Psihički poremećaji koje MOŽEMO (IZ)LIJEČITI: Bivša balerina opisala kako je pobijedila poremećaj u hranjenju Psihički poremećaji koje MOŽEMO (IZ)LIJEČITI: Bivša balerina opisala kako je pobijedila poremećaj u hranjenju
TweetEmailPrint Mateja Klemenčić, autorica knjige “Fitness i napolitanke”, tumačila je kako se u periodu, kada se borila s ortoreksijom i kompulzivnim prejedanjem, njezin svijet... Psihički poremećaji koje MOŽEMO (IZ)LIJEČITI: Bivša balerina opisala kako je pobijedila poremećaj u hranjenju


Mateja Klemenčić, autorica knjige “Fitness i napolitanke”, tumačila je kako se u periodu, kada se borila s ortoreksijom i kompulzivnim prejedanjem, njezin svijet svodio na računanje unosa i potrošnje hrane, manjku samopouzdanja i traženju potvrde o vlastitoj vrijednosti u mršavom tijelu. Naglasila je koliko je važno hraniti se i zdravim sadržajima na društvenim mrežama koji utječu na naša ponašanja i sliku o sebi, posebice kod adolescenata i mladih koji svoju sliku upravo u tom životnom periodu i izgrađuju

Napisao i snimio: Dražen Boroš

U zagrebačkom baru ‘Botaničar’, doktorica psihologije, Anđela Jelić u suradnji s Centrom za kulturu prehrane organizirala je ovaj događaj s ciljem poticanja razgovora na temu brzo rastućeg problema o kojem je i Promise.hr pisao kroz seriju tekstova prošle godine.

“Poremećaji hranjenja nisu ničiji osobni izbor, to su ozbiljni psihički poremećaji koje možemo liječiti, izliječiti, ali i prevenirati gradeći zdrav odnos prema hrani još od malih nogu. Uloga obitelji i okoline u odnosu prema hrani je velika, stoga bismo trebali više vremena provoditi kroz zajedničke obroke tijekom kojih se povezujemo, pokazujemo bliskost i ljubav. No, kada dođe do poremećaja hranjenja, članovi obitelji trebaju podršku kako bi i oni sami mogli biti snažna podrška u teškim situacijama s kojima se suočavaju. Kada govorimo i odnosu prema hrani važno je što jedemo, koliko i kako,” istaknula je dr. Jelić.

 S ciljem rada na boljem odnosu prema hrani, a u suradnji s Centrom za kulturu prehrane, najavila je i prvu radionicu na temu “Kako jesti s više svijesti?” koja će se održati 21.lipnja ove godine.

Dr. Anđela Jelić vodit će radionicu u Berislavićevoj

Tijekom razgovora sudionici su iznijeli svoja iskustva, osobna i ona s kojima se susreću u radu sa svojim klijentima.

Andrea Solomun, well-being holistic coach, bivša balerina, a danas osoba koja svakodnevno pomaže klijentima u stvaranju zdravog i optimalnog tijela, ne samo izvana već i iznutra, podijelila je svoje osobno iskustvo s poremećajem u hranjenju koje je uspješno pobijedila te je objasnila kako zahvaljujući tome danas pomaže svojim klijentima usmjeravajući ih ka zdravim obrascima ponašanja prema hrani i tijelu. Andrea je pozvala sve prisutne na radionicu o poremećajima hranjenja koja će se održati u njezinom studiju Andrea’s Room, u Berislavićevoj 21 u Zagrebu, a koju će voditi doktorica psihologije Anđela Jelić koja u posljednje dvije godine u Hrvatskoj putem društvenih mreža aktivno promiče zdrav odnos prema hrani na svom instagram profilu Lifestyle Psychology.

Svoje osobno iskustvo s poremećajem u hranjenju podijelila je i Mateja Klemenčić, autorica knjige “Fitness i napolitanke” i vlasnica istoimenog bloga i instagram profila, koja je opisala kako je izgledao njezin odnos prema hrani i tijelu i kako se u tom periodu, kada se borila s ortoreksijom i kompulzivnim prejedanjem njezin svijet svodio samo na računanje unosa i potrošnje hrane, manjku samopouzdanja i traženju potvrde o vlastitoj vrijednosti u mršavom tijelu. Mateja je naglasila koliko je važno hraniti se i zdravim sadržajima na društvenim mrežama koji utječu na naša ponašanja i sliku o sebi, posebice kod adolescenata i mladih koji svoju sliku upravo u tom životnom periodu i izgrađuju.

Kćer joj se bori s poremećajem od svoje 10. godine

Iskustvo majke Petre Zrinke Čičak, mnoge je dirnulo nakon što je ispričala da je njezina kćer svoju borbu s poremećajem hranjenja započela u 10. godini života. Petra je naglasila koliko je važno osvijestiti svoja vlastita ponašanja kao roditelja i nastojati biti što prisutniji u životu djeteta, poticati razumijevanje i biti djetetu siguran oslonac. Osim toga, u periodu otkako se njezina kćer bori s poremećajem hranjenja, shvatila je važnost njezinog osobnog rada na sebi u čemu joj uvelike pomažu redovni odlasci na psihološka savjetovanja i psihoterapiju, kako individualnu tako i obiteljsku ili grupnu.

Poremećaj hranjenja je poremećaj koji “privlači” pažnju na sebe želeći spasiti neke narušene odnose unutar obitelji. Stoga je u oporavku jako važan čimbenik uključenost, razumijevanje i poštivanje određenih, novih pravila od strane obitelji.

Kada govorimo o poremećajima hranjenja često se misli da pogađa samo žensku populaciju, no istraživanja pokazuju da je sve više muškaraca u borbi s ovim problemom. Najčešće muškarci se bore s poremećajem prejedanja, ali sve više i s ortoreksijom i bigoreksijom (obrnutom anoreksijom gdje je fokus na izgradnji mišićne mase). Ivan Miličević, expert for biomechanics movement, osnivač Youtube kanala TREN, koji svakodnevno radi s osobama koje žele svoje tijelo izliječiti, ozdraviti ili samo “dovesti” u formu, približio je ovu problematiku iz muškog kuta rekavši koliko je zapravo pritisak javnosti i medija usmjeren na žene, dok se problem s odnosom prema tijelu i hrani javlja i prisutan je u velikoj mjeri i kod muškaraca.

Vanja Varga, psihologinja i voditeljica Centra za kulturu prehrane govorila je o važnosti edukacije i učenja o hrani kao preventivnom čimbeniku, odnosno alatu koji pomaže u izgradnji boljeg i zdravijeg odnosa prema hrani te najavila prvu radionicu svjesnog jedenja koja će se održati 21.lipnja u Centru za kulturu prehrane u suradnji s Anđelom Jelić.

Na samom kraju razgovora predstavljene su i fotografije u digitalnom obliku mlade freelance fotografkinje Ene Dragičević na temu prihvaćanja tijela i uživanja u hrani, dok su svi nazočni imali priliku osvježiti se prirodnim sokovima i sezonskim voćem koje je za ovaj događaj posebno pripremio Juice & Juice (Vlaška 109, Zagreb).

ZAŠTO SE OVO SKRIVA: Zbog neliječenja poremećaja u prehrani, u RH svaki tjedan umre jedna osoba!