Pitanja o Hanžekovićevom utjecaju na sudove i naručenom ubojstvu djece, CENZURIRANA! Pitanja o Hanžekovićevom utjecaju na sudove i naručenom ubojstvu djece, CENZURIRANA!
PUNA ISTINA: EVO ŠTO SU PREŠUTJELI IZ GOVORA STIPE PETRINE

Pitanja o Hanžekovićevom utjecaju na sudove i naručenom ubojstvu djece, CENZURIRANA!

Hrvatska 2. ožujka 2016. Damir Kramarić

TweetEmailPrint ”Kada bi pravosuđe i organi progona radili svoj posao, zataškavanja naručenog ubojstva djece ne bi bilo. No, problem je što su svi umreženi:... Pitanja o Hanžekovićevom utjecaju na sudove i naručenom ubojstvu djece, CENZURIRANA!


”Kada bi pravosuđe i organi progona radili svoj posao, zataškavanja naručenog ubojstva djece ne bi bilo. No, problem je što su svi umreženi: i odvjetništvo i USKOK i policija i što nastupaju protiv građana koji prijavljuju kriminal. I kada vas uhvati policija, odvjetništvo i sudstvo, vi nemate nikakve šanse. Sada idu i na ekonomsko iscrpljivanje onih koji prijavljuju kriminal i korupciju ‘, istaknuo je Petrina, no mediji taj dio nisu prenijeli

petrina o sucimaOno o čemu na tisuće obespravljenih građana svakodnevno s gorčinom govore, a o čemu politika i mediji godinama šute, na svjetlo dana je u srijedu u Saboru -uz veliki tresak – iznio Stipe Petrina.

Bez dlake na jeziku, nezavisni je zastupnik više puta ponovio da je sudbena vlast u Hrvatskoj uzrok sveg zla u posljednjih 25 godina te dodao da suce i sudove smatra najvećom koruptivnom zaprekom u djelovanju pravne države.

”Suci se u Hrvatskoj ponašaju kao bogovi, a njih nitko ni za što ne pita. Za razliku od zakonodavne i izvršne vlasti, koju javnost i mediji svakodnevno prozivaju i preispituju, u sudbenu vlast nitko ne smije dirati. No, činjenica je da upravo zbog korumpirane sudbene vlasti Hrvatska nije pravna država. USKOK i DORH su, pak, leglo institucionalnog kriminala i oni su jedina brana koja štiti kriminal u Hrvatskoj. Ovo je tema koju se već 25 godina svi boje otvoriti. Želim baš zato govoriti o konkretnim imenima sudaca koji sude nezakonito. I htio bih da se raspravlja o tome jesu li nezakonite presude proizvod neznanja, nesavjesnosti ili korupcije. Jer, neke se presude ne mogu svesti pod neznanje, već je kod takvih očita korupcija. Sudovi u Šibeniku dio su kriminalnog lanca, zbog čega ću javno govoriti o imenima korumpiranih sudaca”, istaknuo je Petrina najprije za saborskom govornicom, a potom i na izvanrednoj press konferenciju u Saboru.

Potom je izrazio veliko razočaranje ponašanjem kolega iz Odbora za pravosuđe koji su, kako je izjavio, podvili rep kada je predložio raspravu o korumpiranim sucima i problematičnom sudstvu.

Postoji opravdana sumnja da suci šibenskog Općinskog i Županijskog suda nezakonito sude. Svih 13 sudaca Županijskog suda u Šibeniku uhvaćeno je u nedozvoljenim aktivnostima, do najgorih kaznenih djela. Na tom sam sudu osuđen u dva predmeta koji nemaju veze sa zdravom pameću, uz naglasak da su oba pala na Europskom sudu za ljudska prava. Postoji opravdana sumnja da je Županijski sud u Šibeniku uvezan sa strukturama političke moći i kriminalnim općinskim državnim odvjetništvom, kojim upravlja Irena Senečić koja je korumpirana”, rekao je Petrina.

Za suce šibenskog Općinskog suda kazao je kako postoji opravdana sumnja da nezakonito sude.

“U prvom redu to je sudac Krešimir Krnić, koji je počinio isti krimen kao i Željko Sabo jer je utjecao na izborne rezultate. Kaznena prijava je podnesena, no nikom ništa”, poručio je.

Prozvao je i sutkinju Općinskog suda Maju Šupe protiv koje je podigao nekoliko kaznenih prijava. “To je osoba koja je oslobodila, odnosno osudila Tomislava Horvatinčića“, kazao je Petrina.

Petrina je kao argument za ove tvrdnje naveo kako je na Županijskom sudu ‘u dva predmeta osuđen mimo zdrave pameti’ te da su oba predmeta pala na Europskom sudu za ljudska prava, zbog čega mu Republika Hrvatska treba isplatiti iznos od 10.000 eura.

U istom kontekstu prozvao je i sutkinje Dunju Ljubičić, Lidiju Vojković, Maju Škoriš, potom suca Salibora Vuletu.

”Za ovakvo stanje kriv je i Sabor, pogotovo saborski Odbor za pravosuđe, koji ne radi apsolutno ništa! Kada sam se svojedobno Odboru za pravosuđe žalio na problematičnog suca Salibora Vuletu, bivši predsjednik tog Odbora izvijestio me da su primili moj dopis i da su ga proslijedili Vuleti da se o njemu očituje?! Nakon toga je Vuleta podnio dvije kaznene prijave protiv mene. Obje su odbačene, no sudac Vulate potom je pokrenuo privatnu parnicu u kojoj traži odštetu od čak 230.000 kuna! Hoće li neki korumpirani sudac mene oderati za 230 tisuća kuna? Ne znam, sve je u Hrvatskoj moguće”, kazao je Petrina te dodao da su dosad protiv njega podnesene čak 621 kaznena prijava, no da je sudski spor izgubio samo dva puta, ali da je konačnu pravdu ostvario na sudu u Strasbourgu, zbog čega mu država Hrvatska treba isplatiti 10.000 eura.

Budući da je Petrina kao jedan od povoda za svoj istup naveo i najavu riječkog Pokreta otpora da će blokirati sud u Rijeci, jer tamo ne mogu ostvariti svoja prava, upitali smo ga i za pravosudni skandal vezan uz članove obitelji Šota, koji su dio Pokreta otpora.

Zamolili smo ga da komentira činjenicu da je Slavica Šota prije devet mjeseci podnijela kaznenu prijavu protiv načelnika kriminalističke policije PU Primorsko goranske, Željka Kruneša, zbog osnovane sumnje da je naručio likvidaciju njezinih unuka (uz prijavu su priložili audio snimku, sms poruke i druge potencijalne dokaze koji upućuju na zaključak da bi visokorangirani policajac doista mogao naručivati likvidiracijui djece!), a da istraga još stoji u mjestu, dok Kruneš i dalje obavlja svoj policijski posao. Upitali smo ga i za zaprepašćujuću medijsku šutnju o ovoj velikoj aferi.

”Kada bi pravosuđe i organi progona te rukovodstvo MUP-a radili svoj posao, takvih stvari ne bi bilo. No, problem je što su svi umreženi: i državno odvjetništvo i USKOK i policija i što oni nastupaju protiv građana koji prijavljuju kriminal i korupciju. I kada vas uhvati policija, odvjetništvo i sudstvo, vi nemate nikakve šanse kao građanin. Sada idu i na ekonomsko iscrpljivanje onih koji prijavljuju kriminal i korupciju, što sam itekako osjetio i na svojoj koži”, kazao je Petrina, no nitko od prisutnih novinara nije, sudeći po izvješćima, zabilježio ni pitanje ni odgovor, premda bi – da profesionalno rade svoj posao – ova tema morala biti u svim izvješćima. Pogotovo stoga što je cijela press konferencija bila, na neki način, posvećena riječkim prijavljivačima korucpije i kriminala (Pokretu otpora), koje je Silvano Hrelja na početku konferencije posebno najavio i pozdravio, naglasivši da su oni jedni od najvećih hrvatskih boraca protiv korupcije u sudstvu i pravosuđu. Medije ova vruća tema, unatoč svemu, nije nimalo zanimala!

”Prije petnaest dana podnio sam kaznenu prijavu protiv HRT-a i odvjetničkog društva Hanžeković, odnosno protiv Marijana Hanžekovića, zbog pljačke građana koji nemaju TV signala. Odašiljač za područje Primoštena nema struju i građani ne mogu primati TV signal, no Hanžeković i HRT svejedno im već 11 godina silom naplaćuju nešto što oni ne konzumiraju. Tako su protuzakonito zaradili od 10 do 11 milijuna kuna na TV pretplati. Zanimljivo je da sudske sporove protiv HRT-a uvijek dobijem na prvom stupnju, no Županijski sud to u pravilu sve sreže”, istaknuo je kasnije Petrina.

Na pitanje kako komentira činjenicu da EPH u zadnje vrijeme (otkako je Hanžeković postao vlasnik te medijske kuće) dobiva mnoge već izgubljene sporove protiv bivših zaposlenika na Vrhovnom sudu i to pod sumnjivim okolnostima – jer Vrhovni sud ne vraća predmete na niži sud, već ulazi u činjenično stanje, dakle u nešto čime se, prema tumačenju pravnih stručnjaka, ne bi trebao baviti, te potom presuđuje u korist Hanžekovićevog EPH, Petrina je odgovorio da Hanžeković ima veliku moć te da očito utječe na sudove i na njihove odluke.

Zanimljivo je napomenuti da je ovo pitanje (o Hanžekovićevom mogućem utjecaju na sudove), kao i Petrinin odgovor, HTV cenzurirao i odrezao, premda je na internetu objavio sav ostali sadržaj press konferencije. Odrezali su, dakle, samo pitanje o mnogim izbubljenim parnicama novinara, od kako je  Hanžeković postao gazda EPH, kao i Petrinin odgovor.

Valja ovdje napomenuti da se u odvjetničkim krugovima može čuti da su i brojni bivši novinari HTV-a u zadnje vrijeme izgubili velik broj parnica protiv HRT-a iako su, sudeći po činjenicama, trebali dobiti sud.

Jesu li urednici HTV-a zato cenzurirali pitanje o Hanžekoviću, ili stoga što je upravo odvjetnički ured Marijana Hanžekovića pravni zastupnik HRT-a u ovršnim postupcima protiv građana koji ne mogu, ili ne žele platiti TV pretplatu (kada signala ionako nemaju), možemo samo nagađati.

Ostaje činjenica da su brojni građani završili u blokadi, upravo zbog nemilosrdnih razarajućih ovrha HRT-a, odnonso odvjetničkog ureda Hanžeković.

http://vijesti.hrt.hr/324599/petrina-poceo-nabrajati-imena-sudaca-koji-rade-nezakonito