Pljačkašima svega vrijednog ni dlaka ne fali, a Modrić mora odgovarati?! Zato što je proslavio Hrvatsku? Pljačkašima svega vrijednog ni dlaka ne fali, a Modrić mora odgovarati?! Zato što je proslavio Hrvatsku?
TweetEmailPrint ”To je pravosuđe s posebnim potrebama. Uz najblaže rečeno čudno objašnjenje u kojem piše da su oni izjavili da se ne sjećaju, a... Pljačkašima svega vrijednog ni dlaka ne fali, a Modrić mora odgovarati?! Zato što je proslavio Hrvatsku?


”To je pravosuđe s posebnim potrebama. Uz najblaže rečeno čudno objašnjenje u kojem piše da su oni izjavili da se ne sjećaju, a da bi se morali sjećati. Zbog čega bi se netko morao sjećati? Ovaj se slučaj dogodio prije 7 godina. Sad bi se oni toga morali sjećati. To je najblaže rečeno tragikomično. ‘Zaslužili su’ da im se sudi jer su proslavili hrvatsku državu. Ne bi nitko znao da imamo državu, a kamoli da imamo DORH da nas Modrić i Lovren nisu proslavili”, komentirao je odvjetnik Zvonimir Hodak optužnice protiv hrvatskih reprezentativaca koji su kao dječaci došli u Dinamo – u kojemu je Zdravko Mamić desetljećima bio svemoćan

Moćnici povezani s politikom i obavještajnim strukturama bivše države opljačkali su i uništili najvrjedniju hrvatsku tvrtku INA-u, na što je javno upozorila i dokumentirano argumentirala tadašnja djelatnica INA-e Vesna Balenović. I što se dogodilo? Vesna Balenović je dobila otkaz i doživjela rijetko viđeni dugogodišnji brutalni pravosudni progon, a pljačkašima INA-e ni dlaka s glave nije pala.

Ljudi bliski oligarhiji na vlasti opljačkali su i uništili za zdravlje stanovništva Republike Hrvatske najdragocjeniju ustanovu: Imunološki zavod. Dr. Srećko Sladoljev, dugogodišnji djelatnik Zavoda i jedno vrijeme član Nadzornog odbora tvrtke, kazneno je prijavio odgovorne i kao dokaze podastro nalaze Državne revizije koji su crno na bijelo ukazivali na gospodarski kriminal.

Prijavitelje kriminala sudski gonili, pljačkaše štitili

Što se dogodilo? Budući da su kazneno prijavljeni moćnici povezani sa strankom na vlasti, kaznena je prijava  odbačena, a Srećko Sladoljev je dobio otkaz te je godinama doživljavao neviđeni progon. Pljačkaši i razarači Imunološkog zavoda (ali i brojnih drugih institucija i tvrtki) i danas su, dakako, na slobodi…

Ovih dana svjedočimo novoj, u najmanju ruku, neobičnoj situaciji: najbolji hrvatski sportaš svih vremena, čovjek kojega – ponajviše zbog ljudskih vrlina – obožavaju ljubitelji nogometa širom svijeta, dobio je novu optužnicu u pravosudnoj trakavici u kojoj su glavni vinovnici, a pogotovo oni koji su dugogodišnju pljačku novca omogućili, na slobodi.

Kao dijete ušao u sustav kojega su drugi osmislili

Čovjek koji je kao klinac ušao u sustav u kojemu je Zdravko Mamić bio apsolutni vladar (ne samo u Dinamu, već i u Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji te u Hrvatskom nogometnom savezu) prilagodio se tom sustavu jer je jedino tako mogao opstati te započeti igrati ozbiljan nogomet. Sada on, bez kojega pola svijeta ne bi nikada ni čulo za Hrvatsku, mora, čini se, ispaštati za grijehe svih onih koji su se itekako okoristili desetljećima sustavnog izvlačenja novca iz nogometnog kluba Dinamo.

Jer, ne progoni hrvatsko pravosuđe one koji su koji su osmislili zakone i propise koji su omogućili otimačinu iz neprofitne udruge Dinamo, koji su omogućili Mamiću da desetljećima radi što god hoće, da izvlači novac iz udruge građana, da prodaje igrače uz veliku osobnu korist, da ‘amenuje’ hrvatske nogometne izbornike, gura u nacionalnu vrstu svoje igrače, da brutalno vrijeđa novinare i sve ostale koji su se usudili upitati ga nešto što mu se ne bi svidjelo…

Kriminalce i pripadnike vladajuće oligarhije koji su osmislili sustav pljačke i izvlačenje novca iz Dinama, ali i iz brojnih drugih javnih i državnih institucija i tvrtki, ne progone, ali uzornog sportaša i čovjeka koji je za ugled Republike Hrvatske učinio daleko više od svih, njega su odlučili progoniti jer se, eto, na sudu nije mogao sjetiti nekih detalja koji su se dogodili prije mnogo godina.

Ovdje se nameće pitanje – što je sa svim onim zaboravnim svjedocima u suđenju Sanaderu, onima koji su više puta mijenjali iskaze, a da ih nitko nikada ni za što (pa ni za lažno svjedočenje) nije optužio, iako su mnogi od njih bivšem premijeru ‘držali ljestve’ tijekom velike pljačke?!

Hodak: Ovo je pravosudna farsa!

“To je pravosuđe s posebnim potrebama. Uz najmanje i najblaže rečeno čudno objašnjenje u kojem piše da su oni izjavili da se ne sjećaju, a da bi se morali sjećati.

Zbog čega bi se netko morao sjećati? Konkretno se ovaj slučaj dogodio prije 7 godina. Sad bi se oni toga morali sjećati.

To je najblaže rečeno tragikomično ili to je slučaj koji je počeo kao ozbiljan, a završen je kao farsa. Dignuti optužnicu nakon toliko godina… Više se ni sudac ne sjeća što je pričao”, komentirao je novu optužnicu protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena, za Dnevno.hr poznati odvjetnik Zvonimir Hodak.

‘Duboka država će izmisliti što dalje’

“Čeka ih ponovno ispočetka odlazak pred istražnog suca, davanje obrana, a onda će duboka država već razmisliti, odnosno izmisliti što dalje.

‘Zaslužili su’ da im se sudi jer su proslavili hrvatsku državu. Ne bi nitko znao da imamo državu, a kamoli da imamo DORH da nas oni nisu proslavili”, rekao je Hodak.

“To je stvar u ovom slučaju samo pitanje policije, a ne DORH-a. Nema niti jednog, jedinog dokaza da im se dokaže krivnja za to.”, smatra odvjetnik.

A kako komentira da optužnica dolazi iz Osijeka gdje je nekoliko sudaca smijenjeno i kažnjeno zbog optužbe za korupciju, a za što je ih je direktno optužio Zdravko Mamić prepričavši kako ih je potkupljivao, objasnio je Hodak:

“To donosi Vrhovni sud. Vrhovni sud isto hoda po jajima, boje se da neko jaje ne pukne. Onda vraćaju sve žalbe. Pa nije Osijek jedini županijski sud u Hrvatskoj. Zašto je baš morao biti taj sud? Pitajte se”, zaključio je Hodak.

Odvjetnica: ‘Modrić je pravomoćno oslobođen, čudno je sada ovo’

Modrićeva odvjetnica Laura Valković danas se oglasila o novoj optužnici, naglasivši za N1 da je iznenađujuće tako nešto jer su Modrić i Lovren pravomoćno oslobođeni svake optužnice, pritom je odbačena i žalba na tu odluku.

Konkretnije, okrivljenog Modrića se tereti da je kazneno djelo počinio 13. lipnja 2017. na osječkom Županijskom sudu tijekom rasprave u kaznenom predmetu protiv Zdravka Mamića i ostalih za izvlačenje novca iz Dinama.

“Teško je govoriti da smo se iznenadili. Jesmo u smislu da je pravomoćno dovršen pa je neuobičajeno da se postupak ponovno pokreće. Općinski kazneni sud u Zagrebu je donio rješenje kojom je odbacio optužnicu. Na to se žalilo Županijski državno odvjetništvo, što je Županijski sud u Zagrebu odbio i potvrdio rješenje Općinskog kaznenog suda. Zato je neuobičajeno jer je pravomoćno to bila dovršena stvar”, rekla je odvjetnica Valković.

Što su sljedeći koraci?

“Jedini korak koji se u ovom trenutku može jest raspisati ponovno odgovor na optužnicu i inzistirati na svim razlozima na kojima smo inzistirali i dosad, a sad imamo novi, da je to već presuđeno prava stvar”, kazala je Modrićeva odvjetnica.

Čudno je da se nešto pravomoćno presuđeno ponovno pokrenuto.

“Dvaput se o istom ne može raspravljati, ovo je pravno pitanje koje je raspravljeno. Sudovi su ušli u pitanje osnovanosti sumnje da li postoji to kazneno djelo ili ne i to je nešto što se ne može ponavljati. Luka Modrić otpočetka govori da je njegova savjest čista i mirna, da nije počinio to kazneno djelo. Ostaje kod toga i mirne je savjesti”, naglasila je Valković.

FOTO: Screenshot videosnimke

Kovačević: Zašto mediji ne pišu o pravnoj blamaži državne odvjetnice pri dizanju nove optužnice?!