Rekordan urod uz ruski embargo: MANDARINE zato kupujte direktno od proizvođača Rekordan urod uz ruski embargo: MANDARINE zato kupujte direktno od proizvođača
TweetEmailPrint Proizvođač mandarina iz doline Neretve svoj urod besplatno dostavlja po Zagrebu; građani tako dobivaju svježe plodove prve klase i bez dodatnog tretmana Dolaskom... Rekordan urod uz ruski embargo: MANDARINE zato kupujte direktno od proizvođača


Proizvođač mandarina iz doline Neretve svoj urod besplatno dostavlja po Zagrebu; građani tako dobivaju svježe plodove prve klase i bez dodatnog tretmana

gobac-i-mandarineDolaskom jeseni, zažutila se dolina Neretve. No, berbu mandarina koja je nekada omogućavala slatki profit toj plodnoj dolini i ove godine poljoprivrednici su dočekali sa strahom. Rekordan urod mandarina od 90.000 tona zapravo je donio stare-nove probleme; na koje tržište plasirati ovo voće iznimne i iznadprosječne  kvalitete koje je čak i bolje od konkurencije?

Unatoč naporima i slabljenjem ruskog embarga, za viškove mandarina nakon što zadovolje domaće tržište od 15 tisuća tona, u Rusiji nema mjesta. Štoviše, U zahlađenju odnosa Rusije i Turske koja je Putinovo carstvo snabdijevala mandarinama, Turska će, jednako kao i Neretljanski poljoprivrednik morati tražiti alternative. Najizglednije, smatraju analitičari optimisti, nalaze se na tržištu zapadne Europe – Njemačke, Velike Britanije i Skandinavskih zemalja. Ali onamo može otkupna roba u pakiranjima od najviše tri kilograma kako nalažu EU standardi.

Ono na što Neretljani, koliko-toliko mogu računati je otkup u području doline koji je samo u prvim danima osigurao prihvatljivu cijenu. Niska otkupna cijena i odgoda plaćanja od čak 180 dana prisilili su male proizvođače na direktnu prodaju po velikim gradovima.

Svježe i s jestivom korom

Međutim, negdje između u toj bespoštednoj borbi za prodaju mandarina iznjedrila se alternativa koja se kao praksa ustalila unatrag tri godine, a koju rado prakticira i OPG Grossi iz Opuzena. mandarine

Kako su nam je ispričala obitelj Grossi, tržište su pronašli u glavnom gradu Hrvatske gdje ravno s polja prenose svježe voće ravno do stolova građana. I to besplatno.

Sočni i primamljivi plodovi pakiraju se u mrežaste vrećice težine 5 kg i koštaju 30 kuna.

Međutim, osim što će podržati male poljoprivrednike i njihova gospodarstva, Zagrepčani bi svakako trebali biti svjesni još jedne stvari.

”Mandarine koje uručimo zainteresiranim građanima su prirodne. Nisu konzervirane opasnim kemijskim preparatima koje bi im ‘na umjetan’ način trebale produljiti svježinu. Treba imati na umu da veliki otkupljivači plodove voštiraju (vidi se po sjaju ploda), a zatim i kemijski tretiraju kako bi se očuvala svježina zbog dugog procesa dostave do krajnjeg potrošača”, rekao je Dario Grossi.

Iz ovog razloga kora agruma s polica trgovačkih lanaca nejestiva je dok, kaže nam Grossi, koru njihovih plodova roditelji bez ikakvog straha mogu dati i djeci za jelo, koristiti naribanu u količima,..

u-kutiji-mandarineDobar proizvod sam se reklamira

Netretirano voće i to prve klase, kakvo se inače namjenjuje zapadnim tržištima, obitelj Grossi dostavlja unutar 24 sata, a kako kažu, najviše tvrtkama. Uz to, za veće narudžbe nikada ne zaborave dodatno nagraditi naručitelja ili organizatora prodaje.

No kvaliteta mandarina ono je što kupce ponuka da naruče ponovi, jer, kaže Grossi, gotovo im se nikada ne dogodi da ostane na samo jednoj narudžbi.

Iako se obitelj Grossi oglašava putem društvenih mreža i na internetu, zadovoljstvo kupaca najvažniji im je parametar trgovanja. Jer kako kažu, dobar proizvod sam se reklamira.

https://www.facebook.com/306290833066381/videos/312023355826462/