Pomogli baki Ljubici (84) koja živi bez vode, a koju država hoće ovršiti za 53.000 kuna Pomogli baki Ljubici (84) koja živi bez vode, a koju država hoće ovršiti za 53.000 kuna
TweetEmailPrint Da je Hrvatska država ogromnih nepravdi i nejednakosti građana pred zakonom, najbolje su, čini se, shvatili članovi Živog zida, čija popularnost raste upravo... Pomogli baki Ljubici (84) koja živi bez vode, a koju država hoće ovršiti za 53.000 kuna


Da je Hrvatska država ogromnih nepravdi i nejednakosti građana pred zakonom, najbolje su, čini se, shvatili članovi Živog zida, čija popularnost raste upravo na kritiziranja rastrošnosti političke kaste i na pomaganju najpotrebitijima. Možemo se samo nadati se da će pad rejtinga i ostalim političkim strankama pripomoći da shvate kako narod uistinu živi

udri sirotinjuPriča o nepokretnoj baki Ljubici Trnanić (84) iz Cabune i njenog radno nesposobnog i bolesnog sina Damira, kojima je zbog nečijeg propusta stiglo rješenje po kojem moraju vratiti 53.000 kuna socijalne pomoći, pokrenula je institucije da se suoče s problemom ovih nesretnih ljudi.

I dok Ministarstvo socijalne politike ispituje slučaj i mogućnost kako ga riješiti, članovi Živog zida Virovitičko-podravske županije su krenuli u akciju, piše portal Virovitica.net.

Da je riječ o nesretnim ljudima koji nemaju elementarne uvjete za život, koji u 21. stoljeću žive bez vode u kući, da osobnu higijenu obavljaju u lavoru a nuždu u poljskom zahodu, uvjerili su se već na samom ulasku u dvorište.

U neurednoj i vlažnoj sobi, u kojoj zrak nepodnošljivo zaudara na dim iz peći na drva koja nema dimnjak i u dotrajalom krevetu, dane provodi baka Ljubica. Ni higijensko stanje u sobi u kojoj je Damir nije puno bolja. Neuredna je, vlažna i sa stropom koji prokišnjava. Kako je i njegov krevet dotrajao, prva akcija Živog zida oko pomoći bila je donacija dva kreveta koje će koliko-toliko olakšati ležanje ovim nesretnim ljudima.

Kako je vrijeme Uskrsa, članovi Živog zida pobrinuli su se da i u ovoj kući bude pisanica i kolača’, dodaje Virovitica.net.

Podsjetimo ovdje da je hrvatska javnost uoči Uskrsa bila zgrožena pričom koju su prenijeli mnogi mediji, a koja još jednom potvrđuje da se država Hrvatska najgore odnosi prema najsiromašnijima i najpotrebitijima, dok u pravilu izlazi u susret podobnima, bogatima i moćnima – u što smo se imali priliku uvjeriti prateći kriminalne predstečajne nagodbe te čitajući o oproštenim milijardama kuna duga podobnim tajkunima i medijskim mogulima, dok smo u isto vrijeme svjedočili tisućama zločinačkih ovrha i blokadi računa 320.000 ‘običnih’ ljudi.

”Centar za socijalnu skrb frapirao je baku Ljubicu Trninić poslavši joj račun od – 53.000 kuna! Baka je godinama primala socijalnu pomoć, ali sustav socijalne skrbi u Virovitici sad se sjetio da baka Ljubica već deset godina na tu pomoć nema pravo jer je sa sinom i kćeri potpisala ugovor o uzdržavanju, objavio je prije nekoliko dana RTL .

Na kraju su joj pripisali 13 posto kamata i sudske troškove i na kraju su došli do cifre od 53.000 kuna. Cijeli slučaj je na sudu, a gospođa Trninić priznala je da nema šanse da plati taj iznos.

– Zamislite vi, kad se ja ovakva bolesna probudim, ja samo mislim na njih, odakle ću dati. Pa uzet će mi ovo sirotinje – žali se Ljubica Trninić za RTL .

– Odakle?! Pa ja nemam tisuću kuna da me okreneš. Pa ja imam obiteljsku mirovinu – kaže baka Ljubica.

Njezina mirovina iznosi 1800 kuna, a u kući nema ni struje ni vode. Sin Damir je radno nesposoban, i jedini izvor prihoda mu je – socijalna pomoć. U nekoliko navrata su se žalili – bez uspjeha.

S druge strane, u telefonskom razgovoru ravnateljica virovitičke ispostave Centra za socijalnu skrb novinarima RTL-a je rekla da su propisi jasni?!!”, objavili su nedavno mediji, te itazvali masovno zgražanje hrvatske javnosti (sve osjetljiviju na nepravdu) nad bešćutnosti i nepravednosti hrvatskih institucija.

A da je Republika Hrvatska država ogromnih nepravdi i nejednakosti građana pred zakonom, najbolje su, čini se, shvatili članovi Živog zida, čija popularnost raste upravo na kritiziranja rastrošnosti političke kaste i na pomaganju najpotrebitijima.

Možemo se samo nadati se da će pad popularnosti, odnosno stagnacija, i ostalim političkim strankama pripomoći da shvate kako narod uistinu živi.