Predstavljen novi sustav naplate odvoza otpada u Zagrebu: koristiti će se vrećice od 10, 20 i 40 litara Predstavljen novi sustav naplate odvoza otpada u Zagrebu: koristiti će se vrećice od 10, 20 i 40 litara
TweetEmailPrint ”Građani će fiksni dio plaćati 45 kuna, a varijabilni dio ovisit će o količini i veličini korištenih vrećica. Miješani komunalni otpad moći će... Predstavljen novi sustav naplate odvoza otpada u Zagrebu: koristiti će se vrećice od 10, 20 i 40 litara


Građani će fiksni dio plaćati 45 kuna, a varijabilni dio ovisit će o količini i veličini korištenih vrećica. Miješani komunalni otpad moći će se odlagati isključivo u vrećicama”, kazao je Tomašević, koji je potom pokazao vrećice od 10, 20 i 40 litara

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te predstavnici Zagrebačkog holdinga – podružnice Čistoća predstavili su danas pripremne aktivnosti vezane za uvođenje novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada.

Cilj novog modela, predstavljenog još u proljeće ove godine je plaćanje odvoza komunalnog otpada onoliko koliko kućanstvo otpada proizvede. Koristit će se dodatne vrećice za otpad od 10, 20 i 40 litara.

“Od 1. listopada uvodi se pravedan model, novi sustav naplate odvoza komunalnog otpada. Sustav predviđa cijenu kroz dvije stavke. Cijena se dijeli na fiksni i varijabilni dio”, kazao je Tomašević.

“Zagreb je jedini veliki grad u RH koji ide u ovakvu radikalnu varijantu i odlučili smo se za vrećice koje će se moći kupiti na 500 mjesta u Zagrebu”, napomenuo je. Vrećice će se moći kupiti od sredine rujna.

“Građani će plaćati 45 kuna, koji je fiksni dio, a varijabilni dio je u vrećicama. Miješani komunalni otpad moći će se odlagati isključivo u vrećicama”.

Gradonačelnik je potom predstavio vrećice od 10, 20 i 40 litara.

“Nakon javne rasprave odlučili smo se i na 10 litara. Cijena vrećice od 10 litara koštat će dvije kune. Osam kuna dat ćete za 40 litara i četiri kune za 20 litara. Cijene ostaju iste kao što smo i najavili”, rekao je.

Građani su prijavili 5000 lokacija koje će grad Zagreb provjeriti mogu li građani staviti spremnike u svoje zgrade, najavljeno je.

Osvrnuo se i na boksove za spremnike. “Već tim pregledima je smanjena količina spremnika na javnim površinama za jednu četvrtinu”.

Najavio je i kampanju, odnosno letke koji sadrže sve o novom sustavu naplate odvoza otpada. U četvrtak starta i web stranica o novom sustavu odvoza komunalnog otpada. Od sutra starta i telefon za informacije o ovom pitanju. Broj telefona je 01-642-0889.

FOTO: Screenshot videosnimke; zagreb.hr