PREKIPJELO IM: Mnogi u HNK zgroženi izjavom ministrice, sve više ih javno istupa, traže istragu DORH-a PREKIPJELO IM: Mnogi u HNK zgroženi izjavom ministrice, sve više ih javno istupa, traže istragu DORH-a
TweetEmailPrint Umjetničko vijeće orkestra Opere HNK sazvalo je hitnu sjednicu i podržalo svaki pokušaj utvrđivanja istine i odgovornosti svakog pojedinca. Podnošenje prijave DORH-u nazivaju... PREKIPJELO IM: Mnogi u HNK zgroženi izjavom ministrice, sve više ih javno istupa, traže istragu DORH-a


Umjetničko vijeće orkestra Opere HNK sazvalo je hitnu sjednicu i podržalo svaki pokušaj utvrđivanja istine i odgovornosti svakog pojedinca. Podnošenje prijave DORH-u nazivaju mirnim pokušajem razrješenja krize, te se nadaju što bržoj istrazi. Također podržavaju medijske istupe svih zaposlenika u cilju “sklapanja istinitog mozaika zbivanja u HNK”. Njihov zaključak upućen svim kolegama u orkestru, zboru i solistima Opere potpisalo je malo manje od 77 posto zaposlenika, te su ministrici poručili: Ta je brojka ozbiljna kao što je ozbiljan i problem u kojem se nalazi HNK te mu treba ozbiljno i pristupiti, a ne kolege koji su istupili u javnosti nazivati “šačicom” i drugim neprimjerenim izrazima – poručilo je umjetničko vijeće ministrici, nezadovoljno njenim apriornim donošenjem zaključka u korist intendantice

Djelatnici zagrebačkog HNK odlučili su reći: Dosta je bilo omalovažavanja i vrijeđanja! Sve više njih se, iz sata u sat, odlučuje javno reagirati na prozivke ministrice Obuljen Koržinek te na tvrdnje intendantice Vrgoč da ne govore istinu kada tvrde da se u tom kazalištu dogodilo zataškavanje informacije o širenju zaraze koronavirusom. Sve više umjetnika HNK-a javno, naime, istupa na tu temu, bez obzira na moguće posljedice.

Kap koja je prelila čašu bila je, prema svemu sudeći, poprilično neodmjerena izjava ministrice kulture i medija, Nine Obuljen Koržinek, koja je, svjesno ili ne, omalovažila brojne umjetnike zagrebačkog HNK, koji su, unatoč opasnosti da ostanu bez posla, javno reagirali zbog propusta Uprave HNK te intendantice, odnosno zbog, kako tvrde, zataškavanje informacije o zarazi koronavirusom, a što je, kako navode neki od njih, na koncu rezultiralo smrću opernog pjevača Ante Topića.

Nakon što su intendantica HNK Zagreb Dubravka Vrgoč i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u izjavama za televiziju zaposlenike iz kazališta koji su govorili o manipulacijama uprave oko širenja zaraze koronavirusom optužile da ne govore istinu, oglasilo se i Umjetničko vijeće orkestra Opere zagrebačke nacionalne kuće.

U dopisu kojeg je potpisao Danijel Martinović stoji da im je posebno odjeknula ministričina rečenica u kojoj kaže da se protiv intendantice buni stalno “jedan mali broj zaposlenika”, te da se treba “razgovarati i s drugima u kazalištu”.

Umjetničko vijeće orkestra Opere HNK kao predstavničko i stručno tijelo orkestra sazvalo je hitnu elektronsku sjednicu i podržalo svaki pokušaj utvrđivanja istine i odgovornosti svakog pojedinca. Podnošenje prijave DORH-u nazivaju mirnim pokušajem razrješenja krize, te se nadaju što bržoj istrazi. Također podržavaju medijske istupe svih zaposlenika u cilju “sklapanja istinitog mozaika zbivanja u HNK”.

Njihov zaključak upućen svim kolegama u orkestru, zboru i solistima Opere potpisalo je nešto malo manje od 77 posto zaposlenika, te su ministrici poručili:

– Ta je brojka ozbiljna kao što je ozbiljan i problem u kojem se nalazi HNK te mu treba ozbiljno i pristupiti, a ne kolege koji su istupili u javnosti nazivati “šačicom” i drugim neprimjerenim izrazima – poručilo je umjetničko vijeće ministrici, nezadovoljno njenim apriornim donošenjem zaključka u korist intendantice.

Ranije su reagirali i sindikalni povjerenici zagrebačkog HNK. Poručili su u četvrtak da su zgroženi izjavom ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek koja je ranije ocijenila neshvatljivim optužbe za neprovođenje mjera i nemar prema zaposlenicima, na račun intendantice zagrebačkog HNK Dubravke Vrgoč,

“Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek se, nažalost, informira isključivo od intendantice Dubravke Vrgoč koja neistinito informira javnost, a ne od zaposlenika HNK koji imaju posve drugačija iskustva”, priopćili su sindikalni povjerenici HNK u Zagrebu. Napominju pritom da su o tome već obavijestili javnost u nizu demantija na intervju intendantice Vrgoč te im je neshvatljivo da čelna osoba u resoru u kojem djeluju duže vrijeme ignorira informacije od umjetnika izloženih zarazi.

Tvrde da poluinformacije i manipulacije u javnost plasira uprava te da je situacija u HNK-u neodrživa sve dok mu je na čelu Dubravka Vrgoč koja sa sebe skida svaku odgovornost za krive odluke i nestručne metode upravljanja. Poručuju da nisu očekivali izjavu ministrice na račun onih koji su na svom radnom mjestu bili izloženi zarazi jer bi ona sukladno svojoj nadležnosti morala biti ministrica svih umjetnika i djelatnika u resoru, ne samo onih izabranih koji su, tvrde sindikalni povjerenici “odbijali zaštititi djelatnike – svjesno ih izlažući riziku zaraze”.

Tvrde da su odbijali obavijestiti ansamble o ulasku covida-19 u Hrvatsko narodno kazalište i prisiljavali ih da rade u nepropisnim uvjetima, bez poštivanja propisane distance i bez maski, bez osigurane dezinfekcije i bez stanki za provjetravanje, a potom i tražili da antedatiraju bolovanje.

Za dio izjave u kojoj ministrica kaže da se radi o malom broju „stalno istih ljudi“ koji se i inače javljaju u medije s objedama protiv čelnice središnjeg hrvatskog kazališta, sindikalni povjerenici kažu da u medije već danima argumentirano istupaju sindikalni i umjetnički predstavnici te da ih je krajnje uvredljivo nazivati „šačicom“ koja plasira poluinformacije.

Sindikalni povjerenici zaključuju kako se jedino s ministricom mogu složiti u tome da je situacija „ozbiljna i tako joj treba pristupati“.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek za N1 je rekla, podsjetimo, da su joj ‘neshvatljive optužbe’ za neprovođenje mjera i nemar prema zaposlenicima, na račun intendantice zagrebačkog HNK Dubravke Vrgoč, jer je ‘Vrgoč poduzela sve što je bilo u njenoj nadležnosti’.

‘Ovo je jedna jako tužna situacija i tragičan odlazak pjevača iz zbora, koji se zloupotrebljava na jedan ružan način,’ rekla je ministrica te dodala: ‘Pristupili smo ovome ozbiljno i zatražili sva očitovanja od HNK. Ono što smo dobili uputit ću kazališnom vijeću. Prema mišljenju nas u Ministarstvu kulture i onih koji su do sada bili u nadzoru, HNK se držao svih mjera. Ne mogu ništa drugo napraviti nego apelirati, kao što sam radila i u prvom razgovoru s predstavnicima sindikata, da se u javnost ne izlazi s poluinformacijama.’

‘Svatko se može zaraziti, sve više ljudi ne zna gdje su se zarazili, a podizati kaznenu prijavu protiv bilo koga tko je poduzeo sve mjere za mene je neshvatljivo. Mislim da je motiv osoba koje se time bave vjerojatno neki drugi’, rekla je ministrica.

‘Zaista ne razumijem poriv, to je mali broj stalno istih ljudi. Sugerirala bih napraviti razgovore i s drugim ljudima. Mi smo istovremeno dobivali apele od mnogih umjetnika koji nas mole da omogućimo da nastave raditi. U mnogim kazalištima ovise o ulaznicama. Situacija je ozbiljna i tako joj treba pristupati’, rekla je Obuljen Koržinek.

FOTO: Screenshot videosnimki