Predsjednica Mađarske odlikovala Zvonka Milasa za uspjehe u zaštiti hrvatske i mađarske manjine Predsjednica Mađarske odlikovala Zvonka Milasa za uspjehe u zaštiti hrvatske i mađarske manjine
TweetEmailPrint ”S ponosom možemo reći da i Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava te da se i u... Predsjednica Mađarske odlikovala Zvonka Milasa za uspjehe u zaštiti hrvatske i mađarske manjine


”S ponosom možemo reći da i Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava te da se i u europskim okvirima teško može pronaći bolji primjer zaštite nacionalnih manjina. To ne smatramo samo mi nego i relevantne institucije poput OESS-a ili Vijeća Europe, a to smatra i velika većina onih zbog kojih se različite aktivnosti i poduzimaju, a to su pripadnici hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske manjine u Hrvatskoj, što nam je zapravo i najvažnije”, naglasio je Zvonko Milas, nakon što je primio ‘Orden Mađarske časnički križ’

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, primio je danas visoko odlikovanje “Orden Mađarske časnički križ” koje mu je dodijelila predsjednica Mađarske Katalin Novak, a uručio dr. Csabe Demcsáka, veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj.

Jedno od najviših mađarskih državnih odlikovanja Milasu je dodijeljeno za sav trud uložen u interesu hrvatske zajednice u Mađarskoj i mađarske zajednice u Hrvatskoj te kao predsjedatelju hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Mađarske.

Moderator svečanosti dodjele odlikovanja u Mađarskom kulturnom centru u Zagrebu, konzul Radován Rusz, istaknuo je da je državni tajnik Zvonko Milas od 2017. godine ostvario uspješnu partnersku suradnju s predsjedateljem mađarskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora odbora, Ferencom Kalmarom.

Rođeni Vukovarac koji je branio svoj grad

”Kao predsjedatelj hrvatskog dijela Odbora Zvonko Milas uvijek je pokazivao poštovanje prema Mađarima, znao je podržati zamolbe i ideje važne za mađarsku zajednicu u Hrvatskoj. Državni tajnik Zvonko Milas odigrao je važnu ulogu u tome da je Mađarska upravo rad Mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Mađarske na događanjima Organizacije za europsku sigurnost i suradnju te tijekom predsjedanja Mađarske Vijećem Europe mogla predstaviti kao primjer dobre europske prakse”, rekao je Radován Rusz te posebno naglasio da je upravo zaštita nacionalnih manjina i unapređenje njihovih prava bila jedna od istaknutijih tema mađarskog predsjedanja Vijećem Europe.

”Zvonko Milas je kao rođeni Vukovarac u Domovinskom ratu Hrvatske stekao priznanja koja nikada neće zastarjeti, na čemu mu njegova domovina i njegov rodni grad do danas trebaju biti zahvalni. Zvonko Milas je otac jednog djeteta, u svojem okruženju, ali i u krugu Hrvata koji žive izvan granica Hrvatske iznimno je cijenjen”, istaknuo je konzul Rusz te poželio Milasu puno zdravlja za nastavak rada u Uredu kojeg vodi i za nastavak rada u Mješovitom odboru za zaštitu nacionalnih manjina.

Pohvale iz OESS-a i Vijeća Europe

”Želio bih se iskreno zahvaliti na iznimnoj časti koja mi je ukazana. Ovo visoko odlikovanje preuzimam s posebnim poštovanjem, kao veliko priznanje koje je istovremeno i snažna motivacija za nastavak rada na dobrobit naših dviju manjina i naših dviju država. Jer, doista, s ponosom možemo reći da i Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Republici Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava te da se i u europskim okvirima teško može pronaći bolji primjer zaštite nacionalnih manjina sukladno svim ratificiranim međunarodnim konvencijama i najvišim standardima zaštite manjinskih prava. To ne smatramo samo mi nego i relevantne institucije poput OESS-a ili Vijeća Europe, a to smatra i velika većina onih zbog kojih se različite aktivnosti i poduzimaju, a to su pripadnici hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj, što nam je zapravo i najvažnije. U dolasku do takve zavidne razine, vjerujem, nešto je pomogao i rad Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnim manjina između Republike Hrvatske i Mađarske, u čijem sam radu imao čast i privilegij sudjelovati”, istaknuo je državni tajnik Milas u svom pozdravnom govoru.

Zahvalio se kolegi predsjedatelju mađarskog dijela MMO-a Ferencu Kalmaru ‘na sedam godina poznanstva i odlične suradnje’, a  zahvalio je i svim članovima MMO-a, veleposlanicima obiju država i svima koji su pomogli kako bi Međuvladin mješoviti odbor dostigao razinu koju danas ima.

”Ovo će mi visoko odlikovanje zasigurno biti dodatan poticaj za još snažniji rad s ciljem dodatnog unapređenja odličnih odnosa između naših dviju država. Veselim se nastavku našega zajedniškog rada”, zaključio je državni tajnik Zvonko Milas.

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske