”Posao s drvima u RH već dugo je UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT pljačke i rasprodaje naših šuma!” ”Posao s drvima u RH već dugo je UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT pljačke i rasprodaje naših šuma!”
TweetEmailPrint ”Pod krinkom poticanja posrnule drvne industrije Ministarstvo raspisuje natječaj za prodaju drvne mase po još nižim cijenama od ionako sramotno niskih, pa se... ”Posao s drvima u RH već dugo je UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT pljačke i rasprodaje naših šuma!”


”Pod krinkom poticanja posrnule drvne industrije Ministarstvo raspisuje natječaj za prodaju drvne mase po još nižim cijenama od ionako sramotno niskih, pa se drvna masa gotovo poklanja za 217 kn po kubiku. Naravno, glavni prodavatelj su Hrvatske šume. I tu kreće svinjarija, jer Hrvatske šume ne kontroliraju tko se javlja na natječaj, pa se otkup za poticanje drvoprerađivačke industrije odobrava i autoprijevoznicima! Kako? Lako! U rubriku ‘broj strojeva za preradu drva’ upisuju broj šlepera. U broj zaposlenih upisuje broj vozača i priča: ‘ruši, tovari i vozi’ neometano teče dalje. Svi autoprijevoznici budzašto otkupljuju trupce , isto tako budzašto ga i prodaju Talijanima, a budući da se tržište ‘vani’ gotovo ugasilo, prodaju ga po ISTOJ, nabavnoj cijeni od 217. kn/m3 (?!). Kupac snosi samo troškove dostave!”, pišu aktivisti Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra, koji su podnijeli brojne kaznene prijave zbog, kako navode, pljačke šuma

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić, jutros (petak 29. svibnja 2020.) je uhićen! Sumnjiči ga se za zlouporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem. Prema prvim informacijama, u tijeku su pretrage kuće predsjednika uprave i poslovnih i prostorija Hrvatskih šuma, objavili su jutros brojni hrvatski mediji.

I dok su neki iznenađeni ovom viješću (ili glume iznenađenje), aktivisti i hrvatski branitelji okupljeni u Zeleni odred, braniteljske udruge Vidra, uvjereni su da je s uhićenjima odgovornih u Hrvatskim šumama odavno trebalo započeti. Oni, naime, već nekoliko godina upozoravaju na brojne nezakonitosti, afere i skandale povezane s Hrvatskim šumama, kao i na bjesomučnu sječu, pljačku i korupciju povezanu s prekomjernim ubijanjem stabala te pustošenjem najvećeg preostalog hrvatskog bogatstva – hrvatskih šuma.

Potvrđuju to, prema svemu sudeći, i njihove zadnje objave na FB grupi Zeleni odred – forum:

”Budući da smo dokazali otvorenu suradnju Državnog inspektorata i Hrvatskih šuma gdje inspektorat itekako pokriva mnoge nezakonite radnje u gospodarenju našim šumama, prilično nas zanima službeni odgovor na prijavu ovog bjesomučnog pustošenja. I prilično smo sigurni da će i ovaj biti uvršten u folder pod nazivom ´hajde da se kladimo da je sve po pravilima struke”, napisali su administratori grupe 24. svibnja ove godine.

No, još je zanimljiviji post objavljen dva dana kasnije, dakle 26. svibnja:

”Prevozimo naše trupce u Tursku, tko treba šlepere?”

”PORUKA IZ NAŠEG INBOXA OTKRIVA JOŠ JEDNU TRGOVINSKO-PLJAČKAŠKA SVINJARIJU

Lagali bi kad bi rekli da nam nije drago što nam pišete, šaljete podatke o devastacijama šuma i što nas pažljivo pratite.
Drago nam je kada nam se jave i oni koje netko tko je samo načuo za nas uputi nekog drugog da nam se obrati. Pa tako dobivamo poruke raznih sadržaja, od onih u kojima nas pozivaju da „hitno izađemo na teren“ jer netko u gradskom parku pili drvo, ili je netko bacio hrpu smeća u obližnji šumarak, ili pita kako spasiti drvo u parku od bolesti ili, kao najnovije, da im dostavimo informaciju/kontakte nekoga tko će ih angažirati za prijevoz trupaca u Tursku.

Već gotovo dvije godine „obrađujemo“ problem zločinačke sječe i bagatelnog izvoza naših šuma, a potonji upit prijevoznika nas je motivirao da vam otkrijemo još jednu od sramotnih istina o održivom i potrajnom gospodarenju´ našim dragocjenim resursom.

Unosni posao preprodaje drva u inozemstvu vrijedan milijarde kuna motivirao je i brojne prijevoznike da nabavljaju sve više šlepera za transport i, neminovno, padom tržišta drvom krajem prošle godine i prijevoznici su se našli u problemima. Mnogi kamioni rđali su po parkinzima dok se Ministarstvo poljoprivrede nije dosjetilo kako im pomoći. A priča je, blago rečeno, vrijedna dugogodišnje robije!
Pod krinkom poticanja, pazite sad! posrnule drvne industrije Ministarstvo raspisuje natječaj za prodaju drvne mase po još nižim cijenama od već ionako sramotno niskih, pa se kubik drvne mase gotovo poklanja za mizernih 217 kn po kubiku. Naravno, glavni prodavatelj i ugovaratelj su Hrvatske šume d.o.o koje strogim uvjetima natječaja stvaraju dojam ozbiljnosti projekta, te inzistiraju da svatko od prijavljenih na natječaj navede broj strojeva za preradu drva, broj zaposlenih, bonitet, itd.

Hrvatske šume dozvoljavaju sramotne malverzacije

I tu kreće još jedna od planetarnih svinjarija na koje svakodnevno nailazimo, a ta je da Hrvatske šume ne kontroliraju i ne provjeravaju podatke koji su dostavljeni na natječaj, pa se među onima kojima je u ime poticanja drvoprerađivačke industrije odobren otkup nalazi i određeni broj autoprijevoznika. Da, autotranseva svih fela i mustrica. Kako? Jednostavno! U rubriku ´broj strojeva za preradu drva´ upisuju broj šlepera. U broj zaposlenih upisuje broj vozača i priča ´ruši, tovari i vozi´ neometano teče dalje.

Ne jednom smo naglasili da je posao sa drvima u RH već odavno prerastao u udruženi zločinački poduhvat pljačke i rasprodaje naših šuma, a da je tome doista tako govori i završetak ove priče o drvoprerađivačima, alias prijevoznicima. Iako svi navedeni autoprijevoznici budzašto otkupljuju trupce od Hrvatskih šuma, isto tako budzašto ga i prodaju, na pr. Talijanima, a budući da se tržište ´vani´ gotovo ugasilo, prodaju ga po ISTOJ, nabavnoj cijeni od 217. kn/m3 (??!!!). Kupac snosi samo troškove dostave!

I to je to. Autoprijevoznici i dalje voze i žive od naknada za prijevoz, a to što voze naše trupce koji se poklanjaju stranim naručiteljima, niti njima, niti našoj političkoj garnituri nije od neke presudne važnosti.
Nama jest!”, napisali su aktivisti Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra na svojoj FB stranici tri dana prije nego je uhićen predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

Ima li njegovo uhićenje veze s brojnim kaznenim prijavama koje su, zbog pustošenja i pljačke šuma, podnijeli aktivisti Zelenog odreda, još službeno nije objavljeno.


‘Uhićenja zbog prijava Zelenog odreda i suradnje s insajderima Hrvatskih šuma’

Vesna Grgić, predsjednica Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra, izjavila je danas za portal Otvoreno.hr da uhićenja vrlo vjerojatno kreću zbog kaznenih prijava koje su oni sastavili u suradnji sa “insajderima” iz Hrvatskih šuma.

”Mi smo prvu prijavu u vidu velikog opisa cijelog sistema i povezanosti i Milanoviće i Plenkovićeve Vlade poslali 2019. godine na 600 stranica. Nismo nikada dobili nikakvu povratnu informaciju iz DORH-a. No, najnovija kaznena prijava poslana je u siječnju 2020. godine. Čvrsto vjerujem da su uhićenja krenula zbog toga”, rekla je Vesna Grgić i otkrila još neka imena koja su prijavili.

“Radi se o ogromnoj umreženosti ministarstava, šumarija, brojnih pojedinaca. Prijavili smo direktora Hrvatskih šuma Jakupčića, Damira Miškulina iz Podružnice Zagreb, Ivicu Dugačkog – upravitelja Šumarije Zagreb i postoji niz dokazanih činjenica. Mi smo prijavu radili u suradnju s insajderima šumarima, sa stručnjacima koji su sve opisali u detalje”, rekla je Vesna Grgić.


Hrvatske šume: To su zlonamjerne laži

Hrvatske šume za Slobodnu Dalmaciju su se očitovale na tvrdnje “Zelenog odreda”:

”Izjave “Zelenog odreda” i kritike na račun poslovanja Hrvatskih šuma su lažne, neutemeljene, neosnovane i zlonamjerne. Iznošenjem netočnih podataka obmanjuje se javnost na štetu društva Hrvatske šume, koje svoju zadaću gospodarenja šumama obavlja uredno, stručno i u skladu s gospodarskim planovima, uvažavajući stroge ekološke, socijalne i ekonomske standarde. Tradicija organiziranoga gospodarenja šumama u Hrvatskoj duža je od dva i pol stoljeća, a rezultat su očuvane i prirodne šume na gotovo polovini teritorija RH” stoji u izjavi odgovornih iz Hrvatskih šuma objavljenoj u splitskoj Slobodnoj Dalmaciji, koja je objavila razgovor s Vesnom Grgić, voditeljicom Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra pod naslovom: ‘Zeleni odred‘: ‘Hrvatske šume‘ su na području Dalmacije u desetak godina uspjele stvoriti manjak od 800.000 prostornih metara drvne mase.

FOTO: FB stranica Zeleni odred – forum; screenshot videosnimke