Porez na nekretnine: USTUPAK moćnim LOBIJIMA koji će opet ZGAZITI SIROMAŠNE Porez na nekretnine: USTUPAK moćnim LOBIJIMA koji će opet ZGAZITI SIROMAŠNE
LOVRINOVIĆ: BOGATI TREBAJU PUNITI PRORAČUN, A NE SIROTINJA!

Porez na nekretnine: USTUPAK moćnim LOBIJIMA koji će opet ZGAZITI SIROMAŠNE

Zagreb 30. ožujka 2017. S.P.K

TweetEmailPrint ‘Usprkos uvjeravanjima Vlade, ovaj porez može biti posljednji čavao u lijes hrvatskog sela! Porezna reforma koju je od Nove godine ova Vlada provela,... Porez na nekretnine: USTUPAK moćnim LOBIJIMA koji će opet ZGAZITI SIROMAŠNE


‘Usprkos uvjeravanjima Vlade, ovaj porez može biti posljednji čavao u lijes hrvatskog sela! Porezna reforma koju je od Nove godine ova Vlada provela, već je u samo tri mjeseca pokazala da nisu ostvareni pozitivni rezultati za građane kojima je to bilo najpotrebnije, nego za one s višim i jako visokim primanjima’, istaknuo je dr. Lovrinović

Na današnjoj stanci u Hrvatskom saboru zastupnik prof. dr. sc. Ivan Lovrinović govorio je o temi Vladinog prijedloga zakona o porezu na nekretnine. Na početku izlaganja objasnio je da se uvođenjem poreza na nekretnine ne rješava problem pravične raspodjele poreznog tereta, što bi takvom zakonu trebalo biti cilj. Laički rečeno, Hrvatska treba zakon koji će regulirati to pitanje, ali i da se ostvari učinak da bogatiji ipak plaćaju više od građana koji nemaju dovoljno.

Postavlja se pitanje je li Vlada ponovno podlegla nekoj vrsti lobija koji su ponovno preko leđa najsiromašnijih odlučili zaštiti svoje interese!?

– Umjesto poreza na nekretnine, predlažemo bolju pripremu cijele porezne reforme, koja će konačno riješiti pitanje poreza na cjelokupnu imovinu. S takvim poreznim promjenama se ne smije žuriti i donositi ih preko noći, jer to tjera investitore iz države. Također, porezna reforma koju mi predlažemo, pravedno će oporezivati imućnije, a rasteretiti građani s nižim primanjima i mlade obitelji – kazao je Lovrinović.

Naveo je primjer obitelji koja u Slavoniji teško i mukotrpno preživljava od poljoprivrede, a sada će morat plaćati porez na nekretnine na kuću i sve objekte koje mora imati da bi se bavila poljoprivredom. Tu spadaju i naslijeđene nekretnine koje nemaju gotovo nikakvu vrijednost, nego su samo veliki trošak. Tu imovinu oni ne mogu prodati, ne mogu čak ni pokloniti, jer su mnogi pobjegli sa sela kako bi poslom u inozemstvu izdržavali svoje obitelji. Naše selo jednostavno više ne može izdržati sve obveze koje moraju platiti i nove poreze.

Čak petina obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava dugotrajno blokirani, jer su opterećeni dugovima koje ne mogu plaćati. Oni koji još posluju, to rade na granici rentabilnosti! I to je danas realnost hrvatskog sela! Usprkos uvjeravanjima Vlade, ovaj porez može biti „posljednji čavao u lijes hrvatskog sela“!

Porezna reforma koju je od Nove godine ova Vlada provela, već je u samo tri mjeseca pokazala da nisu ostvareni pozitivni rezultati za građane kojima je to bilo najpotrebnije, nego za one s višim i jako visokim primanjima. Tu moram spomenuti brojna poskupljenja koja nas sve očekuju već za nekoliko dana, od poskupljenja električne energije, plina, pa do autocesta! Novi porezi ne smiju imati za cilj prikupljanje više novca za državni, ali i lokane proračune, nego rasterećenje građana i poduzetnika – zaključio je stanku predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku.