te da bi u tom slučaju i Vlada i Sabor drugačije reagirali. Vidjeli smo da je na Facebooku napisao da podržava Blokirane, zbog čega smo mu se i obratili za pomoć. Dogovorili smo nastavak suradnje”, zaključuje Mihaela Rovare, iz Zagreba.

Dodaje potom da su od zastupnika zatražili da, do donošenje novog ovršnog zakona, deblokiraju račune građana i poslovnih subjekata te smanje troškove ovršnog postupka….

Pet zahtjeva: traže hitno usvajanje jer postaje neizdrživo

”Poštovani zastupnici u Hrvatskom saboru,

kao suvereni građani tražimo od vas da razmotrite ovaj naš zahtjev s ciljem da tražite njegovo uvrštenje kao točke dnevnog reda na sjednici Sabora. Vaša je dužnost da budete glas građana u Saboru. Budući da se s donošenjem novog Ovršnog zakona odugovlači tražimo da ublažite posljedice sadašnjeg Ovršnog zakona i zato tražimo da donesete zakonske akte koji će sadržavati sljedeće:

Deblokada računa građana i poslovnih subjekata

Zabrana deložacija iz jedinog doma do donošenja novog Ovršnog zakona.

Modaliteti otpisa duga s ciljem izlaska iz dužničkog ropstva

Plan smanjenja troškova ovršnog postupka

Plan obeštećenja građana žrtava sadašnjeg Ovršnog zakona”,

stoji pak u zahtjevu inicijative Ovršni ustanak, kojega su aktivisti predali rijetkim zastupnicima koji su se odazvali njihovom pozivu te čiju presliku su kasnije objavili na Facebook stranici Ovršnog ustanka.

”Mail sa zahtjevom MINUTA ZA BLOKIRANE GRAĐANE je poslan  svim saborskim zastupnicima. Minuta je vrijeme koje je bilo potrebno da zastupnik izađe pred  Sabor i preuzme zahtjev od građana s gore navedenih 5 točaka. Odazvali su se zastupnici Miro Bulj, dr. Ivan Lovrinović i Goran Aleksić kako bi primili građane koji su im uručili taj zahtjev sa svojim imenom i podacima na dnu”, objavili su kasnije aktivisti Ovršnog ustanka.
Samo trojica zastupnika, odazvala su se, dakle, njihovom pozivu.

”Ono što rade ministar Bošnjaković i HDZ u vezi donošenja novog Ovršnog zakona je svinjarija i kupovina vremena. Njima su bitniji oni koji zarađuju milijune na ovrhama nego ovršeni građani. Zato se borba nastavlja do konačne pobjede” , komentirao je kasnije na Facebooku Danijel Galović, aktivist koji je zajedno s Mirjanom, Mihaelom te u društvu još dvadesetak aktivista došao upozoriti zastupnike na alarmantno stanje prouzročeno nepravednim Ovršnim zakonom kojega je, koje li slučajnosti, donio upravo Dražen Bošnjaković, kao ministar pravosuđa u vladi Jadranke Kosor.

Valja napomenuti da je Danijel Galović pozvao i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović na Markov trg da podrži blokirane i ovršene građane, no ona to nije napravila, što je aktiviste razočaralo.