‘Profesora nazivali četničkim vojvodom, a bio hrvatski branitelj! Fuchs nek’ mu se ispriča jer ga je ponizio!’ ‘Profesora nazivali četničkim vojvodom, a bio hrvatski branitelj! Fuchs nek’ mu se ispriča jer ga je ponizio!’
TweetEmailPrint ”Iz medija smo saznali da se nastavnik nosi s izuzetnim stresom zbog smrti bliskih mu osoba što su učenici iskorištavali kako bi ga... ‘Profesora nazivali četničkim vojvodom, a bio hrvatski branitelj! Fuchs nek’ mu se ispriča jer ga je ponizio!’


”Iz medija smo saznali da se nastavnik nosi s izuzetnim stresom zbog smrti bliskih mu osoba što su učenici iskorištavali kako bi ga vrijeđali i ponižavali. Učenici su ga nazivali “četničkim vojvodom” iako su znali da to kod njega izaziva duboke emocije pošto je bio sudionik Domovinskog rata. Zgroženi smo načinom na koji je ministar Fuchs reagirao, jer policija ni jednom nije spomenula da je nastavnik bio pod utjecajem alkohola. Time se ministar koji bi trebao braniti obrazovne djelatnike svrstao na stranu onih koji ih napadaju”, ističu Hrvatski suverenisti

Ne stišavaju se reakcije na skandalozne postupke ministra Fuchsa, ravnateljice zagrebačke škole Frana Bošnjakovića i pravosudnih djelatnika koji su sramotno i na brzinu te, prema svemu sudeći, bez pravne podloge ponizili, izbacili iz škole te pritvorili profesora kojeg su učenici maltretirali.

Nove informacije, poput one da je medijski linčovani profesor (61) bio hrvatski branitelj te sudionik Domovinskog rata, a da su ga problematični učenici vrijeđali riječima da je ‘četnički vojvoda’, dodatno su zgrozile velik dio javnosti.

Oglasili su se i Hrvatski suverenisti priopćenjem u kojem su naveli kako osuđuju nasilje koje se dogodilo između učenika i nastavnika Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića u Zagrebu, a od ministra Fuchsa su zatražili da posjeti profesora u zatvoru te mu se ispriča zbog svojih sramotnih i skandaloznih izjava.

‘Znali su za smrt bliskih mu osoba, to su iskoristili da ga vrijeđaju’

”Zgroženi smo činjenicom da su učenici snimali vrijeđanje i omalovažavanje nastavnika od strane svojih kolega te to smatrali smiješnim. Smatrano da je ovakva situacija zabrinjavajuća za budućnost našeg društva.

Bilo kakav oblik fizičkog nasilja u školi smatramo apsolutno neprihvatljivim i žalimo što je do njega došlo.

Iz medija smo saznali da se spomenuti nastavnik već neko vrijeme nosi s izuzetnim stresom u privatnom životu zbog smrti bliskih mu osoba što su učenici iskorištavali kako bi ga vrijeđali i ponižavali.

Osim toga učenici su spomenutog nastavnika nazivali “četničkim vojvodom” iako su znali da to kod njega izaziva duboke emocije pošto je nastavnik bio sudionik Domovinskog rata.

Zbog svega navedenoga, zgroženi smo načinom na koji je resorno Ministarstvo, konkretno ministar Radovan Fuchs, reagirao u konkretnom slučaju, stoji u priopćenju Hrvatskih suverenista.

Opovrgnuo da je bio alkoholiziran

Ministar je kao prvu svoju izjavu na događaj odlučio osuditi nastavnika, vođen medijskim natpisima,  riječima da: “alkoholiziranom nastavniku nije mjesto u školi”, a da policija ni u jednom trenutku nije ni spomenula da je nastavnik bio pod utjecajem alkohola, što je nastavnik i sam više puta opovrgnuo.

Time se ministar koji bi trebao braniti obrazovne djelatnike svrstao na stranu onih koji te djelatnike napadaju bez ikakvih konkretnih dokaza.

Profesoru treba pomoć, a ne osuda

Kao posljedicu konkretnog događaja spomenuti profesor će kao vrhunac ove za njega poprilično stresne godine Božić i Novu godinu dočekati u pritvoru dok ministar koji bi ga trebao štititi po hitnom nalogu u školu šalje stručne osobe kako bi pomogle učenicima da “svladaju proživljenu traumu”. Naravno da učenicima treba pružiti svaku potrebnu profesoru, ali smatramo da i profesor ima pravo na pomoć a ne samo osudu.

Moralne vrijednosti su izokrenute

Dakle, imamo apsurdnu situaciju u kojoj prosvjetni djelatnik po kratkom postupku ide u pritvor te će mu biti uručen otkaz, dok istovremeno učenicima nije izrečena ni jedna pedagoška odnosno stegovna mjera, što jasno pokazuje koliko su se moralne vrijednosti u našem društvu okrenule.

Ovim putem zahtijevamo od ministra Fuchsa da posjeti profesora u zatvoru, ispriča mu se za svoje izjave kojima ga je dodatno ponizio, te što skorije donese Zakon kojim će se zaštititi prosvjetni djelatnici od sve učestalijih provokacija učenika i provođenja terora nad  njima zbog čega sve češće dolaze na posao sa strahom za vlastitu sigurnost. Također je potrebno pod hitno postrožiti pedagoške mjere i adekvatno kazniti učenike za nasilničko ponašanje prema nastavnicima.

Na kraju, Hrvatski suverenisti daju punu podršku prosvjetnim djelatnicima koji se gotovo svakodnevno susreću s ovakvim situacijama, posebno u srednjim školama”, istaknuot je u priopćenju.

FOTO: Screenshot videosnimke

Branitelji podržali profesora i pravedne učenike: ‘Vrijeđati umrlu suprugu nije samo vrijeđanje’

 ‘Nema ovdje pravde za male ljude! Podrška uhićenom profesoru i učenicima koji su rekli istinu’

‘Prebijen, ponižen i bez posla, profesor će Božić provesti u zatvoru. Banožić će vani ispijati kavice’