‘PREZDIR GOVORI ISTINU: dokumenti KOS-a potvrđuju pljačku U KORIST TAJKUNA!’ ‘PREZDIR GOVORI ISTINU: dokumenti KOS-a potvrđuju pljačku U KORIST TAJKUNA!’
TweetEmailPrint Oni koji bi htjeli reformirati zatečeno stanje, žele ustvari, zacementirati pljačku i ratni zločin, žele zamrznuti duboko nepravedno stanje. Svi oni koji govore... ‘PREZDIR GOVORI ISTINU: dokumenti KOS-a potvrđuju pljačku U KORIST TAJKUNA!’


Oni koji bi htjeli reformirati zatečeno stanje, žele ustvari, zacementirati pljačku i ratni zločin, žele zamrznuti duboko nepravedno stanje. Svi oni koji govore o reformama rade za ratne profitere jer žele legalizirati pljačku koja je provedena i u kojoj je otuđeno naše vlasništvo. Tu nema razlike između političkih opcija: isti su i Most i i HDZ i SDP, ističe Tabaković

emil tedeschciSlovenski ekonomist i istraživač Udbinih arhiva, Rado Prezdir, uzburkao je hrvatsku medijsku i političku scenu tvrdnjom da se većina novopečenih hrvatskih tajkuna obogatila uz pomoć Udbe, odnosno isisavanjem novca iz hrvatskih tvrtki i otvaranjem off shore kompanija u inozemstvu, kamo su selili novac otet od hrvatskih građana…

Sulejmana Tabakovića, pravnog eksperta specijaliziranog za problematiku pretvorbe i privatizacije, zamolili smo da se osvrne na tvrdnje slovenskog istraživača te da procijeni autentičnost dokumenata koje je Prezdir dao na uvid hrvatskoj javnosti.

Tabaković je prokomentirao i tvrdnje da su Emil Tedeschi i njegov otac krajem osamdesetih osnovali tvrtku uz pomoć novca kojeg je Udba opljačkala iz hrvatskih poduzeća te ga darovala Tedeschijima, kao i tvrdnje da su na sličan način ‘stvoreni’ i ostali hrvatski tajkuni.

”Sve je točno što Prezdir govori, a postoje i dokazi koji to potvrđuju. Odavno sam vidio te dokumente, jer već godinama surađujem s ljudima poput Prezdira. Ono što je Slovenac pokazao originalni su dokumenti. No, osim svega navedenog (izvlačenje novca iz poduzeća ‘Sljeme‘ te prebacivanje na račune u inozemstvu), u igri je bila i Tvornica papira u nastajanju, iz koje se također izvlačio novac. Princip je bio da se prvo naručivala roba, novac se potom iznosio van, a kasnije se ta roba otpisivala, ili je zapaljeno skladište koje je prethodno bilo osiguranao. Kasnije se tvrdilo da je u tom skladištu izgorila i roba, koja – u stvari – nije ni postojala. To su stari načini izvlačenja i pranja novca. Točne su i Prezdirove tvrdnje da su ljudi bliski tajnim služama bivše države u pravilu sudjelovali u takvim otimačinama te da su tako i nastali hrvatski tajkuni. A u Jogoslaviji je bilo jako puno tajnih službi. Samo je Predsjedništvo SFRJ imalo šest tajnih službi, svaka republika je imala svoju službu, JNA je imala svoju Kontra obavještajnu službu, Ministarstvo vanjskih poslova imalo je svoju tajnu službu (SID)…  Dokumenti koje je objavio Prezdir originali su iz arhive Stane Dolanca, odnosno iz arhive KOS-a”, ističe pravnik Sulejman Tabaković .

Dodaje potom da već godinama upozorava na ratni zločin pljačke građana Republike Hrvatske kroz kriminalnu pretvorbu i privatizaciju provedenu tijekom ratnih razaranja, kada su mnogi krvarili na prvoj crti, odnosno kroz postupke kakve je opisao i Prezdir.

”Smiješno je da sada neki govore o tobožnjim reformama kojima bi se Hrvatska trebala, navodno, izvući iz krize, a da pri tom niti ne spominju pljačku tisućljeća koja se dogodila i koja je uništila Hrvatsku. Nema nikakvih reformi dok se ne raščisti ovaj ratni zločin protiv civilnog stanovništva! Nemoguće je graditi reformu na ratnom zločinu. Oni koji bi htjeli reformirati zatečeno stanje, žele ustvari, zacementirati pljačku i ratni zločin, žele zamrznuti duboko nepravedno stanje. Svi oni koji govore o tobožnjim reformama rade, u stvari, za ratne profitere jer žele legalizirati pljačku koja je provedena i u kojoj je otuđeno naše vlasništvo. Tu nema razlike između političkih opcija: isti su po tom pitanju i Most i SDP i HDZ. No, znamo li da je samo 18 posto sveukupnog vlasništva u Hrvatskoj upisano pod OIB-om, a da ostatak nije upisan, jasno je da bi se pljačka imovine građana Hrvatske vrlo lako mogla poništiti. Za svega tri do četiri mjeseca to bi se moglo učiniti i Hrvatska bi odmah mogla izaći iz ovog kaosa. Uvjet je da imamo 101 ruku u Saboru”, dodaje Tabaković.

Osvrnuo se potom na brojna nerazjašnjena ubojstva hrvartskih dužnosnika i domoljuba, a povezana s djelatnicima tajnih službi i njima bliskim ratnim profiterima koji su, kako tvrdi Tabaković, raspirili sukobe i iskoristili rat kako bi pokrali sve što se dalo pokrasti, a što ne bi bilo moguće da nije bilo rata.

”Oni sude Perkoviću za ubojstvo koje se dogodilo ranih osamdesetih godina, a nisu u stanju istražiti ubojstva koja su znatno svježija i koja su se zbila prije desetak, odnosno dvadesetak godina. Zašto ne kažu tko je i zbog čega ubio Reihl Kira, Mira Barišića, Paradžika, Kraljevića… Ne otkrivaju naručitelje ubojstva jer se radi o istim strukturama koje su isplanirale i izazvale rat, kako bi opljačkali imovinu građana Republike Hrvatske te ostalih republika. No, ovaj narod kao da ne želi doznati činjenice, pa nikako da shvati da je isključivi interes u svemu bio pljačka i grabež. Dok su branitelji krvarili, ratni profiteri – bliski tajnim službama iz bivše države – sve su opljačkli i oteli. Tako danas imamo skrbničke računa i za banke i za Inu, što znači da se pravi vlasnici najvećih hrvatskih banaka i Ine kriju iza skrbničkih računa te iza franšize talijanksih bankarskih grupacija. Točno se zna čije su Bijele noći, čija su naftna polja u Siriji, čija su polja u Sudanu, Venezueli… Svi koji su radili na višim položajima u Ini su bili vezani uz tajne službe”, pojašnjava Tabaković način na koji je provedena pretvorbena pljačka.

Ratni profiteri, povezani s tajnim službama, zavadili su i protjerali ljude, da bi opljačkali sve građane Republike Hrvatske. Nedavno je donesena presuda Suda u Strasbourgu prema kojoj Republika Hrvatska ne dozvoljava građanima da postanu vlasnici svoje imovine. Društvena imovina nije mogla postati državna imovina. Društvena je imovina imovina građana Republike Hrvatske, no ta vrijednost nam je oteta. I Vrhovni sud i Ustavni sud i Upravni sud odgovorni su za košmar i opći nered kojemu svjedočimo. Na djelu su zakoni koji štite jedino kriminal i korupciju i samo takvi zakoni u Hrvatskoj se i provode. To se mora promijeniti!  Razbojnicima treba oduzeti imovinu prikupljenu kroz ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Jedino tako Hrvatska može naprijed, nikakve tobožnje reforme, koji bi samo zacementirale nepravedno stanje, ne mogu pomoći Republici Hrvatskoj”, ponavlja autor knjige ‘Pravom u glavu

Kao primjer navodi da su ratni profiteri uništili čak 96 vrlo vrijednih PIK-ova (prehrambeno industrijskih kombinata) koje je Hrvatska imala, a sada bi htjeli prodati Petrokemiju, koja je nastala na osnovu tih PIK-ova.

”Na djelu je zataškavanje ratnih zločina protiv vlastitog stanovništva i sva hrvatska politika ide u smjeru zataškavanja pljačke. Najgora od svega je činjenica da je ratni zločin izveden po zakonima koje su donijele iste strukture koje su potom opljačkale narod. Nitko do danas ne odgovara zbog toga, no morat će odgovarati, kad, tad”, zaključuje samouvjereno pravni ekspert Sulejman Tabaković.

Valja ovdje podsjetiti na Tabakovićeve izjave od prije godinu dana, nakon što je bankar Božo Prka javno prijetio tadašnjem ministru financija, Borisu Lalovcu, riječima da pazi što radi, te da se upita gdje će naći posao nakon što prestane obnašati ministarsku dužnost.

Znači li ta prijetnja da Hrvatskom doista vladaju bankari, odnosno ratni profiteri koji su opljačkali hrvatske banke, a da su sve hrvatske vlade tek njihove lutke na koncu, upitali smo tada Sulejmana Tabakovića.

”Apsolutno je tako! Vidite kako se Prka izletio i razotkrio prave odnose i istinski omjer snaga. Došlo je dotle da bankar prijeti ministru Hrvatske vlade! Jasan je to znak i potvrda da je točno ono o čemu Slavko Kulić, ja i nekolicina zviždača govorimo već dvadeset godina. Činjenica je da Hrvatskom godinama vlada udruženi zločinački pothvat povezan s bivšim KOS-om, dok su političari, i lijevi i desni, tek privjesak,odnosno njihove marionete. Lalovac se oteo kontroli i zato mu prijete” , istaknuo je prije godinu dana Tabaković, a dokumenti koje je nedavno objavio Rado Prezdir samo su potvrdili, po svemu sudeći, te njegove riječi..

”Hrvatske banke nisu prodane, jer nisu nikada pretvorene. Ne postoji pravni temelj na osnovu kojeg bi mogle biti prodane, kao što Zagrebačka banka i PBZ do danas, zbog istog razloga, ne mogu upisati svoje nekretnine u zemljišne knjige. Te banke samo su nosioci franšiza talijanskih Unicredito grupe, odnosno Intesa grupe, dok su pravi vlasnici domaći ratni profiteri, odnosno bivši direktori tih banaka, čemu je itekako kumovala Hrvatska narodna banka. Ratni profiteri udio u bankama drže preko off shore kompanija. Po zakonu su samo poduzeća u SR Hrvatskoj i Jugoslaviji mogla otvarati banke, što znači da su Zagrebačka i Privredna banka bile u vlasništvu firmi koje su ih osnovale. Budući da banke nisu pretvorene, već samo ‘preoblikovane’, ne postoji pravni temelj da se prodaju. Radi se, dakle, o udruženom zločinačkom pothvatu, odnosno o ratnim profiterima koji su istinski vlasnici hrvatskih banaka, ali i naših života. Pljačkaju nas godinama – mijenjajući kamatne stope kako žele, naplaćujući opomene, uvodeći zatezne kamate, reketareći poduzetnike… Oni financiraju Todorića i one koje oni žele. Nema sumnje da je i Todorić unutra. Svi su uvezani i ta uska grupa – koja je opljačkala i banke i firme i poljoprivredna zemljišta – istinski vlada Hrvatskom. Već godinama tvrdim da bez poništenja ratno-profiterskog biznisa, odnosno pretvorbene pljačke, nema oporavka Hrvatske i nema života za Hrvatsku. Nema ‘vaših’ i ‘naših’, lijevih i desnih, već postoji samo vojska opljačkanih i 0,5 posto multimilijunaša koji nas kradu”, podvlači Tabaković, pa dodaje da je sve vrlo jednostavno, no budući da su i glavni hrvatski mediji u rukama ratnih profitera, prava istina teško se probija do širih slojeva naroda.

”Tih 0,5 posto drži kompletno gospodarstvo i medije. Oni postavljaju i mijenjaju političke garniture na vlasti. Zapošljavaju svoje ljude na važnim mjestima, kako bi sve mogli kontrolirati, tvrdi već godinama Tabaković, a njegovim riječima dodatnu težinu dali su dokumenti KOS-a i Udbe pronađeni u arhivima u Sloveniji i Hrvatskoj.