POREZ IDE, a Lipa čestita na pobjedi?! Zar je i Huić sada uz one koji tvrde da je OSTATI BEZ DOMA baš super? POREZ IDE, a Lipa čestita na pobjedi?! Zar je i Huić sada uz one koji tvrde da je OSTATI BEZ DOMA baš super?
TweetEmailPrint ”Jeste li zbilja toliko neupućeni, ili ste još jedni u nizu sistemskih apologeta, koji, po medijima, pokušavaju javnost uvjeriti da to što mogu... POREZ IDE, a Lipa čestita na pobjedi?! Zar je i Huić sada uz one koji tvrde da je OSTATI BEZ DOMA baš super?


”Jeste li zbilja toliko neupućeni, ili ste još jedni u nizu sistemskih apologeta, koji, po medijima, pokušavaju javnost uvjeriti da to što mogu ostati bez doma jest dobro za njih, ili se želite okoristiti medijskom pažnjom koju je ovaj porez pobudio. Tako i ovaj  komentar da ste baš vi peticijom spriječili uvođenje poreza izgleda kao namjerno zavaravanje javnosti budući da je jasno da vlast nema namjeru odustati od poreza”, poručuje Maja Sačer udruzi Lipa

Maja Sačer, spisateljica i pravnica koja je u zadnje vrijeme, baš kao i Hamed Bangoura, postala poznata i po svom aktivizmu, osvrnula se, s razlogom, na prerano slavljenje tobožnjeg zaustavljanja uvođenja poreza na nekretnine.

I osim što primjećuje da je Udruga Lipa, čini se, prečula vijest da se porez na nekretnine ipak uvodi, pita se i o motivima takvog zavaravanja javnosti od strane Davora Huića i ostalih iz Lipe. Povod za njezin post bila je čestitka koju je Maja Sačer, baš kao i više od stotinu tisuća ostalih građana, ovih dana dobila od ‘Lipe – udruge poreznih obveznika’.

”Jučer mi je stigla čestitka od Lipe kojom se hvale da su spriječili uvođenje poreza na nekretnine (koju možete vidjeti niže), a u nastavku je odgovor koji sam im poslala:

Poštovani,

zbunjuje vaše nerazumijevanje osnovnih načela funkcioniranja vlasti i propagande. Naime, svakome tko želi vidjeti jasno je da je najavljena odgoda uvođenja poreza na nekretnine klasični spin čija je namjera mazanje očiju javnosti, a sve sa svrhom kako bi se ljude navelo da povjeruju kako je porez na nekretnine najbolji izum od izuma kotača, te kako bi propalo skupljanje potpisa za referendum.

Svakom tko zna išta o pravu, jasno je da porez može biti ukinut samo nekom konkretnom, za sustav obvezujućom odlukom, što peticija nikako nije dok referendum jest. Također, propagandna izjava sama po sebi ne može ukinuti niti spriječiti porez nego je u tu svrhu potrebno izmijeniti zakon, čija izmjena, međutim, nije pokrenuta.

Pohvalno je što ste skrenuli pažnju na problem poreza na nekretnine, no ovo vaše inzistiranje da je vaša peticija navodno spriječila uvođenje poreza na nekretnine je u najmanju ruku pretjerivanje i neodgovorno.

S obzirom na priličnu očiglednost ove propagande vladajućih, kao i okolnost da lokalne uprave i dalje ljudima šalju formulare o nekretninama, u svrhu naplate ovog neustavnog nameta, postavlja se pitanje jeste li zbilja toliko neupućeni u stanje stvari, ili ste još jedni u nizu sistemskih apologeta, koji, vidimo, po mainstream medijima, pokušavaju javnost uvjeriti da to što mogu ostati bez doma jest zapravo dobro za njih, ili se jednostavno želite okoristiti medijskom pažnjom koju je ovaj porez pobudio.

Tako i ovaj vaš komentar o tome da ste baš vi s peticijom spriječili uvođenje poreza na nekretnine izgleda kao namjerno zavaravanje javnosti budući da je jasno da vlast nema nikakvu namjeru odustati od poreza, nego će ga uvesti kad se javnost primiri, ako se primiri i pristane na ovu novu krađu.

Što ćete reći potpisnicima peticije kad im stignu porezna rješenja? Da se sustav zabunio? Da ste se vi zabunili?”, upitala je Maja Sačer čelnike udruge Lipa, a potom prenijela i tekst

čestitka Lipe.

“Poštovani/a,
čestitamo Vam na sudjelovanju u najuspješnijoj političkoj peticiji u Hrvatskoj. Uspjeli smo ostvariti zajednički cilj – spriječili smo uvođenje poreza na nekretnine od 1.1.2018. godine. Više od 145.000 potpisa, među kojima je i onaj Vaš, jasna su poruka Vladi da građani Republike Hrvatske ne žele dodatno povećanje poreznog opterećenja.

Udruga poreznih obveznika “Lipa” će nastaviti prikupljati potpise i nadzirati Vladu kako bismo osigurali da poreza na nekretnine ni u budućnosti neće biti. Odgoda uvođenja ovog nepravednog poreza jedna je od najznačajnijih pobjeda civilnog društva od početka demokratskih procesa u Hrvatskoj. Stoga, i sami možete biti ponosni na Vaš doprinos u ovoj kampanji.

Mi ćemo i dalje zastupati interese poreznih obveznika i biti glas građana u situacijama kad Vlada pokuša uvesti nove poreze i povećati porezno opterećenje. Na vrijeme ćemo Vas obavještavati o budućim koracima usmjerenim k sprječavanju netransparentnog trošenja novca poreznih obveznika.”, poručili su iz Lipe.

No, budući da su iz Vlade zadnjih dana nedvosmisleno poručili da ipak uvode porez na nekretnine i to kada se malo bolje pripreme i kada plaćenički mediji ‘pripreme teren’, a da Lipa na to nije reagirala, upozorenje koje je objavila Maja Sačer itekako ima smisla.

U međuvremenu, na svom Facebook profilu o porezu na nekretnine oglasio se i Hamed Bangoura.

”Vidim da će porez na nekretnine obilježiti jesen pred nama. U novinama danas pišu kako smo se ekipa iz Udruge Lipa, zatim bloger Krule, ja kao bivši voditelj i DJ (kao da to jedino što sam radio ili radim) i još neki počeli prerano veseliti. Inače se slabo veselim, a posebno ne kad je u pitanju ovako ozbiljna stvar kojoj se neozbiljno pristupa. Nisam protiv poreza kada su racionalni i normalni i zaista mislim da se porezi moraju plaćati svojoj državi, ali ovo kod nas nije normalno jer plaćamo najviše poreze na svijetu. Zato imam nekoliko pitanja onima koji ne razumiju da porezna presija mora prestati i da se mora početi ozbiljno raditi i rezati troškove države ako želimo naprijed, ali za početak samo jedno pitanje?

Kako će se obračunavati taj “Porez na nekretnine”, konkretno zemljište, gdje recimo na jednoj čestici ima 100 vlasnika od kojih je 99 većinom u Južnoj Americi, a jedan je u Hrvatskoj? Tko će platiti porez na to zemljište? Hoće li ovaj jedan do kojeg se može doći platiti i za ovih 99 za koje se ne zna jesu li uopće živi i imaju li nasljednika? Ako će se čekati da se to nekako riješi, zašto bi netko tko je 1/1 vlasnik istog takvog zemljišta plaćao dok drugi ne plaćaju? Inače, imam ja još tih pitanja, ali hajdemo dobiti odgovor na prvo.#samopitam
PS: Ponavljam EU nam ne nameće taj porez i to je najveća laž koju smo čuli od vladajućih, već nam daje smjernice!#zboglažinoviizborirecimo?

1. ZAJEDNIČKE ODREDBE USTAVA
Članak 14.
(2) Svi su pred zakonom jednaki.”, stoji u objavi Hameda Bangoure.