‘Plenković novim zakonima stvara policijsku državu! Hoćemo li morati klicati velikom vođi?’ ‘Plenković novim zakonima stvara policijsku državu! Hoćemo li morati klicati velikom vođi?’
stručnjaci i oporba upozoravaju na opasno ukidanje sloboda u RH:

‘Plenković novim zakonima stvara policijsku državu! Hoćemo li morati klicati velikom vođi?’

HrvatskaPolitika 14. travnja 2023. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Kazne su drakonske, a širenje lažnih vijesti postaje teži prekršaj od prostitucije te od tučnjave na javnom mjestu? Kakav to svijet oni za... ‘Plenković novim zakonima stvara policijsku državu! Hoćemo li morati klicati velikom vođi?’


”Kazne su drakonske, a širenje lažnih vijesti postaje teži prekršaj od prostitucije te od tučnjave na javnom mjestu? Kakav to svijet oni za nas stvaraju?” zapitala se odvjetnica Viktorija Knežević. ”Ako doista razmišlja kao na aktualnom satu, moramo se zapitati hoćemo li za koju godinu morati klicati velikom vođi. On traži jednoumlje”, upozorila je Dalija Orešković osvrnuvši se na Plenkovićevu izjavu kojom je, de facto, svima kojima se ne sviđa njegov način vladanja poručio da isele van. ”Ljudima se oduzimaju temeljna ljudska prava, a vladajući predviđaju kaznu do 4000 eura za širenje neistina i lažnog informiranja. Hoće li ministar Beroš platiti 4000 eura kaznu zato što je rekao da cijepljenje sprječava širenje covida”, upitao je Miletić

Saborska oporba usprotivila se danas (u petak 14. travnja) uvrštavanju u dnevni red po hitnom postupku izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojim se predlaže enormno povećavaju kazne za prekršaje, čak do 4000 eura, tako da će se o hitnoj ili redovnoj proceduri tog zakona glasati u Saboru.

U Klubu Mosta, kaže Marin Miletić, smatraju da taj zakonski prijedlog graniči s verbalnim deliktom i nekim natruhama zakona iz komunističke Jugoslavije.

“Ljudima se oduzimaju temeljna ljudska prava, a vladajući predviđaju kaznu do 4000 eura za širenje neistina i lažnog informiranja. Zanima me hoće li ministar Beroš platiti 4000 eura kaznu zato što je rekao da cijepljenje sprječava širenje covida”, upitao je Miletić.

“U zakonski se tekst unose duboko upitne stvari. Ostaje pitanje tko će procjenjivati, tko će biti arbitar teškog narušavanja javnoga reda i mira, ili iznošenja i plasiranja lažnih vijesti u javnost”, rekao je Dretar te upozorio na nedorečenost zakonskog prijedloga koji otvara prostor interpretacijama.

Za grupu najtežih prekršaja predlažu se, podsjetimo, kazne koje će iznositi od 700 pa sve do 4000 eura. Među njih spadaju i drsko i nepristojno ponašanje u javnosti kojim se vrijeđa građane i narušava njihov mir, ali i izmišljanje i širenje lažnih vijesti.

Iznosima od 200 do 1000 eura kaznit će se počinitelji prekršaja vrijeđanja i omalovažavanja moralnih osjećaja građana…

Mnogi analitičari te pravni stručnjaci upozoravaju da će novi zakon donijeti brojne nelogičnosti, ali i vrlo opasnu ugrozu slobode govora.

Stječe se dojam, naime, da se izmjenama prekršajnog zakona ide prema uvođenju policijske države.

Odvjetnica Knežević: Ovo je uvertira u cenzuru

Dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević za Index.hr je istaknula kako je nametanje tako drastičnih kazni moglo biti uvertira u cenzuru.

“Kazne su drakonske, podijeljeni su prekršaji u tri kategorije, a u toj najtežoj kategoriji se nalazi širenje lažnih vijesti. Mislim da je to uvertira u cenzuru jer, da su motivi pravni, bilo bi davno to promijenjeno. Ne bismo imali još taj stari jugoslavenski zakon u kojem čak ni valutu nisu promijenili, pa imamo dinare.

Vjerujem da motiv nije struka, nego se pod modernizacijom prava pokušava podvaliti cenzura. Širenje lažnih vijesti je teži prekršaj od prostitucije ili ilegalnog organiziranja kockanja ili od tuče na javnom mjestu? U kojem mi to svijetu živimo, odnosno kakav to svijet oni za nas stvaraju?” zapitala se.

‘Hoćemo li osnovati moralnu policiju?’

Povukla je paralelu s izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku koje je “zbog curenja informacija” najavio premijer Andrej Plenković

“Mislim da je ovo jedan od poteza na tragu onog nedavnog, kada su najavili izmjene Kaznenog zakona kojima bi se sankcioniralo curenje informacija o dokazima u istrazi. Isto pod krinkom nekakve struke pokušavaju ugušiti ono malo slobode i neovisnosti što postoji”, objasnila je te dodala kako misli da se tako od Hrvatske stvara policijska država.

”Kakav je to prekršaj vrijeđanje moralnih osjećaja građana? Hoćemo li osnovati moralnu policiju? Vlada je, da je htjela napraviti pravu reformu, prvo trebala naručiti od pravnog fakulteta analizu stanja, prijedlog pravca promjena itd. Mi imamo vrhunske stručnjake koje ne koristimo, a neki se činovnici srednjeg ranga bave temama o kojima imaju anegdotalno znanje”, pojasnila je.

I saborska zastupnica Dalija Orešković govorila je za N1 o Plenkovićevim sve očitijim autoritarnim sklonostima.

‘Kome ne paše HDZ neka iseli u Njemačku!’

Dotaknula se i napada Andreja Plenkovića na nju u Saboru.

“Plenkovićev napad u Saboru nisam shvatila kao uvredu nego svoju osobnu pobjedu nad premijerom. Pošla sam od pretpostavke da će Plenković vrijeđati i degradirati kao i inače, pa sam postavila pitanje na miran način i navela sam primjer dobre prakse. Na to je uslijedila ta paljba jer ne zna ništa drugo osim toga. Tu je izgubio kompas i samokontrolu i tu je poručio svim građanima da ako im ne paše HDZ da za njih u Hrvatskoj nema više mjesta (Daliji Orešković je poručio da može iseliti u Njemačku, ako joj se ne sviđa način na koji vladaju – op. ur)”, rekla je.

Naglasila je kako je joj je Plenković pomogao jer je sebe pokazao u pravom svijetlu.

“Ako doista razmišlja tako kao na aktualnom prijepodnevu, moramo se zapitati hoćemo li za koju godinu morati klicati velikom vođi. On traži jednoumlje. Moje pitanje nije bilo provokacija nego opaska kako izgledaju uređena društva. Logično je zapitati se što to Njemačka ima, a što mi nemamo. Sramota je za jednog premijera da odbija bilo kakav pozitivan pomak”, rekla je Dalija Orešković.

Hrvatska ide u totalitarnom smjeru, prema ‘novom SSSR-u’

I saborski zastupnik Nino Raspudić progovorio je o skandaloznom, no nedovoljno medijski raskrinkanom uvođenju cenzure i totalitarne države na N1.

”Što se hitno događa po pitanju prekršaja u Hrvatskoj i je li tisuću posto skočio broj prekršaja da je potrebno povećavati kazne i zakon gurati po hitnom postupku? Vladajući su doživjeli velik poraz u Saboru. Nisam čuo da ima eskalacije prekršaja, nema argumenta zašto mijenjati. Ne može se ostaviti kazna 20 eura za obiteljsko nasilje, a sa 4.000 eura kažnjavati svađu u javnosti. Tko će odrediti što je širenje lažnih vijesti? Hoće li Plenković platiti 4.000 eura kazne jer je rekao lažnu vijest da su plaće rasle više od inflacije, a službena statistika pokazuje drugačije? Smisao ovog zakona je cenzura i to ide u lošem, totalitarnom smjeru. Umjesto da se u EU-u šire slobode, sve više idemo prema nekoj vrsti novog SSSR-a, sve više se sužavaju slobode pojedinca”, kazao je Raspudić.

FOTO: Screenshot videosnimke