Pupovac sadistički IZVRIJEĐAO NOVINARE jer misle drugačije: ‘Glupi ste i neobrazovani!’ Pupovac sadistički IZVRIJEĐAO NOVINARE jer misle drugačije: ‘Glupi ste i neobrazovani!’
TweetEmailPrint Tužno je što su glavni hrvatski mediji u izvješćima s Pupovčeve press konferencije prenijeli naveliko i naširoko Pupovčev monolog o Juričevom govoru mržnje,... Pupovac sadistički IZVRIJEĐAO NOVINARE jer misle drugačije: ‘Glupi ste i neobrazovani!’


Tužno je što su glavni hrvatski mediji u izvješćima s Pupovčeve press konferencije prenijeli naveliko i naširoko Pupovčev monolog o Juričevom govoru mržnje, ali su prešutjeli najzanimljiviji dio: Pupovčevu rijetko viđenu i posve neprimjerenu reakciju – njegovo sadističko vrijeđanje novinara koji su samo radili svoj posao! 

pupovac“Ako vi ne znate razlikovati parodiju od neparodije, vama i vašoj kolegici iz Osječke televizije preporučam da odu na poduku kod Viktora Ivančića, jednog od najboljih u tom smislu. Sigurno ćete naučiti u roku od 24 sata. I ja vas mogu tome podučiti, ali morali biste doći na Filozofski fakultet u Zagrebu. Ovdje nemam ovlasti da vas podučavam. A inače, kad biste imali dovoljno škole, ne biste me to ni pitali”, izvrijeđao je na najgrublji mogući način, ne skidajući ciničan osmjeh s lica, Milorad Pupovac novinare Z1 televizije, na press konferenciji vezanoj uz Marka Juriča i njegovu odjavnu špicu, koja je zgrozila Pupovca, ali i mnoge druge.

Marko Jurič je, da podsjetimo, svoju emisiju Markov trg na Z1 televiziji, u kojoj je bilo govora o veličanju četništva od strane klera Srpske pravoslavne crkve (objavio je i snimku pjevanje četničkih pjesama najvišeg klera SPC-a), odjavio riječima:

Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom: budite oprezni budući da je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama ‘pazi, oštar četnik u blizini’”.

Milorad Pupovac je u ime SNV-a organizirao tiskovnu konferenciju vezano za Marka Juriča i njegov doista neprimjeren javni govor, no na presici je svojom bahatošću posve zasjenio Juriča te je osobnim primjerom pokazao da je daleko netolerantniji od novinara kojemu je htio očitati lekciju o ‘kulturi govora’.

Jedan od novinara Z1 “drznuo se”, naime, podsjetiti ga na press konferencija na neprimjeren govor kroz pjesmu “Lijepa naša haubica” kojom je izrugana hrvatska himna, a koja je osvanula na stranicama Pupovčevih “Novosti”.

I kada su svi očekivali da Pupovac objasni kako to da mu ne smeta neprimjeren govor u novinama koje izdaje, a smeta mu u drugom mediju, autoritarni je profesor krenuo doista ružno vrijeđati novinare koji su se usudili postaviti mu pitanje (nakon gledanja video snimke, ostaje osjećaj mučnine zbog iživljavanja nad novinarima koji su postavili logično pitanje).

Milorad Pupovac tako je još jednom pokazao da su u pravu svi oni koji javno govore da je ‘slobodoumni’ sveučilišni profesor u stvari veliki autokrat i totalitarist kakvog se u današnje vrijeme rijetko može pronaći na sveučilitštu te koji nikako ne trpi drugačije mišljenje i ne dopušta polemiku.

Mnogi hrvatski Srbi su se razišli s Pupovcem upravo zbog te njegove diktatorske crte, ali i zato što su shvatili da svojom postupcima, neograđivanjem od četništva i podržavanjem velikosrpske politike, te srpskim ‘etno biznisom’ čini daleko najveću štetu pripadnicima srpske manjine u Hrvatskoj, čija prava, tobože, štiti i zastupa.

Valja ovdje podsjetiti da su mnogi pripadnici srpske manjine lojalni građani Hrvatske, da su tisuće njih s oružjem u ruci branili Hrvatsku u Domovinskom ratu te da mnogi Hrvatsku istinski smatraju svojom domovinom. Pupovčevi postupci njima najviše štete, što često javno priznaje Nenad Vlahović, predsjednik Srpske pravedne stranke u Hrvatskoj, kao i drugi hrvatski Srbi.

Tužno je, međutim, što su glavni hrvatski mediji u svojim izvješćima s Pupovčeve press konferencije prenijeli naveliko i naširoko Pupovčev monolog o Juričevom govoru mržnje, ali su sakrili i prešutjeli Pupovčevu ružnu sadističku reakciju, njegovo bahato vrijeđanje novinara koji nisu napravili ništa neprilično, već su samo radili svoj posao. Zanimljivo je da je neprimjerena Pupovčeva reakcija uslijedila kada je shvatio da ne zna odgovoriti na dobro novinarsko pitanje: ‘tko presuđuje što jest, a što nije parodija?’. Pupovac je prvo počeo odgovarati da presuđuju ‘Novinari koji…., i kada je vidio da ne zna što reći, krenuo je cinično vrijeđati one kojima nije znao odgovoriti na pitanje (što se najbolje može vidjeti na video snimci koja postoji na Z1 televiziji).

A taj dio priče morao je, po svim pravilima novinarske struke, biti pri samom vrhu izvješća s press konferencije SNV-a!