Pušten u rad novi digitalni mamograf u zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Pušten u rad novi digitalni mamograf u zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar
TweetEmailPrint ‘Danas imamo dva događanja zbog kojih sam zadovoljan. Prije sat vremena smo uručili 100 rješenja za majke odgojiteljice i evo sad puštamo u... Pušten u rad novi digitalni mamograf u zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar


‘Danas imamo dva događanja zbog kojih sam zadovoljan. Prije sat vremena smo uručili 100 rješenja za majke odgojiteljice i evo sad puštamo u rad jedan od najsuvremenijih mamografa’, rekao je gradonačelnik Bandić

novi-mamografGradonačelnik Milan Bandić, u društvu s profesor emeritus Anom Stavljenić Rukavinom, pročelnicom Gradskog ureda za zdravstvo Mirnom Šitum i ravnateljem Zavoda Dr. Andrija Štampar Zvonimirom Šostarom, pustio je u rad novi sofisticirani digitalni mamograf u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar za koji je sredstva osigurao Grad Zagreb.

Danas imamo dva događanja zbog kojih sam zadovoljan. Prije sat vremena smo uručili 100 rješenja za majke odgojiteljice i evo sad puštamo u rad jedan od najsuvremenijih mamografa”, rekao je gradonačelnik Bandić, napomenuvši da je to nastavak provedbe Programa preventivne mobilne mamografije  u Zagrebu, koji Grad već 12 godina provodi u suradnji s Nastavnim zavodom, u sklopu kojeg je ukupno pregledano više od 42.000 žena. U Zagrebu godišnje umire više od 200 žena od raka dojke i stoga je ovaj suvremeni mamograf vrlo bitan jer će pomoću njega kod mnogih žena rak biti rano otkriven, a to je, kao što znamo, vrlo bitno za efikasno liječenje i smanjenje smrtnosti.

Ravnatelj Nastavnog zavoda Zvonimir Šostar naglasio je da je Grad Zagreb prvi među lokalnim zajednicama prepoznao veličinu problema te je, shodno tome, 2004. započela provedba Programa preventivne mobilne mamografije u okviru koje je do danas kod 350 žena otkriven karcinom dojke i upućene su na daljnju obradu i liječenje.

Zahvaljujući socijalnoj osjetljivosti gradonačelnika imamo i novi suvremeni digitalni mamograf koji omogućava precizniju i ugodniju pretragu, daje bolju snimku dojki uz manju dozu zračenja, pa se tumori mogu dijagnosticirati u začetku. Jedna od prednosti mu je i to što postoji mogućnost naknadne obrade slike korištenjem računala, dodao je ravnatelj.

Grad Zagreb i kroz ovu aktivnost pokazuje brigu za svoje stanovnike, istaknula je pročelnica Mirna Šitum. Ovo je veliki iskorak ali i doprinos za bolju dijagnostiku i rano otkrivanje raka dojke.