‘Pritisci na točke stopala dijagnosticiraju tegobe i iscjeljuju ih, a uz veliku ugodu se može i dobro zaspati’ ‘Pritisci na točke stopala dijagnosticiraju tegobe i iscjeljuju ih, a uz veliku ugodu se može i dobro zaspati’
TweetEmailPrint ”Od ranije idem na tretmane kod osječke refleksoterapeutkinje pa sam osjetila u kojoj mjeri pritisci na zone stopala pomažu u olakšavanju tegoba, ali... ‘Pritisci na točke stopala dijagnosticiraju tegobe i iscjeljuju ih, a uz veliku ugodu se može i dobro zaspati’


”Od ranije idem na tretmane kod osječke refleksoterapeutkinje pa sam osjetila u kojoj mjeri pritisci na zone stopala pomažu u olakšavanju tegoba, ali i po pitanju dijagnostike. Dosta mojih kolega liječnika i zdravstvenih djelatnika također odlazi na reflekso-terapeutske tretmane”, napominje Josipa K., liječnica hitne pomoći iz Osijeka te buduća refleksoterapeutkinja. Dijagnostičke mogućnosti koje nudi refleksoterapija oduševile su i Suzanu A. stjuardesu i aromaterapeutkinju iz Zagreba, dok se Ivi I., voditeljici računovodstva jedne zagrebačke tvrtke, najviše sviđa to što na tretmanu refleksoterapije malo tko uspije ostati budan…

Nedavni potresi, pandemija, dugotrajni ‘lockdown’ pa rat u Ukrajini te stres uzrokovan svakodnevnim medijskim plašenjem javnosti, doveli su do brojnih fizičkih i psihičkih tegoba kod mnogih do jučer zdravih ljudi, ali i do postupnog urušavanja javno-zdravstvenog sustava.

Sve to pridonijelo je pojačanom interesu za metode prirodnog iscjeljenja, a povećalo se, prema svemu sudeći, i zanimanje za učenje komplementarnih terapija koje mogu iscijeliti organizam od posljedica stresa te pridonijeti ozdravljenju od raznih bolesti.

Iskustva budućih refleksoterapeutkinja, koje ovih dana završavaju višemjesečno osposobljavanje u zagrebačkom Učilištu Galbanum (diploma je priznata od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja), doista su fascinantna.

Josipa K. liječnica je hitne pomoći koja svaki drugi vikend dolazi iz Osijeka u Zagreb, kako bi se uz mentorstvo Ruže Jurčić, višegodišnje predavačice u Galbanumu, osposobila za zvanje refleksoterapeuta.

Uklanja gastritis, pomaže kod bolne kralježnice

”Od ranije idem na tretmane kod jedne gospođe u Osijek pa sam i sama osjetila u kojoj mjeri pritisci na određene točke stopala pomažu u olakšavanju tegoba, ali i po pitanju dijagnostike. Dosta mojih kolega, liječnika i zdravstvenih djelatnika, također odlazi na reflekso-terapeutske tretmane. Najprije je moja sestra iskušala terapiju, a kada sam vidjela da joj je pomoglo, krenula sam i sama – najviše zbog gastritisa i problema sa želucem, te zbog problema s kralježnicom. Uvjerila sam se da mi masaža točki na stopalima izuzetno godi i oporavlja me, zbog čega sam odlučila i sama se osposobiti za refleksoterapeuta”, ističe Josipa K., liječnica hitne pomoći, koja je zbog prirode posla često izložena stresnim situacijama, što, pak, ostavlja posljedice na njezino zdravlje.

Josipa dodaje da uskoro odlazi sa hitne pomoći na specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije. Refleksoterapija će joj, uvjerena je, uz fizikalnu itekako biti korisna i pri dijagnostici i pri radu s pacijentima.

S Josipom u grupi je i Božica O. iz Varaždina, koja je godinama patila zbog infekcije candida gljivicom u crijevima, a koja se tog neugodnog nametnika riješila tek kada je otišla kod refleksoterapeutkinje.

Riješila se candide u crijevima, ali i anksioznosti

”Prije par godina radila sam kao njegovateljica u Austriji, a svo to vrijeme mučila me candida, koje se metodama klasične medicine dugo nisam mogla riješiti. Zbog candide i nelagode koju je uzrokovala, patila sam od anksioznosti. Terenska sestra mi je je rekla da probam refleksoterapiju. Otišla sam kod D. M., koja je osposobljavanje završila također u Galbanumu, a koja sada kao refleksoterapeut radi u Krapinskim Toplicama. Liječila sam se i homeopatski. Nakon trećeg tretmana refleksoterapije sve je išlo na bolje. Nakon pet tretmana bila sam posve dobro. Medicinski testovi nakadno su pokazali da je candida posve nestala iz mog tijela”, opisala je svoje iskustvo Božica O., koja je nakon svega odlučila i sama postati refleksoterapeut.

Objašnjava da je i inače sklona komplementarnim terapijama te da vjeruje kako, uz klasičnu medicinu, postoje i brojni drugi načini za olakšanje mnogih tegoba.

Tatjana B. iz Zagreba opisala je kako je prije trinaest godina prvi puta osjetila čudesne učinke refleksoterapije na tijelo i psihu. Tada je, kaže, zbog velikog stresa koji joj se dogodio, zapala u stanje teške anksioznosti i depresivnosti, no sve to u kratko je vrijeme, kao rukom odneseno, nestalo uz pomoć refleksoterapije.

Depresivnost nestala nakon desetak tretmana

”Sin mi je u to vrijeme imao svega pet godina i morala sam, unatoč svim tegobama, nastaviti sa životom. Odlučila sam ići psihijatru i uzimati antidepresive. Moj šogor, koji je bio vrsni refleksoterapeut, predložio je da probam refleksoterapiju. Kazao je da po tablete uvijek stignem, ali da si trebam pružiti priliku da se oporavim prirodnim putem. Otišla sam kod njega u Čakovec na 10 dana. Svaki dan je radio na mojim stopalima. Najviše je pritiskao točke koje su živcima spojene s mozgom i glavom. Vratila sam se u Zagreb posve ‘poravnana’ i mentalno stabilna. Anksioznost i depresija su nestali. I kasnije sam, u trenucima kada bih osjetila da sam malo poljuljana išla na tretmane. No, nakon što sam iskušala učinke refleksoterapije, nisam, do danas, posjetila psihijatra, niti sam pila antidepresive”, opisala je svoja iskustva.

Prije par godina Tatjanin je šogor, nažalost, preminuo, a ona je ostala bez člana obitelji te bez refleksoterapeuta. Nakon nekog vremena sinulo joj je, kaže, da bi danas, više nego ikad, refleksoterapija mogla biti dragocjena.

U proljeće ove godine odlučila je naučiti tu terapiju te je krenula na osposobljavanje u Učilište Galbanum, na Samoborskoj cesti 114. Već krajem ljeta i sama je, nakon puno vježbi, počela raditi kao refleksoterapeut.

Masaža stopala ih ‘poravnala’ iznutra

”Zbog korone, potresa, rata u Ukrajini, gospodarske krize te svega što ti događaji nose sa sobom, sve više ljudi ima probleme s anksioznošću. Zbog velikog stresa i brojnih nepravilnosti na poslu, dolazi mi i liječnica koja radi u jednoj zagrebačkoj bolnici. Nakon nekoliko tretmana, lakše se nosi sa stresom. Svi klijenti su mi rekli da ih je refleksoterapija ‘poravnala’ iznutra. Manje su osjetljivi na životne nedaće, a napetost ih popušta. Povratna informacija je, dakle, vrlo dobra. Klijenti kažu da su nakon refleksoterapije u puno boljem duševnom, i emocionalnom stanju”, ispričala je Tatjana B., koja refleksoterapiju odnedavno radi u salonu kod Kvaternikovog trga u Zagrebu.

Životna priča Jelene S. iz Karlovca još je čudesnija. Jelena je ranije završila ‘Fakultet prirodne medicine’, koji nije priznat u Hrvatskoj. Potom je osposobljavanje za fitoterapeuta završila u Učilištu Galbanum. Prirodne metode, odnosno pravilna prehrana, njoj su, kaže, spasile život.

”U dobi od dvadeset godina pala sam s drugog kata i tada je nastupila moja klinička smrt. Liječnici tvrde da je medicinski fenomen da sam -uz takvo nagnječenja mozga – ostala živa. Nakon četiri dana probudila sam se iz kome. Osjećala sam da mi je Bog udahnuo život, da sam ispunjena Božjom ljubavi i da se sam se zato tako čudesno oporavila. Neurokirurg dr. Vjekoslav Jeleč, koji radi u Kliničkoj bolnici u Dubravi, kasnije je i moj slučaj opisao u svojoj knjizi”, započela je svoju priču Jelena iz Karlovca.

Dodala je da su joj ipak ostale neke posljedice od teškog pada.

Nakon kliničke smrti, oporavila se, rodila i normalno živi!

”Zbog dugotrajnog ležanja teško je bilo uspostaviti normalnu probavu. Imala sam kronične upale probavnog sustava. Liječnici obiteljske medicine rekli su da mi klasična terapija ne može pomoći, jer lijekovi još više ugrožavaju želudac. Kazali su da nađem dobrog ‘travara’. Poslušala sam ih i to je, prema svemu sudeći, rezultiralo mojim izliječenjem. I sama sam se kasnije educirala o nutricionizmu te sam u dobi od 30 godina prešla na sirovu prehranu”, tumači Jelena, koja se do tada već dobro oporavila te je zatrudnjela i rodila bebu.

”Nakon prvog poroda, opet sam ostala nepokretna. Tada sam prešla u potpunosti na sirovu prehranu. Ubrzo mi je krvna slika bila savršena. Kasnije su mi se oporavile kosti i hrskavice pa sam počela vježbati, a sada normalno živim. S vremena na vrijeme ispirem crijeva, a da bih to mogla učiniti, trebam znati tehniku masaže stopala. Na osposobljavanju za fitoterapeuta, ovdje u Galbanumu, upoznala sam ženu koja je išla na tečaj refleksoterapije. Prije toga, bila je vrlo povučena i anksiozna. U međuvremenu je otvorila obrt i radi klasičnu masažu te refleksoterapiju. Ona mi je predložila da učim za refleksoterapeuta, jer je vidjela koliko je ta terapija učinkovita. Objasnila je i da je refleksoterapija odlična za dijagnostiku”, naglašava Jelena.

Dodaje potom da je žena – čije je savjete poslušala – ranije i sama patila od brojnih psiho-somatskih bolesti: smetnji u radu štitnjače, tegoba s jajnicima, jetrom i probavom.

”Sada je znatno bolje. Puna je samopouzdanja i nije više depresivna. Zbog njenog dobrog iskustva i sama sam odlučila postati refleksoterapeut”, zaključuje Jelena S. (45), koja se refleksoterapijom planira baviti i profesionalno.

Holistički pristup čovjeku

Osposobljavanje za refleksoterapeuta uskoro će završiti i Suzana A., stjuardesa i aromaterapeut iz Zagreba. Ona je u Učilištu Galbanum najprije završila osposobljavanje za aromaterapeuta, a kasnije je odlučila postati i refleksoterapeut, jer je refleksoterapija uz primjenu eteričnih ulja još bolja i učinkovitija.

”Dijagnostika refleksoterapije me oduševila. Pritiskom na određene točke na stopalima precizno se može doznati s kojim organima, odnosno na kojim dijelovima tijela, osoba ima zdravstvenih problema, odnosno nekih tegoba. I aromaterapija, kao i refleksoterapija, nude holistički pristup čovjeku, a ja vjerujem u takav pristup i takav način iscjeljenja. I nije ovo kraj. Još ću nešto upisati, kako bih mogla na različite načine pomagati ljudima. U ovom Učilištu sam otkrila i kolika je moć dodira”, naglasila je Suzana iz Zagreba.

U grupi sa Suzanom, Jelenom, Tatjanom, Božicom i Josipom refleksoterapiju uči i Iva I., voditeljica računovodstva u jednoj zagrebačkoj tvrtki.

I ona se u u istom Učilištu najprije osposobila za zvanje aromaterapeuta, da bi kasnije upisala i osposobljavanje za refleksoterapeuta. I odlično joj ide.

Psorijazu uklonila aromaterapijom

”Refleksoterapija je, nakon aromaterapije, bila nekakav logičan slijed. Planiram ovo raditi uz trenutno zanimanje (računovodstvo), jer ću tako brže moći u mirovinu. Zašto refleksoterapija? Zato jer je to jedina terapija uz koju uspijem zaspati. Osim toga, kombiniram ulja iz aromaterapije s refleksoterapijom. Moja iskustva s aromaterapijom su izvrsna. Psorijazu sam uspjela riješiti s uljima. Područja oko uha ranije su mi bila posve zahvaćena psorijazom, a sada je sve čisto”, ističe Iva, dok pokazuje fotografije koje su zabilježile psorijazu uz rub vlasišta. To područje sada je, doista, posve zdravo!

Ruža Jurčić, refleksoterapeutkinja s bogatim iskustvom te predavačica refleksoterapije u zagrebačkom Učilištu Galbanum, objasnila je na koncu zbog čega refleksoterapija tako blagotvorno djeluje na psihu i tijelo.

”Pritiskom na stopalo cijelo tijelo može biti regenerirano i balansirano. Pritiskom na određene točke, djelujemo, naime, na sve organe u našem tijelu. Na isti način poboljšava se i krvotok, te krv nosi hranjive sastojke i kisik u sve naše stanice. Istovremeno se čisti limfa, takozvana kanalizacija ljudskog tijela. Tako se potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Nakon tretmana refleksoterapije ljudi se osjećaju jako dobro, jer osjete duboku opuštenost i riješe se posljedica stresa”, objašnjava predavačica refleksoterapije, učiteljiteljica i pedagog – koja je završila osposobljavanje za refleksoterapeuta također u zagrebačkom Učilištu Galbanum prije sedam godina. Podučavala ju je gospođa Lidija Delić, refleksoterapeut sa ITEC međunarodnim certifikatom.

Boja stopala otkriva koliko je toksina u tijelu

”ITEC škola ima holistički pristup, utemeljena je u Irskoj, a priznata u Engleskoj i cijeloj Zapadnoj Europi. Refleksoterapija po ITEC pristupu dio je redovitog zdravstvenog sustava u mnogim zapadnim zemljama”, tumači, pak, Lidija Delić, ravnateljica Učilišta Galbanum.

Dodaje da su stopala podijeljena na 10 zona u kojima su točno smješteni organi i zato se ova vrsta refleksoterapije naziva zonska refleksoterapija.

Pravilnim čitanjem stopala i prije samog tretmana saznajemo o stanju organizma. Boja kože ili zadebljanja na pojedinim mjestima nam mogu dosta reći o cirkulaciji, te količini toksina u organizmu.

Valja napomenuti da su veliku moć masaže stopala i nevjerojatne učinke na zdravlje poznavali još stari Egipćani i to više od 2300 godina prije Krista, potom Kinezi, drevne Inke, te američki Indijanci, preko kojih su i pojedini zapadni istraživači i znanstvenici prikupili mnoga znanja i iskustva, te potom utemeljili refleksoterapiju – komplemetnarnu teoriju i terapiju koja koristi stopalo kao mapu, ili ogledalo cijeloga tijela.

Tretman refleksoterapije je i holistički, što znači da se tijelo doživljava kao integrirana cjelina i smatra se da, ako je jedan sustav zahvaćen zdravstvenim tegobama, reflektira se i na ostale sustave.

FOTO: Snimio Damir Kramarić