Prikupljaju snimke zločinačkog pustošenja šuma: dokaze šalju Komisiji EU, koja ISTRAŽUJE SKANDAL! Prikupljaju snimke zločinačkog pustošenja šuma: dokaze šalju Komisiji EU, koja ISTRAŽUJE SKANDAL!
TweetEmailPrint ”Posebno vam zahvaljujemo na snimkama iz zraka koje će, upotpunjene našim snimljenim materijalima te obradom satelitskih snimki i dokumenata, uz stručnu analizu naših... Prikupljaju snimke zločinačkog pustošenja šuma: dokaze šalju Komisiji EU, koja ISTRAŽUJE SKANDAL!


”Posebno vam zahvaljujemo na snimkama iz zraka koje će, upotpunjene našim snimljenim materijalima te obradom satelitskih snimki i dokumenata, uz stručnu analizu naših insajdera šumara, naći mjesto u dodatnim izviješćima vrlo zahtjevnoj Komisiji EU. Uz izvanrednu snimateljsku ekipu koja je odnedavno s nama, neusporedivo kvalitetnije obrađujemo prikupljene materijale kojima ćemo zatrpati stručno vođeni YouTube kanal, Instagram i Twitter koje uskoro otvaramo”, napisali su administratori FB stranice Zeleni odred – forum

Hrvatski branitelji i aktivisti iz Zelenog odreda, braniteljske udruge Vidra, pozvali su građane da sudjeluju u drugoj po redu akciji ‘Skrivena kamera Zelenog odreda‘, odnosno u snimanju i fotografiranju zločinačkog pustošenja hrvatskih šuma. U Zelenom odredu tvrde da su se pojačali profesionalnim snimateljima te stručnim savjetnicima šumarske struke koji su krenuli tragom dojava građana i koji provjeravaju točnost i utemeljenost informacija o devastaciji šuma.

Dokazni materijal već neko vrijeme, kako tvrde, prosljeđuju odgovornima u Europskoj komisiji, koji su se, kako doznajemo, itekako zainteresirali za ovu priču.

”Dragi svi, ponavljamo akciju Skrivena kamera Zelenog odreda!

Zahvaljujući vama, u prošlogodišnjoj smo akciji prikupili malo brdo dragocjenih dokaza zločinačkog pustošenja naših šuma. Stotine vaših fotografija i filmova iz svih krajeva ‘Opustošene naše’ već je našlo svoje mjesto u dokaznom materijalu koje prosljeđujemo Komisiji EU.
Budući da smo zaprimili veliki broj vaših dojava i o novim pustošenjima tijekom protekle godine, pozivamo vas da ih u ovogodišnjoj akciji, na vama najbližim lokacijama, kvalitetno snimite i pošaljete u naš inbox.
No, kako su danas u našim redovima i profi snimatelji koji će obrađivati vaš snimljeni materijal, ali i stručni savjetnici šumarske struke, prenosimo vam nekoliko njihovih savjeta kako i što snimati:

Kakve snimke žele:

1. Ako snimate filmiće mobitelom, mobitel mora biti postavljen vodoravno(!!), a kadrovi odrađeni mirno, polako i bez titranja. Po mogućnosti NE prema svjetlu. Filmovi mogu biti raznih duljina, prema vašem nahođenju, a naša će ih filmska ekipa obraditi za objavljivanje.

2. Fotografije:
Mobitel također mora biti vodoravno postavljen!

Zanimaju nas isključivo snimke pejzaža opustošenog polja („gola zemlja, gdje ni trava ne raste“) za koje ste sigurni da je bilo šumovito, a idealno je (ali nije i uvjet) ako se vidi jasna crta razgraničenja šume i opustošenog područja.

Ono na što ne trebate gubiti vrijeme, jer najčešće nije dokaz pustošenja i što nam ne trebate slati su fotografije: širokih panjeva unutar mlade šume, posječena mlada stabla unutar mlade, prorijeđene šume, osim ako negdje u kadru nije vidljiv i potpuno ogoljeni dio
Hrpe granja, ili razbacanih trupce uz cestu ako u kadru nije i opustošeno polje, hrpe trupaca složene uz cestu, bez obzira na debljinu, koje su unutar guste šume.
I, ne šaljite nam slike šlepere sa natovarenim trupcima u cestovnom prometu! Ukoliko snimite filmove većih dimenzija možete nam ih poslati i na CD-u na našu adresu. Također, ne zaboravite nam naznačiti točne lokacije i vrijeme snimanja materijala.

I, to je to. Krenite na vaša omiljena područja, snimajte i šaljite! Sve ostalo je na nama”, napisali su administratori FB stranice Zeleni odred – forum, prije nekoliko dana.

Pokreću stručno vođeni YouTube kanal

U ranijoj objavi su se zahvalili aktivistima i svojim simpatizerima na brojnim fotografijama i videosnimkama koje su im poslali, a na kojima su snimljene opustošene šume.

”Od nedavno smo krenuli na teren, ciljano, tragom snimki koje ste nam poslali. Ne zamjerite, provjeravamo stanje uživo, ne zato što vam ne vjerujemo, već da detaljnije pregledamo i obradimo područje na koje nam ukazujete.

Posebno vam zahvaljujemo na snimkama iz zraka koje će, upotpunjene našim snimljenim materijalima te obradom satelitskih snimki i dokumenata, uz stručnu analizu naših “insajdera” šumara, svakako naći mjesto u dodatnim izvješćima vrlo zahtjevnoj Komisiji EU.

Uz izvanrednu snimateljsku ekipu koja je od nedavno sa nama neusporedivo kvalitetnije obrađujemo prikupljene materijale sa kojima ćemo zatrpati stručno vođeni YouTube kanal, Instagram i Twitter koje uskoro otvaramo.

Zato, snimajte i šaljite! Vaša nam je pomoć neprocjenjiva!”, navode na FB stranici Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra, udruge koja se, prema svemu sudeći, sve ozbiljnije bavi istraživanjem pljačke i korupcije povezane s devastacijom hrvatskog šumskog blaga.

Radi lakšeg snalaženja pri snimanju i slanju fotografija, aktivisti Zelenog odreda objavili su i više fotografija snimljenih u šumama širom Hrvatskoj, koje su označili ili crvenim križićem (ako ne žele da im građani šalju takve fotke), ili natpisom: ‘OK’ (ako žele da im ljudi šalju takve fotografije)

FOTO: Facebook stranica Zeleni odred – forum