Profesor iz Ljubljane: ‘Arena sport je Vučićevo političko oružje.’ Zašto ga onda u Hrvatskoj privilegiraju?! Profesor iz Ljubljane: ‘Arena sport je Vučićevo političko oružje.’ Zašto ga onda u Hrvatskoj privilegiraju?!
TweetEmailPrint ”Nikad se nije radilo o sportskom projektu, već o geopolitičkom interesu. Arena sport je projekt vladajuće politike Beograda koja se proširila ne samo... Profesor iz Ljubljane: ‘Arena sport je Vučićevo političko oružje.’ Zašto ga onda u Hrvatskoj privilegiraju?!


”Nikad se nije radilo o sportskom projektu, već o geopolitičkom interesu. Arena sport je projekt vladajuće politike Beograda koja se proširila ne samo na područje Srbije, nego i na Hrvatsku i Sloveniju” , upozorava profesor s Fakulteta društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani Marko Milosavljević.  ”Ma koliko se mi svemu tome čudili, svi oni koji prate stanje u Srbiji znaju da ovo nije novost. Vučić dominira medijskom slikom Srbije, kontrolira medije te upravlja njima. Dublje od ovog Vučić, što se tiče uplitanja u medije, ne može potonuti”, ističe pak Denis Avdagić, politički analitičar

Na Promise.hr u nekoliko smo navrata (među rijetkima u Hrvatskoj) pisali o nevjerojatno neprofesionalnim i šlampavo odrađenim prijenosima najskupljih i najatraktivnijih inozemnih nogometnih utakmica na kanalima Arena Sporta (ti kanali u vlasništvu Telekom Srbije nametnuti su na neki način i hrvatskim gledateljima) te o zakidanju ljubitelja nogometa u vrlo neprofesionalno i aljkavo odrađenim prijenosima utakmica u kojima igraju najbolji hrvatski igrači, posebice Luka Modrić.

Sada, kada su se prijenosi nogometnih utakmica na Arena sportu počeli otvoreno koristiti za Vučićevu političku propagandu, o sumnjivo privilegiranom sportskom kanalu raspisali su se i mnogi drugi mediji.

‘Arena sport je državni projekt’

Nezavisna komisija za medije Kosova (NKM) je odlučila zabraniti emitiranje kanala Arena sport, od strane distributivnih oparatera zbog veličanja napada na sjeveru Kosova. Slučaj je na N1 komentirao profesor s Fakulteta društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani Marko Milosavljević.

Na pitanje je li iznenađen da se sportski kanali koriste za političku propagandu vlasti u Srbiji, Marko Milosavljević je rekao:

“Ne iznenađuje me takva odluka Srpskog telekoma jer je jasno da je to državni projekt koji je uvijek bio pod političkom kontrolom i koji je radio stvari bliske vladajućoj (Vučićevoj) politici, bilo da se radilo o poslovnim odlukama, kupovini sportskih prava ili blokadi nezavisnih medija.

Stotinu puta preplatili tržišnu cijenu prijenosa?!

Mislim da se ne radi o slučaju, slučajnosti, odluci jednog urednika, nego političkoj odluci koja je morala doći s vrha i ta stvar ne iznenađuje jer se zna stvarna politika Beograda po tom pitanju, samo što se taj način odražava na različite kanale. Radi se o nekoj dijalektici – pitanje kakvi će biti učinci za Telekom Srbije i Arenu u Srbiji, a oni će to iskoristiti za poruku kako su žrtve kosovskog režima i pokušati projicirati sebe kao heroje i patriote.”

Komentirajući zašto je državni telekom uopće uložio toliki novac u medijsku kompaniju sa sportskim prijenosima (stotinu puta su pretplatili realne iznose za englesku Premier ligu, kako bi oslabili konkurentne nezavisne medijske kuće), Milosavljević ističe kako smatra da se nikad nije radilo o sportskom projektu.

Ekspanzija se proširila na Hrvatsku i Sloveniju

“Uvijek se radilo o geopolitičkom interesu koji je trebao služiti kao paravan, početna točka ekspanzije nekih pogleda i nekih drugih interesa vladajuće politike Beograda koja se onda proširila ne samo na područje Srbije, nego i na druge zemlje Zapadnog Balkana, pa i Hrvatsku i Sloveniju. Dolazimo do značajnog problema – kako je moguće da državna tvrtka zemlje izvan EU-a koja ne prati standarde EU-a, može utjecati i koristiti geostrateškim interesima režima koji nije baš demokratičan i koji može koristiti bilo koju platformu, uključujući sportske kanale kao način svoje političke propagande”, dodao je.

Je li Milan Radoičić javnim preuzimanjem odgovornosti za incident u selu Banjska na sjeveru Kosova lišio suodgovornosti u srpskim medijima osobu za koju se smatra da je glavni lutkar iz cijelog igrokaza – Aleksandra Vučića? Milosavljević ističe da je značajno tko se krije iza cijele slike. Dodaje da se ni ne skriva da odluke glavnih srpskih tabloida ne donose njihovi urednici.

Produžena ruka vladajuće stranke

“Radi se o skretanu pažnje da je Telekom Srbije u svim tim slučajevima produžena ruka vladajuće stranke i naravno da služi tome, ali za to, naravno, nitko neće službeno preuzeti odgovornost”, rekao je profesor društvenih znanosti.

Na pitanje hoće li Srbija izbjeći sankcije ako je Vučić doista iza svega ovoga, Milosavljević odgovara:

“Bit će teško dokazati da je ovaj ili onaj političar iza toga jer ne postoji vjerojatno dokaz ni papir ni SMS poruka iza toga. Ali zna se da su na sve te pozicije stavljeni provjereni ljudi, lojalni kadrovi, koji ne rade ništa nezavisno, pogotovo ne tako značajne stvari kao što je objavljivanje takve poruke bez konsenzusa ključnih ljudi u zemlji. Ako i nije bio predsjednik, onda je to njegova objektivna odgovornost jer su oni postavili direktora u Telekomu Srbije koji je pod jasnom državnom kontrolom.”

Hoće li izgubiti sportska prava?

Može li Arena Sport zbog svega ovoga izgubiti sportska prava zbog korištenja politike?

“Mislim da će se prvenstveno raditi o tome kako će se na slične stvari odazvati drugi autoriteti, kao što su regulatori u BiH i ostalim zemljama”, kaže Milosavljević pa dodaje: “Ako će doći do sličnih odluka i ako će se proširiti kriza Arene na nekim tržištima, onda će to biti problem za njihova prava jesu li relevantni za tržište. Sumnjam da bi Premier Liga povukla prava jer su dobili veliku svotu novaca za ta prava i sumnjam da u ugovoru imaju predviđen takav oblik jer zemlje u EU-u ne razmišljaju o takvim situacijama da bi se sport i sportski kanali mogli korisiti za jasnu političku poruku. Sportski kanali nisu mjesto za takav sadržaj i poruke. Mislim da nemaju neki direktan ekonomski interes. To bi se moglo dogoditi ako dođe do blokade Arene u drugim zemljama na Zapadnom Balkanu, onda bi situacija bila ozbiljnija.”

“Incident na Kosovu najjasnije pokazuje utjecaj politike u nešto tako naizgled nevino kao što je sportski kanal. To jasno pokazuje kakav je zapravo pravi cilj cijelog projekta i medija oko Telekoma Srbije i tu je ekonomski interes sekundarni, a prvo je korištenje kanala za geopolitičke svrhe vladajuće struje”, zaključuje profesor sa Sveučilišta u Ljubljani, a prenosi N1.

‘Niže od ovog ne može’

I Dnevnik.hr je izvijestio o korištenju sportskog kanala (koji ima privilegiran položaj i u Hrvatskoj), za Vučićevu političku propagandu, odnosno za emitiranje video spota u kojem se veličaju napadi na sjeveru Kosova.

”Od kada se dogodio napad na Kosovu, Arena Sport je u Srbiji i na Kosovu danima emitirala spomenute propagandne spotove između atraktivnih sportskih prijenosa, a spot je očigledno trebao motivirati Srbe na domoljubne osjećaje i uvjeriti ih da su u ovom konfliktu Srbi u pravu, jer se nazivaju herojima.

Denis Avdagić, politički analitičar za DNEVNIK.hr prokometirao je cijelu situaciju te poručio da od ovog poteza srpski predsjednik Aleksandar Vučić ne može niže.

“Ma koliko se mi svemu tome čudili te nam je sve šokantno, svi oni koji prate stanje u Srbiji znaju da ovo nije novost. Vučić dominira medijskom slikom Srbije, kontrolira medije te upravlja njima. Dublje od ovog Vučić, što se tiče uplitanja u medije, ne može potonuti. Iako on iz ove priče želi izgradi sliku da je on branitelj i tako se pokušava prezentirati u medijskom prostoru, ali to će jako teško izvesti”, objašnjava Avdagić.

Naglašava da je u Srbiji, nažalost, to stanje dnevne normalnosti i da takav njegov potez da sportske kanale iskoristi za političku propagandu je staro normalno.

Koriste sportske kanale kad je u Vučićevu interesu

Pokazalo se opet da je vlast u Srbiji zloupotrijebila politički sportske kanale kada je to u interesu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Arena Sport je projekt vlasti u Srbiji koja je izdvojila milijardu eura za kupovine sportskih prijenosa, kako bi ušla u svaki dom u regiji a sad ih zlorabi za političke svrhe. Državni Telekom Srbija koji u vlasništvu ima 16 kanala Arena Sport pretplaćivao sportske prijenose i 100 puta više od realne cijene, poput Premier Lige za koju su izdvojili 600 milijuna eura, a sve kako bi uništili konkurenciju koja ima informativne kanale koji kritiziraju poteze vlasti u Srbiji”, piše Dnevnik.hr.

Na Promise.hr smo, podsjetimo, pisali da je u najmanju ruku čudno i nelogično da netko papreno skupo plati prijenose atraktivnih engleskih i španjolskih nogometnih utakmica, a da onda po desetak minuta kasne s uključivanjem u izravan prijenos utakmice (vrijedan milijune eura!).  U isto vrijeme, na programu na kojem je nevjerojatno skupi izravan prijenos najavljen i u koji su se nerijetko uključivali tek nakon što je pao prvi gol – za to vrijeme nonšalantno su prikazivali snimku neke prastare i posve nezanimljive – dakle bezvrijedne – košarkaške ili nogometne utakmice?!

Nije teško, nakon svega, zaključiti da urednici na Arena sportu Telekom Srbije nisu birani po novinarskim, odnosno sportskim kriterijima, već po političkoj podobnosti i poslušnosti.

Valja podsjetiti da je A1 prije par godina u Hrvatskoj naprasno i pod sumnjivim okolnostima prekinula emitirati programe (daleko profesionalnijeg i kvalitetnijeg) Sport kluba te N1 televiziju, da bi ubrzo potom počeli prenositi ‘Vučićev’ Arena sport. Izbio je veliki skandal, jer su se tisuće pretplatnika na A1 pobunili, jer su im bez najave ukinuli programe zbog kojih su se mnogi pretplatili na A1. Cijela je ta priča itekako zaudarala na političku korupciju (nadležna državna regulatorna agencija nije uopće reagirala), jer je vladajućoj oligarhiji u Hrvatskoj, baš kao i u Srbiji, odgovaralo, prema svemu sudeći, da se ograniči utjecaj poprilično nezavisne N1 televizije…

Zašto moramo trpjeti šlamperaj Arena Sporta (Telekom Srbija)? Zašto opet gase Modrića?!

Na Arena sportu prenosili košarku s dva gledatelja, a blokirali Modrića! Prvi gol nismo ni vidjeli

FOTO: Screenshot videosnimki