PROJEKT OSNAŽIVANJE BRANITELJA: Osigurana fizikalna terapija za ciljne skupine PROJEKT OSNAŽIVANJE BRANITELJA: Osigurana fizikalna terapija za ciljne skupine
TweetEmailPrint U razdoblju provedbe projekta biti će provedeno 300 fizikalnih terapija u Zagrebu u svrhu rehabilitacije za pripadnika ciljne skupine. Kroz projekt istaknula se... PROJEKT OSNAŽIVANJE BRANITELJA: Osigurana fizikalna terapija za ciljne skupine


U razdoblju provedbe projekta biti će provedeno 300 fizikalnih terapija u Zagrebu u svrhu rehabilitacije za pripadnika ciljne skupine. Kroz projekt istaknula se i važnost fizikalne terapije kao jedne od aktivnosti koju provodi Udruga Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara. Sve aktivnosti su prilagođene i provedene shodno epidemiološkim mjerama uslijed pandemije COVID-19.

Fizikalna terapija pruža usluge braniteljima u cilju razvijanja, održavanja i obnavljanja maksimalne funkcionalne pokretljivosti i funkcionalne sposobnosti u svim životnim dobima. Fizioterapija ili fizikalna terapija je usluga koju obavlja, vodi ili nadgleda fizioterapeut a sastoji se od procjene, utvrđivanja funkcionalnog statusa (fizioterapeutska dijagnoza), planiranja, intervencije i evaluacije. Fizioterapijski postupak koji počinje procjenom s osobitim pozornošću na posturalne odnose tj.držanje tijela uključujući kardiorespiratorni, živčani i mišićni potencijal kao i samu mogućnost pokreta, središnjica je određivanja stvarnog problema i strategije intervencije te je dosljedna bez obzira na okolnosti pod kojima je praktički poduzeta. Ove okolnosti variraju s obzirom na to bavi li se fizioterapija unapređenjem zdravlja, prevencijom, tretmanom ili rehabilitacijom.

Fizikalna terapija obuhvaćala je sve postupke primjene fizikalnih agensa u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji branitelja. Koristile su se različite fizikalne procedure koje imaju svoje učinke na tkiva na koje su se aplicirale. Jedne od najčešćih apliciranih fizikalnih procedura bile su elektroprocedure koje su uvelike pomogle braniteljima da unaprijede svoje zdravstvene stanje u sklopu Elementa 3 – pružanje uslgua zdravstvene skrbi.

Projekt „Osnaženje branitelja“ ima za cilj doprinijeti povećanju socijalne uključenosti i unaprjeđenju kvalitete života min. 30 pripadnika ciljane skupine (hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji).

Projekt provodi Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

Projekt „Osnaženje branitelja“ ima za cilj doprinijeti povećanju socijalne uključenosti i unaprjeđenju kvalitete života min. 30 pripadnika ciljane skupine. Projekt je sufinancirala europska unija iz europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.853.949,63 HRK, od čega EU sufinanciranje iznosi 1.575.857,19HRK

U razdoblju provedbe projekta od 5.2.2020.-5.2.2022. kroz razne aktivnosti razviti će se i proširiti mreža izvaninstitucionalnih usluga za min. 30 zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara i članova njihovih obitelji na području Zagrebačke županije. Aktivnosti elementa usmjerene su na pružanje psihosocijalne pomoći, zdravstvene skrbi i pomoći pri obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti braniteljima i članovima njihovih obitelji kako bi im unaprijedili kvalitetu življenja.

Namjera projekta je poboljšati kvalitete života hrvatskih branitelja, stradalnika i članova njihovih obitelji kroz radne terapije, grupne treninge, radionice psihosocijalne pomoći te pomoći u kući pri obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti angažiranjem osobnih pomagača te time također i povećati socijalnu uključenost na izvaninstitucionalan način. Projektom će se povećati svijest o važnosti organiziranja izvaninstitucionalne skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji.

Kontakt:

Voditelj projekta: Jurij Borna Jurčević

UDRUGA ZAGREBAČKI DRAGOVOLJCI BRANITELJI VUKOVARA, Kneza Mutimira 5, 10000 Zagreb, uzdbv.eu@gmail.com, 098 809 733