PLATI PA SE LIJEČI! ‘Javno zdravstvo sustavno uništavaju pa je postalo nedostupno većini; to i jest cilj’ PLATI PA SE LIJEČI! ‘Javno zdravstvo sustavno uništavaju pa je postalo nedostupno većini; to i jest cilj’
TweetEmailPrint ”Ministar  Marić čudi se odakle toliki dugovi u zdravstvu. Predlažem mu da pita mene. Ili bolje da to ne čini ako ne želi... PLATI PA SE LIJEČI! ‘Javno zdravstvo sustavno uništavaju pa je postalo nedostupno većini; to i jest cilj’


”Ministar  Marić čudi se odakle toliki dugovi u zdravstvu. Predlažem mu da pita mene. Ili bolje da to ne čini ako ne želi da mu glava padne kao i moja. Pa ja sam u svojoj Klinici direktno otkrila da je samo 2019. KBC dobavljačima platio više od 30 milijuna kuna za stvarni iznos od 14,9 milijuna. Nema nikakve kontrole potrošnje skupih lijekova. Zapošljavaju se nepotrebni kadrovi. Događanje naroda protiv mene ispred Klinike za tumore inscenirano je u ustanovi čiji je v.d. ravnatelj, istovremeno suosnivač i ravnatelj privatne Poliklinike Vili koja se bavi istom djelatnošću kao i državna Klinika za tumore!”, upozorava dr. Dijana Zadravec

Trčeći Jarunom, nedavno sam ponovno susreo čovjeka kojega sam ranije viđao gotovo svakodnevno, a koji mi reče da je teško obolio od koronavirusa te da ga zato u parku dugo nije bilo. Tvrdi da i danas ima ozbiljne posljedice na srcu i plućima (jednom prilikom taj ljubazni gospodin pronašao je mobitel koji mi je ispao iz džepa i vratio mi ga; otada se družimo).

Kazao je da je njegovo iskustvo iz bolnice izuzetno loše te da se i osobno uvjerio da u hrvatskom javnom zdravstvu vlada izuzetno veliki kaos.

”Doktoru se, s oproštenjem, je.. hoću li ja umrijeti ili preživjeti. Oni s gotovo svim pacijentima postupaju jednako, premda nisu svi isti i ne trebaju svi jednaku terapiju. Meni su davali dvije tablete kortikostereoida dnevno i od toga mi je bilo slabo. Rekao sam sestri da mi nije dobro i nakon toga su mi jednostavno prestali davati te tablete. Nisu ni pokušali smanjiti dozu. Kasnije sam doznao da  bih, najvjerojatnije, sačuvao zdravo srce i pluća – da sam nastavio uzimati kortikosteroid – ali u manjim dozama. Zašto mi liječnik nije smanjio dozu? Zašto se istinski ne posvećuje svojim pacijentima, već sve odrađuju gotovo mehanički? Zato i imamo toliko velik postotak umrlih od korone, za razliku od drugih zemalja EU”, kazao je dosta uzrujano inače vrlo smireni i ljubazni gospodin (podaci poznati uredništvu).

I osobno sam se, nažalost, prije nekoliko tjedana uvjerio da javnozdravstveni sustav u Hrvatskoj gotovo uopće ne funkcionira, ili da funkcionira katastrofalno loše.

Stotine stiješnjene u čekaonici; mnogi odustaju i idu ‘privatniku’

Došao sam ujutro na zakazani pregled u Kliničku bolnicu Merkur, na Kliniku za kirurgiju, gdje me dočekala prepuna čekaonica i gdje zbog previše ljudi nije bilo moguće odmaknuti se od drugog pacijenta ni metar! Više od stotinu ljudi, naručenih u točno određeno vrijeme(?!) čekali su – baš kao i ja, nagurani jedno na drugoga. Nakon više od sat vremena čekanja, kada sam shvatio da ću na ‘prvi pregled’ čekati barem još dva sata, odustao sam – ponajviše zbog straha da se ne zarazim koronavirusom, ali i zato jer sam bio svjestan da ću satima čekati samo da bi mi liječnik zakazao novi pregled, odnosno eventualno kirurško odstranjivanje ‘sumnjivog madeža’ – kada i ako – dođem napokon na red…

Odlučio sam, na koncu, kasnije otići u privatnu ordinaciju i platiti koliko traže (iako izdvajam, kao i drugi, od plaće za javnozdravstveni sustav).

Zbog svega navedenog, uvjeren sam da dr. Dijana Zadravec i dr. Boro Nogalo, bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, govore istinu kada upozoravaju na sustavnu pljačku bolnica i rastakanje javnozdravstvenog sustava, a u korist privatnih poliklinika.

Percepcija o dr. Zadravec se promijenila

Valja ovdje primijetiti da se i javna percepcija o dr. Dijani Zadravec pomalo mijenja. Javnost sve više prihvaća mogućnost da doktorici Zadravec podmeću upravo oni koje ona prijavljuje DORH-u zbog malverzacija, pljačke te svjesnog i sustavnog oštećivanja javnih bolnica i državnog proračuna.

I tjednik Telegram.hr, odnosno njihova novinarka Sanja Modrić, sada daju veliki prostor doktorici Dijani Zadravec, odnosno njezinim tvrdnjama i argumentima.

Ovdje, zbog javnog interesa, u cijelosti prenosimo razgovor dr. Zadravec za Telegram.hr:
”Javni resursi iskorištavaju se za interese privatnih klinika do te mjere da je zapravo javno zdravstvo postalo posve nedostupno regularnim putem. Odmah će vas uzeti jedino ako vas je Hitna pokupila na cesti i dovela u bolnicu. A i onda ste u problemu jer na klinikama gdje vas šalju s Hitne često nema kreveta, budući da su ih članovi klike već popunili svojim privatnim pacijentima. Tako javna bolnica postaje privatni hotelski smještaj”, zaključuje dr. Dijana Zadravec u razgovoru sa Sanjom Modrić, novinarkom Telegram.hr-a.

”Dijana Zadravec upravo dovršava svoju prijavu na natječaj za ravnateljicu KBC Sestre milosrdnice, 7. lipnja je zadnji dan za to. Nedavno je, nakon pet godina, smijenjena s mjesta predstojnice Klinike za radiologiju pod optužbom da je terorizirala zaposlenike, da nije sazivala sastanke i da je bolnici nanijela negativan publicitet. Stoga se njena odluka da će, nakon samo nekoliko tjedana, konkurirati za čelno mjesto cijelog KBC-a, čini neobičnim inatom. Kažem joj to.

”Znam da me neće izabrati, a ne bi ni da nije bilo svega ovoga”, kaže dr. Zadravec. ”Pa sigurno da ne. Ali ja se ne predajem, niti se mislim pokunjiti i držati jezik za zubima. Uostalom, da sam ovih pet godina htjela šutjeti i okretati glavu, živjela bih idiličnim životom, a ne bih sada bila na bolovanju i slušala kako samo čekaju da mi još daju i otkaz. Postoji stvarno hrpa ozbiljnih razloga da nikad ne dođem na tu poziciju”.

Koji su to razlozi, pitam. Ona nabraja prstima dalje od dvije ruke, a kaže da bi ih mogla navesti još barem toliko. Nudim da ih potanko iznese u Telegramu. Ovo je njenih jedanaest razloga.

1. ‘Regulirala bih rad liječnika u privatnim ustanovama’

“Prof. dr. Krešimir Rotim ostvaruje plaću kao predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice koja je u državnom vlasništvu. Svakome je jasno koliko vremena dr. Rotim provodi u bolnici i bavi se pacijentima kad istovremeno radi kao predavač na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, predavač na Medicinskom fakultetu u Osijeku, predavač na Medicinskom fakultetu u Splitu, predavač na Medicinskom fakultetu u Mostaru, zatim kao liječnik rukometne reprezentacije, kao sudski vještak, dekan Zdravstvenog veleučilišta i urednik časopisa Acta clinica”, kaže dr. Zadravec.

 

“Sve su to dodatno plaćeni poslovi, no dr. Rotim istovremeno radi još i u privatnim ustanovama koje se bave istom djelatnošću u kojoj je zaposlen u KBC-u. To su Specijalna bolnica Neurospine koja je u vlasništvu tvrtke Adriamedical d.o.o. te u poliklinici Rotim koja je u vlasništvu tvrtke AR Eurostent d.o.o. Suvlasnica u obje te tvrtke je Rotimova supruga Cecilija Rotim.

Tolika koncentracija funkcija indikator je korupcije po svim parametrima. Da sam je ravnateljica KBC-a Sestre milosrdnice, Rotimova priča, kao i slične priče drugih liječnika koji rade u bolnici, morala bi se raščistiti jer to više ne bih dozvolila”, kaže dr. Zadravec.

2. Problemi pročelnikove supruge

“Druga supruga dr. Krešimira Rotima, Cecilija Rotim (rođena Grgas Bile) – suvlasnica spomenutih dviju privatnih poliklinika – prijavljena je za nelegalan upis na Sveučilišni diplomski studij sestrinstva, a zatim i na doktorski studij ”Biomedicina i zdravstvo” na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Na temelju raspoloživih podataka pribavljenih temeljem odluke povjerenice za informiranje Republike Hrvatske, Cecilija Rotim stekla je prvotno zvanje medicinske sestre s prosjekom ocjena od 2,69. Prijavitelj (podaci poznati redakciji) smatra da je u oba slučaja djelovalo trgovanje utjecajem i zloupotreba položaja i ovlasti”, govori bivša predstojnica.

3. Izvanbolnički angažman bez dozvole

“Dr. Vladimir Kalousek, odjelni liječnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC Sestre milosrdnice koga sam prijavila DORH-u jer me potpisivao na dokumentaciju vezanu za isplate novca, počeo je bez moje dozvole raditi (a radi i dalje) u privatnim ustanovama obitelji Rotim: Specijalnoj bolnici Neurospine i poliklinici Rotim. Po pravilniku je za takav dodatni izvanbolnički angažman u privatnom pogonu potrebna dozvola predstojnice, a ja mu tu dozvolu nisam dala, niti je ona od mene tražena.

 

Ujedno dr. Kalousek ostvaruje prihode i u nepostojećoj Kliničkoj jedinici za vaskularnu i intervencijsku radiologiju KBC Sestre milosrdnice. Ugovor je potpisao 2013. godine, ali prema sistematizaciji iz 2018. godine, ta jedinica više ne postoji. Kalousek je, međutim, odbio potpisati ugovor s KBC-om za rad na Odjelu za neuroradiologiju i neurointervencije”, tvrdi dr. Zadravec.

4. ‘Predstojnici žele pristup uslugama KBC-a za privatne pacijente’

“Dr. Kalousek je pijun dr. Rotima koji preko njega grabi za sebe. Kalousek stalno izmišlja da ga mobingiram, ali to je dosta nadrealna optužba budući da ga ne bih vidjela po godinu dana jer nikad ne dolazi na sastanke. A stvar je zapravo u tome da nisam pristala biti Rotimu na usluzi. On je htio da Radiologija postane njegova samoposluga i da njegovi privatni pacijenti imaju otvoren ulaz na CT i magnetsku rezonancu u KBC Sestre milosrdnice.

 

To je interes i svih drugih predstojnika klinika koji imaju privatni biznis, a u tome, uz Rotima, prednjače specijalistica za kožne bolesti dr. Mirna Šitum i neurologinja dr. Arijana Huzjan Lovrenčić. Sada, nakon što sam ja smijenjena, Radiologiju vode privremeni ravnatelj KBC-a, oftalmolog dr. Zoran Vatavuk, te radiolog dr. Frane Marleku koji nema doktorat, a ni kompetencije za vođenje Zavoda.

No, kako privatno radi na više mjesta, od Medikola na dalje, bit će idealan za sve ove ”privatnike”. Samo da napomenem da je njegova žena upravo ona radiološka tehničarka u Klinici za tumore koja me prijavila za mobbing kada sam nju i njenu kolegicu pitala zašto nisu napravile magnetsku rezonancu onkološkim bolesnicima koji su idući dan trebali ići na operaciju”, kaže liječnica.

 

5. Prosvjed je bio orkestriran

“Događanje naroda protiv mene ispred Klinike za tumore inscenirano je u ustanovi čiji je v.d. ravnatelj, primarijus dr. Ivan Milas, istovremeno suosnivač i ravnatelj privatne Poliklinike Vili koja se bavi istom djelatnošću kao i državna Klinika za tumore”, kaže dr. Zadravec.

 

6. ‘Stvaranje mreže podanika bolničkim vlastima’

“Od 2016. do 2020., u razdoblju dok sam ja bila zamjenica ravnatelja Maria Zovaka, sistematizacija radnih mjesta mijenjana je nevjerojatnih 27 puta. Ja sam na to ukazivala jer to zapravo služi za pokrivanje osobnih interesa, odnosno za stvaranje mreže podanika bolničkim vlastima, i medicinskih, i nemedicinskih”, smatra Dijana Zadravec.

 

7. Bolnica nije informatizirana

“Od 2009. godine, kad je ravnatelj KBC-a bio Krešimir Rotim, Vlada je za informatizaciju uplatila u bolnicu 14 milijuna kuna. Za što je potrošen taj novac, ne zna se. U informatiziranom KBC-u bila bi moguća kontrola potrošnje skupih lijekova i svih financija, ali to do dan danas nemamo. Bila je oko toga kod nas tvrtka Cuspis Vinka Kojunžića – ista koja je nedavno postala poznata kroz priču o amaterskoj platformi ”cijepi.se” koju je s njima ugovorio ministar Vili Beroš.

Za informatizaciju bolnice 2016. godine, tvrtka Astramedica, ušla je u KBC, mimo javnog natječaja, putem donacije od 100 tisuća kuna. Dobili smo potpuno nefunkcionalan SSP – Sustav prijema pacijenata. Ni godinu dana kasnije, ravnatelj Mario Zovak ugovorio je na svoju ruku održavanje tog potpuno nefunkcionalnog programa za nešto manje od milijun kuna, ali s njim se nije moglo ništa i zato je danas u smeću.

Ja sam tada bila predsjednica Povjerenstva KBC-a za informatizaciju, ali na moja su se upozorenja oglušili. Sada se, pod krinkom ‘nadogradnje’ tog sustava, implementira program IN2 do koga smo ponovno došli bez javnog natječaja”, govori dr. Zadravec.

 

8. Skupo plaćen prostor iznajmljuje se privatnicima

“U dnevne bolnice i odjele za hitni prijem bolesnika – za što su u stopostotnom iznosu osigurana sredstva iz fondova Europske unije – Vlada je do sada ulila desetke milijuna eura, a istovremeno se ogromna kvadratura prostorija u KBC-u iznajmljuje privatnoj Poliklinici Medikol. Najam plaćaju oko 30.000 kuna mjesečno, što je mizerna cijena. Kakvog smisla ima da se sredstvima EU grade kapaciteti za potrebe bolnice, a onda se oni daju u najam?”, pita dr. Zadravec.

9. Zapošljava se enorman broj administrativaca

“Ni jedan KBC nema organizacijsku jedinicu Poslovni centar, ali KBC Sestre milosrdnice je ima. Ona obuhvaća nemedicinski kadar i – kao rasadnik za koruptivno zapošljavanje nemedicinskih struka – služi za stvaranje poslušničke mreže. Silva Jažić, ranije voditeljica, a sada siva eminencija Poslovnog centra i KBC-a, nekad tajnica šefa neurokirurgije, vedri i oblači. Silva Jazić odrađuje sve prljave poslove za Rotima i Zovaka i bavi se plasiranjem manipulacija u javnost i novinarima pa sam tako i ja postala njezina meta”, kaže dr. Dijana Zadravec.

“Jažić je glavna za mijenjanje sistematizacije u KBC-u, a promjene služe da se svako mjesto točno prilagodi onome koga se na tom mjestu želi zaposliti. Zapošljava se enorman broj administracije i raspoređuje ih se na koeficijente koje po stručnim kvalifikacijama često ne pripadaju. Time ih se drži u ovisničkom odnosu”, optužuje liječnica.

“Tražila sam od inspekcije Ministarstva zdravstva provjeru koliko je djelatnika zaposleno u Poslovnom centru od osnivanja do danas, koje stručne spreme, na koja mjesta i s kojim koeficijentima jer raspolažem dokazima da tu postoje razne nelegitimnosti. Na primjer, od 2017. godine, pomoćnik ravnatelja za financije je Ivan Markotić. Svi znaju da ga je doveo Rotim i zaposlio preko Poslovnog centra na mjesto Rukovoditelja Službe poslovnih procesa i ugovaranja.

Zaposlen je prvog lipnja, a već drugog lipnja s njim je sklopljen dodatak ugovoru o radu za obavljanje poslova pročelnika Sektora ekonomsko financijskih poslova i pomoćnika ravnatelja za financije na mandat od četiri godine. Da je bilo u skladu sa zakonom, morao je prije spomenutog unaprjeđenja odraditi najmanje šest mjeseci na radnom mjestu na koje je prvotno zaposlen. To je samo jedan pokazatelj kako se zapošljava, a onda translatira na bolje plaćena mjesta”, tvrdi dr. Zadravec.

 

10. Tri pokušaja smjene

“Dr. Davor Vagić, predsjednik Povjerenstva za unutarnji nadzor i kontrolu, savjetnik je dojučerašnjeg ravnatelja Zovaka za medicinska pitanja. Kao da Zovak nije liječnik i sveučilišni profesor, pa mu za medicinu treba savjetnik. To je, dakle, izmišljeno mjesto. No, Vagić je tako nagrađen jer je riječ o osobi preko koje se Zovak i Rotim, kroz montirane procese, rješavaju neželjenih predstojnika klinika i zavoda.

Tako je skinuta glava predstojniku Pedijatrije prof.dr. sc. Miroslavu Harjačeku, predstojniku Hitne prof. Hrvoju Pintariću, pokušalo se to isto prema sada već bivšoj predstojnici Neurologije prof. dr. Vanji Bašić Kes, a meni su je skidali tri puta. Prvi put kad me za fizički napad lažno optužila Mia Primorac, da bi baš ona u međuvremenu bila nagrađena i postala voditeljica Službe za EU projekte. Drugi put, u rujnu prošle godine, Vagić od mene traži očitovanje u roku od jednog dana jer je Radničko vijeće tražilo moju smjenu s mjesta predstojnice Radiologije.

Uz poštovanje prema svakom zanimanju, napominjem da su članovi Radničkog vijeća vozač, vodoinstalater, medicinske sestre, tehničar, administrator i tri doktora. Takav organ, dakako, nije ovlašten za procjenu mog stručnog rada. Ali to je bilo podvala ravnatelja Zovaka. A poslužila me je radiologinja Gordana Lovrenčić Prpić, koja nikad nije uspjela doktorirati i ima određene profesionalne frustracije. Ona me prijavila da bi se mogao pokrenuti postupak. Tada sam ih dotukla argumentima na 14 stranica i Zovak je morao odgoditi obračun sa mnom odnosno moju smjenu. No ovaj treći put su uspjeli”, kaže bivša predstojnica.

 

11. ‘Javno zdravstvo postalo je nedostupno regularnim putem’

“Dakle, ta treća sreća nastupila je sada, nakon što sam uhvatila i prijavila dr. Vladimira Kalouseka, dr. Branimira Čulu i ekipu da falsificiraju dokumentaciju i sebe neovlašteno potpisuju na mjesto predstojnice, to jest mene”, nastavlja dr. Zadravec. “Za to su, naravno, znali i Zovak i Rotim. Ni tjedan dana nakon te moje prijavi kriminalnih radnji i pojedinaca DORH-u – počeli su pritisci na mene. Ova skupina organizirala je događanje naroda, udružili su se mnogi interesi, i evo mene tu gdje jesam.

A riječ je o tome da se javni resursi iskorištavaju za interese privatnih klinika do te mjere da je zapravo javno zdravstvo postalo posve nedostupno regularnim putem. Odmah će vas uzeti jedino ako vas je Hitna pokupila na cesti i dovela u bolnicu.

A  onda ste u problemu jer na klinikama gdje vas šalju s Hitne često nema kreveta budući da su ih članovi klike već popunili svojim privatnim pacijentima. Tako javna bolnica postaje privatni hotelski smještaj. Ja to ne bih dopustila. Ne bih ništa od ovoga. Isti ti su nelojalna konkurencija pravim privatnim klinikama koje su itekako poželjne u Hrvatskoj”, govori dr. Zadravec.

‘Vlada bi trebala smijeniti Dulibića’

“Evo, to je tih 11 razloga zbog kojih niti imam, niti bih ikad imala šanse biti izabrana za ravnateljicu KBC Sestre milosrdnice. A ima ih još barem 11. Previše o svima njima znam, pedantna sam pa čuvam dokumentaciju i kadra sam do u najsitnije detalje, s bezbroj primjera, povezati sve te osobe sa štetnim, pogrešnim, masno preplaćenim i koruptivnim šemama koje se na koncu slamaju na leđima pacijenata.

Ministar financija Zdravko Marić čudi se odakle toliki dugovi u zdravstvu. Predlažem mu da pita mene. Ili bolje da to ne čini ako ne želi da mu glava padne kao i moja. Pa ja sam u svojoj Klinici direktno otkrila da je samo 2019. KBC dobavljačima platio više od 30 milijuna kuna za stvarni iznos od 14,9 milijuna koji smo fakturirali HZZO-u. Nema nikakve kontrole potrošnje skupih lijekova. Zapošljavaju se nepotrebni kadrovi”, uvjerava nas dr. Zadravec.

 

“Upravno vijeće KBC-a na čelu s državnim tajnikom Tomislavom Dulibićem suodgovorno je za takvo stanje i Vlada bi ga trebala smijeniti. Tomislav Dulibić, kao eksponent Vlade, gleda kroz prste korumpiranim šefovima pojedinih klinika i upravi koji sišu bolnički sustav za svoje osobne interese, a to plaćaju građani. Na nepravilnosti ukazujem cijelo vrijeme od 2016. kad sam postala predstojnica Radiologije i zamjenica ravnatelja. Pa nije me Zovak bez veze razvlastio već za tri mjeseca i ukinuo niz službenih ovlasti zamjenice ravnatelja”, optužuje liječnica.

Stoji projekt koji financira EU

“Moja smjena je nezakonita i ja ću se boriti protiv nje pa ako treba i u Strasbourgu. Oni koji su me smijenili s mjesta predstojnice opušteno njeguju bezakonje, zataškavaju kriminal i bogate se, njih nije briga za pacijente. Stoji i moj projekt od 32,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava koje sam dobila za nabavku uređaja za magnetsku rezonancu i edukaciju jer ga ta ekipa 20 mjeseci sustavno opstruira.

Zamislite, mogli su naši pacijenti već godinu dana imati moderan uređaj, no oni sve čine da to propadne i da se novac vrati u EU fond kako bi mene okrivili za to. Ja se još i dugo držim, naravno da neću pristati na nezakonitu smjenu i borit ću se da se vratim na mjesto predstojnice.

U toj borbi podržavaju me 42 mojih kolega s Radiologije i neki od najeminentnijih neuroradiologa iz inozemstva koji su upoznati sa svime što mi se događa i koji su u velikom broju prisustvovali Prvom hrvatskom neuroradiološkom kongresu koji sam organizirala. Radiologiji sam posvetila 25 godina učenja, usavršavanja, napornog rada i upravo zahvaljujući tim mojim naporima Vinogradska radiologija postala je jedini Referentni centar za radiologiju u Hrvatskoj”, zaključuje dr. Dijana Zadravec za Telegram.hr.

FOTO: Ilustracija; preslika sa stranice Telegram.hr-a