‘Ponovno se građani samoorganiziraju i sami čiste javne površine; zašto Vlada ne angažira Vojsku?’ ‘Ponovno se građani samoorganiziraju i sami čiste javne površine; zašto Vlada ne angažira Vojsku?’
TweetEmailPrint ”Volio bih da Hrvatska postane zemlja gdje demokratski izabrana Vlada ima impuls odmah po nepogodi donijeti neophodne odluke poput one da srušena stabla... ‘Ponovno se građani samoorganiziraju i sami čiste javne površine; zašto Vlada ne angažira Vojsku?’


”Volio bih da Hrvatska postane zemlja gdje demokratski izabrana Vlada ima impuls odmah po nepogodi donijeti neophodne odluke poput one da srušena stabla po gradovima pomogne uklanjati i Hrvatska vojska. Zašto Vlada RH ne donosi takve odluke? Vojnici bi sigurno htjeli pomoći i narod najviše i cijeni upravo HV, a oni trebaju samo papir od bezvoljnih nadređenih koje nije briga što su dijelovi krovova po ulicama i što umirovljenici sami uklanjaju stabla sa automobila”, napisao je Damir Vanđelić na Facebooku te izazvao brojne reakcije. Grad Zagreb, pak, i dva dana nakon oluje moli građane da  izbjegavaju odlazak u parkove, na Jarun, Bundek, Šalatu…, te tako potvrđuje da bi im pomoć HV-a itekako dobro došla

I dva dana nakon orkanske oluje koja je poharala velik dio Hrvatske, parkovi i ulice u Zagrebu sliče na ratnu zonu. Otkinute grane, drveće iščupano iz zemlje, pokidane rolete, dijelovi otkinutih pročelja, javnih svjetiljki.., razbacani su i dalje na sve strane kao da se oluja dogodila prije par sati, a ne prije dva dana.
Jasno je, stoga, da komunalne i druge službe nisu sposobne same u kratko vrijeme raščistiti sav tak krš. Svi to vide, čini se, samo ne oni koji bi trebali reagirati.
Kao i nakon potresa, pokazalo se, naime, da izvršna vlast (na nacionalnoj, ali i na gradskoj razini) nije sposobna donijeti prave odluke u izvanrednim situacijama (ili zatražiti pomoć drugih).
”Volio bih da Hrvatska postane zemlja gdje demokratski izabrana Vlada ima impuls odmah po nepogodi donijeti logične i neophodne odluke poput one da srušena stabla po gradovima i općinama pomogne uklanjati i Hrvatska vojska s 2000 vojnika i vozilima.
Zašto Vlada RH ne donosi takve odluke?
Ponovno vidimo, kao i nakon potresa, da se građani okupljaju i sami čiste javne površine.
Vojnici bi sigurno htjeli pomoći i narod od svih najviše i cijeni upravo HV, a oni trebaju samo papir od bezvoljnih i bezidejnih nadređenih koje nije briga što su dijelovi krovova po ulicama i što umirovljenici sami uklanjaju stabla sa svojih automobila”, napisao jučer na svom FB profilu Damir Vanđelić i u kratko vrijeme zaradio na stotine ‘lajkova’ i komentara, dok su više desetina ljudi podijelili njegov post.

Grad: građane molimo da izbjegavaju odlazak u parkove, na Jarun, Bundek…

U međuvremenu, iz Grada Zagreba su medijima danas (petak 21. srpnja) poslali priopćenje koje potvrđuje da bi im pomoć Hrvatske vojske jako dobro došla. U priopćenju navode da je Zagreb pretrpio iznimno mnogo štete, a naveli su i što sve još gradske službe moraju dovesti u red.

”Tijekom jučerašnjeg dana i noći, sve gradske službe nastavile su raditi na otklanjanju posljedica olujnog nevremena koje je zahvatilo Zagreb 19. srpnja 2023. godine.

Javna rasvjeta

Na sustavu javne rasvjete grada Zagreba došlo je do oštećenja 1.700 metara nadzemne mreže, a oštećeno je i 17 stupova te 57 svjetiljki. Dio gradskih četvrti jučer navečer je jedno vrijeme bio bez javne rasvjete zbog kvara na uređaju za slanje ton-frekventnog signala u niskonaponsku električnu mrežu, koji je u nadležnosti Elektre Zagreb. Ekipe su i dalje na terenu i sustav se normalizira.

Sustav prijava šteta građana

Od jučer popodne kada je sustav prijava aktiviran do jutros u 8 sati zaprimljeno je 410 prijava šteta od strane građana. Grad Zagreb je oformio više desetaka timova koji izlaze na teren kako bi ubrzali postupak prijave šteta za građane.

Školski objekti

Evidentirano je 128 prijava štete na objektima vrtića i škola, od čega 62 na vrtićima, 50 na osnovnim školama i 16 na srednjim školama. Većina šteta je lakše naravi, dok su za četiri teško oštećene škole – OŠ Sesvetska Sopnica, OŠ Brestje, Gimnazija Sesvete, OŠ Augusta Harambašića – već ugovoreni izvođači koji saniraju štetu.

Javni prijevoz

Tramvajski promet je redovit na svim linijama. Sinoć u kasnim večernjim satima dolazilo je do kratkotrajnih zastoja u prometu zbog intervencija vatrogasaca ili čišćenja granja i lišća, posebice u centru grada. Dežurne ekipe obavljaju preglede na tramvajskoj infrastrukturi, prometna kontrola po dojavi izlazi na teren, obavlja nadzor i otklanja problem.

Autobusne linije 109 (Črnomerec – Dugave) i 146 (Reljkovićeva – Jankomir) i dalje prometuju djelomično izmijenjenom trasom zbog zabrane prometa na dijelu Prilaza baruna Filipovića. Ostale autobusne linije prometuju redovito.

Zbog grmljavinskog nevremena jutros, početak rada žičare očekuje se nakon stabilizacije vremenskih uvjeta, oko podneva. Pregledana je cjelokupna trasa i postrojenje te oprema, a obavljene su i dodatne sigurnosne provjere. Šteta koju je uzrokovao vjetar na Gornjoj postaji  žičare je privremeno sanirana.

Prilaz Baruna Filipovića

Prometnica je sanirana i puštanje u promet očekuje se oko podneva.

Parkovi i druge rekreativne površine

Građane i dalje molimo da zbog vlastite sigurnosti izbjegavaju posjete parkovima i rekreativno-sportskim objektima na Jarunu, Bundeku, Šalati, Sopotu i Hipodromu, zbog mogućnosti daljnjeg lomljenja pojedinih grana oštećenih stabala”, navode u priopćenju za medije iz Grada Zagreba.

FOTO: Matea Gajski, FB stranica Kvart Vrbani