Prihvaćen proračun, HDZ ipak glasao ZA jer je osiguran novac za tržnice, žičaru, Tuđmanov trg Prihvaćen proračun, HDZ ipak glasao ZA jer je osiguran novac za tržnice, žičaru, Tuđmanov trg
TweetEmailPrint Protiv prijedloga proračuna koji je za 200 milijuna kuna veći u odnosu na prijedlog koji je bio na prvom čitanju glasovali su zastupnici SDP-a,... Prihvaćen proračun, HDZ ipak glasao ZA jer je osiguran novac za tržnice, žičaru, Tuđmanov trg


Protiv prijedloga proračuna koji je za 200 milijuna kuna veći u odnosu na prijedlog koji je bio na prvom čitanju glasovali su zastupnici SDP-a, HNS-a, HSLS-a, nestranački zastupnici Sandra Švaljek i Vladimir Ferdelji, te HSU, dok su ga podržali HDZ, Bandić Milan 365-Stranka rada i solidarnosti, Lista grupe birača nositelja Milana Bandića, HSS, BUZ i HSP AS

Zagrebački proračun za 2017. težak 7,5 milijardi kuna, koji su zastupnici prihvatili na sjednici Gradske skupštine u utorak, gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je kao “jasan, umjeren, održiv i razvojan”, te ustvrdio da su u njemu sadržane bitne politike gradske vlasti, dok oporba smatra da je “prenapuhan i doizboran”.

Protiv prijedloga proračuna koji je za 200 milijuna kuna veći u odnosu na prijedlog koji je bio na prvom čitanju na sjednici Gradske skupštine 1. prosinca, glasovali su zastupnici SDP-a, HNS-a, HSLS-a, nestranački zastupnici Sandra Švaljek i Vladimir Ferdelji, te HSU, dok su ga podržali HDZ, Bandić Milan 365-Stranka rada i solidarnosti, Lista grupe birača nositelja Milana Bandića, HSS, BUZ i HSP AS.

Bandić je istaknuo da osigurava sredstva za kapitalne projekte i one koji pridonose poboljšanju komunalne opremljenosti Grada kao pretpostavke bržeg gospodarskog razvoja te sredstva za nesmetano funkcioniranje svih gradskih tijela u cilju pružanja najviše razine usluge građanima i logistike poduzetnicima.

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić rekao je kako HDZ ne bi podržao proračun da je došao isti prijedlog kao u prvom čitanju.

“Mi bi postupili isto, ne bi ga podržali. Pa tko bi bio protiv dvorane za djecu u Granešini i sličnih kapitalnih projekata. Dvadeset dana je dug period i puno toga se može promijeniti”, dodao je.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić rekao je kako je Vlada u međuvremenu donijela ekonomsku i fiskalnu politiku za 2017. i projekciju za iduće tri godine koja predviđa rast BDP-a od 3,2 posto i rast zaposlenosti od 1,6 posto. To, kaže, ulijeva nadu i povjerenje da se u Zagrebu može sagledavati perspektivna budućnost u stabilnoj i uzlaznoj putanji, pa su intervenirali amandmanima u proračun povećavajući prihode za oko 200 milijuna kuna.

Ponovio je da je bilo 14 amandmana od šest predlagatelja, od kojih je pet prihvaćeno, no tih pet amandmana imaju veći iznos od onih devet koji nisu. Kojić je naveo i da se u jednom amandmanu nalazi 14 projekata.

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) ustvrdio je da proračun ostaje u sjeni nerealiziranih projekata u Zagrebu.

“Riječ je o proračunu koji u sjenu baca sve one projekte koji su bili obećavani i 2009. i 2013., a sada će biti sastavni dio predizbornih obećanja za 2017. Žao mi je što Zagrepčani, koji plaćaju najskuplje režije i porez na dohodak, nemaju u ovom proračunu nikakvo rasterećenje za režije niti projekte koji osiguravaju nova radna mjesta i investicije”, rekao je.

“Bez inevsticija, plana kako dalje i kako otvoriti nova radna mjesta ne može se naprijed i to je razlog zbog kojeg SDP ne podržava proračun. Dojave i najave su bile iz HDZ-a da će glasati protiv, no u međuvremenu su promijenili mišljenje, a ta promjena vjerojatno je skupo koštala građane”, ustvrdio je Bernardić.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i gradskog HDZ-a Andrija Mikulić najavio je, prije prihvaćanja proračuna, da će Klub zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ podržati gradski proračun za 2017., s obzirom da je gradonačelnik Milan Bandić najavio prihvaćanje njihova dva amandmana vrijednih 202 milijuna kuna, pa se taj proračun, kaže, ipak može smatrati razvojnim.

“S ovim amandmanima reda veličine 202 milijuna kuna možemo napokon govoriti o razvojnom proračunu za 2017. godinu, koji zatvara dugogodišnja obećanja gradonačelnika koja nije uspio realizirati u svojih 16 godina vladavine Gradom Zagrebom. I jednostavno, danas ćemo na taj način dobiti proračun Grada Zagreba, proračun Zagrepčanki i Zagrepčana, a ne proračun gradonačelnika Milana Bandića”, izjavio je Mikulić na konferenciji za novinare u Skupštini. Ponovio je kako će Klub HDZ-HSP AS-BUZ podržati proračun ako budu prihvaćeni njihovi amandmani, jer “bez tih amandmana to bi bila čista utopija”.

Prvi amandman financijski je “težak” 70 milijuna kuna, namijenjenih komunalnoj infrastrukturi društvene djelatnosti, za male komunalne akcije u vijećima gradskih četvrti. Ta sredstva u prvoj bi fazi išla na izradu dokumentacije, kako je, kaže Mikulić, ne bi dogodilo da ne budu ciljano namijenjena, a potom će ići faza realizacije.

Drugim amandmanom traži se 132 milijuna kuna više za gradske projekte, odnosno za kapitalne objekte, a na taj će se način, tvrdi, realizirati sve ono što je gradonačelnik Bandić dugo obećavao, a nije realizirao.

“Išli smo potpuno ciljano da nam se ne može desiti dislokacija sredstava, micanje sa stavke na stavku, s pozicije na drugu poziciju, i to posebno kada je u pitanju izborna kampanja. I na taj način smo jednostavno ograničili – radi se o 202 milijuna kuna. Dakle, konkretni projekti, zatvaramo neke projekte”, istaknuo je čelnik zagrebačkog HDZ-a.

Kao primjere objekata koje se želi urediti ili izgraditi naveo je Trg dr. Franje Tuđmana na Črnomercu, izgradnju nekih objekata u istočnom dijelu grada, gradnju sportske dvorane za školu u Granešini, za što je amandmanom predviđeno 25 milijuna kuna. Tu je i projekt tržnice sa strategijom razvoja natkrivenih gradskih tržnica, dok je 30 milijuna kuna namijenjeno gradnji sljemenske žičare

Na novinarski upit zašto njihovih 30 milijuna kuna za sljemensku žičaru, kad je Bandiću to kapitalni projekt čiju je realizaciju najavio početkom iduće godine, predsjednik Kluba HDZ-HSP AS-BUZ Mario Župan (HDZ) rekao je da je Bandić za žičaru u proračunu predložio 10 milijuna kuna, a oni dodatnih 30 milijuna kuna. “Deset milijuna kuna je za projektnu dokumentaciju, a 20 milijuna za početak prve opreme – sajli”, rekao je Župan.