Publika uživala u Čehovljevoj drami Publika uživala u Čehovljevoj drami
Odigrana višestruko nagrađivana predstava "Tri sestre" u Gavelli

Publika uživala u Čehovljevoj drami

Kultura 27. svibnja 2016. Promise.hr

TweetEmailPrint Nakon “Tri sestre” u zagrebačkom kazalištu Gavella slijedi već kultni GavellaFair u sklopu kojeg možete pogledati sve predstave od 1. do 17. lipnja... Publika uživala u Čehovljevoj drami


Nakon “Tri sestre” u zagrebačkom kazalištu Gavella slijedi već kultni GavellaFair u sklopu kojeg možete pogledati sve predstave od 1. do 17. lipnja za samo 20 kuna

Tekst: Emil Pakrac

Tri sestreOdlično uprizorenje velikog djela A.P. Čehova u Gavelli.

To je prvo, potpuno, uprizorenje “Tri sestre” u Hrvatskoj. Predstava traje više od tri sata, no prepuno gledalište uživa. U režiji Slobodana Unkovskog, briljiraju mlade (i prelijepe) glumice Dijana Vidušin kao Maša i Anja Đurinović kao Irina. Njima uz bok je miljenik ženskog dijela publike, Živko Anočić kao kapetan Saljonij, no predstavu krade stara garda – upravo briljiraju Ranko Zidarić kao pukovnik Veršinin i Filip Šovagović kao liječnik Čebutikin.

Kao gotovo uvijek u Čehova, riječ je o melankoličnom, no duhovitom prikazu propasti ruske više klase – plemića, oficira ili umjetnika. Ocrtavanje dekadencije izražava se u stalnom uskliku – “Pođimo u Moskvu!”, koja, naravno, ostaje neostvareni san. Radi se o propasti ruske aristokracije – kojoj je staleški, a ne samo ispod časti, zabranjeno raditi (njihova je dužnost – ratovati). Upravo stoga, mladi naraštaji iste, stalno govore o radu i na koncu se i zapošljavaju videći u radu smisao života, da bi se samo nepovratno razočarali. Radi se, naravno, i o ljubavi – neostvarenoj, kako i dolikuje dekadenciji. Iako građanski dotjerana, kroz predstavu se osjeti tanka nit ruske duše, koja poput požara spali sve nade i iluzije pred sobom.

U lipnju su, već tradicionalno, ulaznice za reprize svih predstava u Gavelli, po jedinstvenoj cijeni od samo 20 kuna. Bolje nego gledati televiziju, u svakom slučaju.

Foto: Gavella