Predstavljen ‘Vapaj iz daljine’ Stjepana Asića; knjiga je opis borbe za hrvatski identitet na prostoru Australije Predstavljen ‘Vapaj iz daljine’ Stjepana Asića; knjiga je opis borbe za hrvatski identitet na prostoru Australije
TweetEmailPrint ”Knjiga ‘Vapaj iz daljine…’, iako se po naslovu ograničuje na Zapadnu Australiju, zaprima ustvari mnogo veći prostor, sve veće hrvatske zajednice u svijetu,... Predstavljen ‘Vapaj iz daljine’ Stjepana Asića; knjiga je opis borbe za hrvatski identitet na prostoru Australije


”Knjiga ‘Vapaj iz daljine…’, iako se po naslovu ograničuje na Zapadnu Australiju, zaprima ustvari mnogo veći prostor, sve veće hrvatske zajednice u svijetu, uključujući i Hrvatsku. Mogli bi reći – gdje god je hrvatski čovjek bacio svoje korijenje i stvorio svoju Hrvatsku u malom, jer je baš u tim malim hrvatskim zajednicama nastala i očuvala se, hrvatska državotvorna ideja. Knjiga je djelomični opis rada i borbe za hrvatski identitet i hrvatsku državu na prostorima Australije”, rečeno je na predstavljanju

Nakon sastanka Australsko-hrvatskog kongresa (AHK), koji je održan 28. i 29. siječnja 2023. u prostorijama hrvatskog Kluba Kralj Tomislav u Sydneyju, održano je predstavljanje knjige ‘Vapaj iz daljine Hrvati (Zapadne) Australije 1976-2016.‘ Stjepana Asića. Uz ovu knjigu na hrvatskom predstavljen je i prijevod knjige na engleski  A Cry from Afar kao i najnovija knjiga Pisma iz daljine. Ovom predstavljanju uz širu publiku prisustvovali su predstavnici Republike Hrvatske (RH) na čelu s Generalnim konzulom  Ivicom Glasnovićem, kao i gosti iz Hrvatske.

”Knjiga ‘Vapaj iz daljine’, iako po naslovu se ograničuje na Australiju, u užem smislu Zapadnu Australiju, ona ustvari zaprima mnogo veći prostor, sve veće hrvatske zajednice u svijetu, uključujući i Hrvatsku. Mogli bi reći –  gdje god je hrvatski čovjek bacio svoje korijenje i stvorio svoju Hrvatsku u malom, jer je baš u tim malim hrvatskim zajednicama nastala, očuvala se, hrvatska državotvorna ideja koja je nakon Drugog svjetskog rata preživjela u srcima mladih hrvatskih rodoljuba koji su je kao izbjeglice donijeli u svijet, posebice ovdje u Australiju, za nju živjeli i gajili je do ostvarenja današnje hrvatske države, Republike Hrvatske.

Ova knjiga je djelomični opis tog rada i borbe za hrvatski identitet i hrvatsku državu na ovim prostorima. Napisana je kao memoar, ali na bazi dokumenata, zapisnika, pisama i slika koji opisuju taj rad. Ona je ustvari testament tog rada, od sedamdesetih godina pa do danas. Uz knjigu na hrvatskom jeziku predstavljanje pokriva i prijevod na engleskom koji glasi A Cry from Afar kao i najnoviju knjigu sažetak važnije pošte, pisma iz tog perioda, pod naslovom Pisma iz daljine. Sve skupa vrijedan uvid u rad i život Hrvata ovog kontinenta”, rečeno je na predstavljanju knjige.

Predsjednik Stjepan Asić u svom izvješću o radu AHK-a za prošlu godinu istaknuo je još jednom važnost lobiranja u ostvarenju prioritetnih ciljeva. Od važnijih akcija spomenuo je pismo upućeno Vladi RH prilikom ruske invazije na Ukrajinu sugerirajući da Hrvatska omogući zbrinjavanje većeg broja ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj i na taj način dopuni demografski gubitak u stanovništvu; kao i poziv MVEP da ponovno zatraži povratak arhive NDH iz Srbije da bi se točno ispitali dokumenti vezani za ratne zločine koji se lažno prepisuju Hrvatima.

Također je upućen javni poziv zainteresiranim mlađim osobama za upis na Studij hrvatskog iseljeništva u Zagrebu ponudom jednogodišnje stipendije jednom od studenata. To je nastavak sveopće podrške koje je do sada AHK pružio tom fakultetu. Prilikom zabrane  izravne komemoracije za bleiburške žrtve na Bleiburškom polju zatraženo je od RH da zatraži od Austrije da opovrgne tu zabranu. Obilježavanje Bleiburške tragedije i Križnog puta može biti na više mjesta ali ne može zamijeniti ono izvorno, na licu mjesta, bila je poruka upućena predsjedniku Počasnog bleiburškog voda, (PBV). Podržano je javno pismo potpore, Poruka Hrvatima u BiH koju je uputila zajednica kanadskih Hrvata.

Na kulturnom polju još jednom podržan je rad Kulturnog društva Lado iz Geelonga. U Victoriji članovi AHK su djelotvorni na Hrvatskim radio programima. Sprovedena je digitalizacija djela hrvatske arhive iz Zapadne Australije. U Južnoj Australiji  nastavljen je rad u sakupljanju povijesnih dokumenata, slika, zapisanih biografija, intervjua;  priređen je Festival hrvatskog filma; učenje hrvatskog jezika za starije osobe za koje nedostaje financiranje. Na sastanku je izražena važnost i potreba šire analize stanja učenja hrvatskog jezika u Australiji.

Izražena je podrška dugogodišnjem radu Hrvatske iseljeničke lirike iz New Yorka. Podržan je Projekt Kravata pokrenut od strane HSKa u Americi kao i predstavljanje najnovije knjige Stjepana Asića u Hrvatskoj Matici iseljenika u prosincu 2022.

Istaknuto je da će se Hrvatske svjetske igre (HSI) ponovno održati u srpnju 2023. u Zagrebu, te da AHK radi na organiziranju timova, te na nabavi odjeće. Natjecanje je otvoreno za sve mlade od 16 do 19 godina. Registracija traje do 1. ožujka 2023. Glavni pokrovitelj će kao i prošlih godina biti Središnji Ured za Hrvate izvan RH. Na Hrvatskim sportskim igraama natječu se mladi Hrvati sa Hrvatima iz Domovine i susjedne BiH.

Tijekom Igara u Zagrebu će se održati godišnji sastanak Hrvatskog Svjetskog Kongresa (HSK) kada će se izabrati novo vodstvo organizacije za slijedeće četiri godine. AHK će imenovati svoje predstavnike za taj sastanak.

Na kraju zasjedanja Australsko hrvatskog kongresa donesena je izjava za javnost u kojoj su nabrojani doneseni zaključci:

  1. Ostvariti nastup na Hrvatskim svjetskim igrama 2023 u Zagrebu
  2. Obnoviti jednogodišnju stipendiju za Studij hrvatskog iseljeništva na Fakultetu u Zagrebu
  3. Poticati jednom godišnje jednu kulturnu manifestaciju domovine i iseljeništva.
  4. Nastaviti s radom arhive (digitalizacija) hrvatske zajednice u Australiji
  5. I dalje podržavati rad oko ostvarenja konstitutivnih prava hrvatskog naroda u BiH
  6. I dalje poticati Vladu RH da uvede dopisno glasovanje
  7. Pomoći materijalno  hrvatskim braniteljima u domovini i ne zaboraviti hrvatske mučenike u iseljeništvu
  8. Podržati putem oglasa Projekt virtualnog muzeja iseljeništva, izložba u svijetu, u organizaciji Sveučilišnog fakulteta Aspira iz Splita. (autor: Stjepan Asić)
FOTO: Screenshot videosnimke