Prestrašno je da se POLICIJA pretvorila u ŠIKANIRANJE građana, umjesto da im je zaštita i sigurnost! Prestrašno je da se POLICIJA pretvorila u ŠIKANIRANJE građana, umjesto da im je zaštita i sigurnost!
TweetEmailPrint ”Očito je da Unutarnja kontrola u MUP-u ne funkcionira, odnosno da nije nezavisna. Ovdje se radi o ozbiljnoj prijetnji, odnosno o poticanju na... Prestrašno je da se POLICIJA pretvorila u ŠIKANIRANJE građana, umjesto da im je zaštita i sigurnost!


”Očito je da Unutarnja kontrola u MUP-u ne funkcionira, odnosno da nije nezavisna. Ovdje se radi o ozbiljnoj prijetnji, odnosno o poticanju na teško kazneno djelo (ubojstva djeteta!). Unutarnja kontrola je morala utvrditi zašto ranije slučaj nije procesuiran. Odgovorni su morali utvrditi kako je još 2018. oštećen policijski automobil, nakon što je bivši načelnik, kako piše u izvješću, njime oštetio automobil ključne svjedokinje. Žalosno je da se sustav ‘brusi’ na obične građane, dok su oni na položaju izuzeti. Otuda i toliko beznađe u Hrvatskoj. Zakon i propisi ne vrijede za sve jednako. Za one u vrhu vlasti uopće ne vrijede, jer da vrijede, slučajevi poput uhićenja Josipe Rimac bili bi svakodnevna pojava”, ističe Željko Cvrtila, magistar kiminalistike i bivši načelnik Kriminalističke policije MUP-a

Skandaloznu činjenicu da je predugih pet godina prošlo od podnošenja kaznene prijave za poticanje na ubojstvo djeteta pa do uhićenja bivšeg načelnika kriminalističke policije PU primorsko goranske – Željka Kruneša, odgovorni u MUP-u, policiji i DORH-u najradije bi, ovih dana, zakopali duboko u zemlju.

No, neće im uspjeti jer su i veliki mediji, prije svega Nova TV, na sva  zvona napokon odlučili ‘razvaliti’ ovu – za policiju – vrlo neugodnu aferu.

”Svi su sve znali, a nitko nije ništa znao… U normalnoj demokratskoj državi zbog ovakvih stvari padaju ostavke ne samo policijskih rukovoditelja već i ministra, ali živimo u Hrvatskoj.

Načelnik šalje prijeteću poruku sa službenog mobitela i sa službene mail adrese i nikome ništa ili bolje rečeno to je sasvim normalno i prihvatljivo ponašanje!

Puškarić: Nečelnik PU je kazneno odgovoran jer nije pokrenuo postupak

Neki ne žele znati ili zaboravljaju da je pokretanje disciplinskog postupka službena dužnost načelnika PU i on nema diskrecijsko pravo odlučivanja što u konkretnom slučaju znači da je i kazneno odgovoran jer nije pokrenuo postupak na koji ga je zakon odvezao i time počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti”, napisao je Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, jučer na Facebooku. Prije toga je za Dnevnik Nove TV upozorio:

”Čudno je priča krenula od samog početka, zato što je gospodin Kruneš prijetio sa službenog MUP-ovog maila. Nitko to nije istražio! To je čista disciplinska odgovornost. Naravno, oni su štitili svog rukovoditelja, a zašto – neka kažu sami. To je jako loša poruka javnosti. Policija bi trebala jamčiti sigurnost i povjerenje”, izjavio je Puškarić za središnju informativnu emisiju.

S Puškarićem se slaže i Željko Cvrtila, magistar kriminalistike, bivši načelnik kriminalističke policije MUP-a, bivši načelnik unutarnje kontrole MUP-a te britki analitičar hrvatskog sigurnosnog i represivnog sustava, s kojim smo razgovarali u četvrtak 18. lipnja, dakle dva dana nakon što je i službeno objavljeno da je dojučerašnji načelnik kriminalističke policije cijele jedne županije priveden u istražni zatvor.

”I ovaj slučaj potvrđuje ono što stalno govorim: da sustav ne funkcionira. Očito je da Služba unutarnje kontrole u MUP-u ne funkcionira, odnosno da nije nezavisna te da postoji samo na papiru. Ovdje se radi o ozbiljnoj prijetnji, odnosno o poticanju na teško kazneno djelo (ubojstva djeteta). Unutarnja kontrola je morala utvrditi zašto ranije cijeli slučaj nije bio procesuiran. Osim toga, odgovorni su morali istražiti i utvrditi kako je još 2018. godine oštećen službeni policijski automobil, nakon što se bivši načelnik, kako piše u izvješću, njime oštetio automobil svjedokinje u slučaju (namjerno se zaletio?). Očito je da su ovdje zakazali i nadzor i unutarnja kontrola”, ističe Željko Cvrtila.

Tek kada vlast osjeti da ih afera ugrožava, institucije se pokreću

Dodaje potom da u Hrvatskoj onaj tko nije običan građanin ima velike izglede da uopće ne odgovara za kaznena djela!

”Žalosno je da se sustav ‘brusi’ na obične građane, dok su oni na položaju izuzeti. Otuda i toliko beznađe i apatija u Hrvatskoj. Zakon i propisi ne vrijede za sve jednako. Za one u vrhu vlasti zakoni uopće ne vrijede. Da vrijede, slučajevi poput uhićenja Josipe Rimac bili bi svakodnevna pojava. Nažalost, tek kada se probije medijska blokada i kada vlast procijeni da neka afera postaje za njih neizdrživa, onda sustav počinje djelovati. Žalosno je da policija i DORH postupaju samo po zapovjedi, a ne po propisu, kako bi moralo biti i kako je u svim demokratskim društvima. Očito je tako bilo i u slučaju bivšeg načelnika kriminalističke policije PU primorsko goranske”, tumači ugledni kriminalist.

Naglasio je da bi zbog svega navedenog odgovorni u Unutarnjoj kontroli MUP-a morali odgovarati!

”Unutarnja kontrola je smještena pri kabinetu ministra unutarnjih poslova baš zato da bi mogli obavljati civilni nadzor i kontrolu rada policije. Posao ministra Božinovića nije da zapovijeda policijom, već da kao predstavnik civilne vlasti nadzire postupke policije. Posao Unutarnje kontrole MUP-a je također nadzor i kontrola, a ne pokrivanje i zataškavanje nezakonitosti u radu policije! Sve se izvitoperilo. Unutarnja kontrola trebala se uputiti izravno u Rijeku, a   nitko u riječkoj policiji za to nije smio znati. Ako je netko iz Unutarnje kontrole javio bivšem načelniku ili nekome drugome da će oni istražiti slučaj, taj bi morao odgovarati”, naglašava Željko Cvrtila te dodaje da bi Slavica Šota i Josipa Novaković trebale tužiti MUP i tražiti naknadu zbog svega što su doživjele (šikaniranje, progon, zatvaranje u Remetinec, ignoriranje od strane mnogih u policiji i DORH-u, medijski linč…), ali i zbog nereagiranja nadležnih i zataškavanja cijelog slučaja.

”Netko je odgovoran za to što se cijeli slučaj razvukao na dugih pet godina. Svaki onaj tko nije reagirao, onaj tko je držao dokumente ili prijave u ladici, onaj tko je zaustavljao istragu, morao bi biti kažnjen! Tek kada budu odgovarali svi oni koji zataškavaju činjenice i zaustavljaju istragu, oni koji dojavljuju osumnjičeniku informacije, takve stvari se više neće ponavljati. Ako Unutarnja kontrola nije odradila svoj posao, načelnik unutarnje kontrole mora odgovarati. Ako mu je, pak, ministar ili ravnatelj policije rekao da ništa ne čini, onda  oni moraju odgovarati”, tumači bivši načelnik Kriminalističke policije MUP-a i bivši načelnik Službe unutarnje kontrole MUP-a.

Nužna istraga zbog trgovanja utjecajem

Kada smo mu spomenuli da ‘slučaj Kruneš‘ nije jedina afera u PU primorsko goranskoj, već da je nakon dugogodišnjeg progona od strane rukovodećih ljudi te Policijske uprave i Dražen Pandža, bivši treći čovjek PU primorsko goranske, na Županijskom te na Vrhovnom sudu dokazao da su ga nevinog progonili, Cvrtila je rekao da ne može vjerovati da se policija pretvorila u šikaniranje građana, a ne u zaštitu i sigurnost.

”Prestrašno je da netko tko prokazuje kriminal bude šikaniran, umjesto da bude nagrađen! Pandža može pokrenuti privatnu tužbu za naknadu štete. Ministar Božinović trebao bi osigurati da se oštećeni policijski službenik na kraju naplati od onoga tko je kriv za štetu koja bi mogla nastati. Pogotovo ako je tu štetu načinio namjerno. Osim toga, trebalo bi pokrenuti istragu unutar policije i DORH-a jer bi se tu moglo raditi o vrlo ozbiljnom kaznenom djelu trgovanja utjecajem. Očito je da je u tom slučaju netko nekoga pritiskao da se nekoga stalno maltretira i šikanira. Moguće je da se radi o zloporabi položaja te trgovanju utjecajem, za što su zakonske kazne vrlo stroge”, zaključio je mr. sc. Željko Cvrtila, vodeći hrvatski kriminalist.

”Zašto vijest da POLICIJSKI NAČELNIK potiče na UBOJSTVO DJECE nikoga nije zanimala pet godina?!”

BRUXELLES U ČUDU: Zar RH zataškava naručeno ubojstvo djece i štiti osumnjičenog policajca?!

FOTO: Screenshot videosnimki YouTube-a