Porast siromaštva posebno teško pogađa osobe s invaliditetom, treba ukinuti obavezu javljanja HZZO-u! Porast siromaštva posebno teško pogađa osobe s invaliditetom, treba ukinuti obavezu javljanja HZZO-u!
TweetEmailPrint ”Mišljenja smo kako je uvođenje zakonske obveze osobnog javljanja u prostorije HZZO-a izrazito nepovoljno za osobe s invaliditetom, upravo zbog činjenice da toj... Porast siromaštva posebno teško pogađa osobe s invaliditetom, treba ukinuti obavezu javljanja HZZO-u!


”Mišljenja smo kako je uvođenje zakonske obveze osobnog javljanja u prostorije HZZO-a izrazito nepovoljno za osobe s invaliditetom, upravo zbog činjenice da toj obvezi pojedine kategorije osoba s invaliditetom nisu objektivno u mogućnosti udovoljiti zbog nepristupačnosti građevina u kojima se nalaze prostori Zavoda. Stoga smatramo kako je potrebno tu odredbu brisati iz Zakona ili je prilagoditi uvjetnoj primjeni s obzirom na osobe s invaliditetom. S tim u vezi uputili smo i preporuku Direkciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali i nadležnom Ministarstvu zdravstva”, napominje Anka Slonjšak, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom

Sporne izmjene i dopune Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, odnosno obaveza periodičnog javljanja (svaka tri mjeseca) u podružnice HZZO-a, stvorile su velike probleme mnogim teško pokretnim i nepokretnim osobama, zbog čega je Pučka pravobraniteljica RH Ustavnom sudu nedavno predala zahtjev za ocjenu ustavnosti tih zakonskih odredbi.

O gruboj neosjetljivosti zakonodavne vlasti prema pripadnicima najranjivijih skupina te o konkretnim problemima i velikim preprekama koje je sporna odredba novog Zakona stvorila mnogim osobama s invaliditetom, razgovarali smo s Ankom Slonjšak, Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom.

Pitanja za Anku Slonjšak:

”Primate li pritužbe nepokretnih i teško pokretnih osoba zbog novouvedene obveze periodičnog javljanja u podružnice HZZO-a? Koliko ljudi Vam se zbog toga javilo; kakve probleme te osobe imaju i zbog čega? Možete li opisati nekoliko konkretnih slučajeva?

Jeste li poduzeli određene korake zbog izmjena i dopuna tog zakona koje uzrokuju diskriminaciju pojedinih pripadnika ranjivih skupina? Kako tumačite činjenicu da vladajući često zapostavljaju pa i diskriminiraju najranjivije pripadnike društva (siromašne, bolesne, starije, osobe s invaliditetom, odnosno osobe kojima je kretanje onemogućeno ili otežano…), a kojih je u Republici Hrvatskoj jako mnogo?”, upitali smo pravobraniteljicu osoba s invaliditetom.

Evo što nam je pravobraniteljica odgovorila:

”Osobe s invaliditetom, članovi njihovih obitelji i organizacije koje predstavljaju osobe s invaliditetom, u pritužbama upućenim Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom o ovom pitanju kao glavni otegotni razlog obaveznim javljanjima Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje svaka tri mjeseca i dalje navode najčešće arhitektonsku nepristupačnost samih građevina u kojima su smješteni prostori podružnica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Također, dodatno i životno otežavajuće okolnosti su i prostorne udaljenosti koje moraju prelaziti i otežanosti u prometnoj povezanosti ukoliko osoba stanuje u ruralnim područjima, najviše zbog nedostatka pristupačnog javnog prijevoza, što su sve glavne i životno otegotne okolnosti ispunjavanja obveze periodičnog javljanja Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje na cijelom području Republike Hrvatske.

Podržava nastojanja Pučke pravobraniteljice

Mišljenja smo kako je uvođenje zakonske obveze osobnog javljanja osoba u prostorije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje izrazito nepovoljno za osobe s invaliditetom, upravo zbog neosporne činjenice da toj obvezi pojedine kategorije osoba s invaliditetom nisu objektivno u mogućnosti udovoljiti zbog nepristupačnosti građevina u kojima se nalaze prostori ovog Zavoda. Iako trenutno nemamo saznanja da je pojedina osoba s invaliditetom zbog propuštanja određenog tromjesečnog roka za javljanje izgubila pravo na osnovno zdravstveno osiguranje, svakako smatramo da je činjenica određivanja osobnog pristupa ili dokazivanja težine zdravstvenog stanja putem medicinske dokumentacije svaka tri mjeseca izuzetno otegotna okolnost posebno za osobe s invaliditetom.

Stoga prvenstveno smatramo kako je potrebno predmetnu odredbu brisati iz važećeg Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju ili je prilagoditi uvjetnoj primjeni s obzirom na osobe s invaliditetom. S tim u vezi uputili smo i preporuku Direkciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali i nadležnom Ministarstvu zdravstva. Ujedno želimo istaknuti kako podržavamo i nastojanja Pučkog pravobranitelja da pred Ustavnim sudom, ukoliko takva potreba ne bude prepoznata ranije i na drugačiji način, se ukine sporna odredba ili privremeno obustavi njezina primjena.

Mnogo pritužbi zbog oskudice uslijed velike inflacije

Vezano za Vaše pitanje o diskriminaciji, zapostavljanju i siromaštvu osoba s invaliditetom…unatoč povećanju naknada tijekom 2022. godine koje se ostvaruju na osnovi invaliditeta, pritužbe koje smo zaprimali u prošloj i koje zaprimamo u ovoj godini pokazuju kako su svakodnevna poskupljenja svih proizvoda i usluga kao i rastuća inflacija ta povećanja neutralizirala. Štoviše, pogoršanje opće ekonomske situacije dovelo je do daljnjeg porasta siromaštva koje posebno teško pogađa osobe s invaliditetom i njihove obitelji, zbog dodatnih troškova koji proizlaze iz invaliditeta. Stoga svim nadležnima opetovano i često upućujemo preporuke da je naknade ostvarene na osnovi invaliditeta potrebno kontinuirano usklađivati s porastom troškova uslijed inflacije”, istaknula je Anka Slonjšak, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, u razgovoru za Promise.hr.

FOTO: Screenshot videosnimki

Tekst je dio projekta ‘Uništavaju li javno zdravstvo planski u korist privatnih poliklinika i kako će se siromašni liječiti?’, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija –Agencije za elektroničke medije