Nacional: ‘Šef HEP-a pred Plenkovićem napao Filipovića, nazvao ga lažljivim smećem i psovao’ Nacional: ‘Šef HEP-a pred Plenkovićem napao Filipovića, nazvao ga lažljivim smećem i psovao’
TweetEmailPrint Član uprave HEP-a Petar Sprčić, kako navodi tjednik, kod javnog bilježnika je ovjerio izjavu u kojoj tvrdi da je izravno upozorio Filipovića na problem... Nacional: ‘Šef HEP-a pred Plenkovićem napao Filipovića, nazvao ga lažljivim smećem i psovao’


Član uprave HEP-a Petar Sprčić, kako navodi tjednik, kod javnog bilježnika je ovjerio izjavu u kojoj tvrdi da je izravno upozorio Filipovića na problem s plinom i to prvi put 29. ožujka u 9 sati u Ministarstvu gospodarstva na sjednici Kriznog tima, o čemu Filipović sada izbjegava sastaviti službeni zapisnik, te da mu je to ponovio još dvaput

Tjednik Nacional u današnjem broju piše kako novi dokazi koje je PN Uskok izuzeo iz HEP-a otkrivaju da je ministar gospodarstva Davor Filipović između travnja i lipnja bio pred svjedocima tri puta usmeno upozoren da hrvatskom tržištu prijeti pojava viškova plina na tržištu koji će se prodavati ispod tržišne cijene.

Član uprave HEP-a Petar Sprčić, kako navodi tjednik, kod javnog bilježnika je ovjerio izjavu u kojoj navodi da je izravno upozorio Filipovića na problem i to prvi put 29. ožujka u 9 sati u Ministarstvu gospodarstva na sjednici Kriznog tima, o čemu Filipović sada izbjegava sastaviti službeni zapisnik, te da mu je to ponovio još dvaput.

Informacija koja kompromitira premijera

Sjednicu Kriznog tima ministar više nikad nije sazvao. Drugo upozorenje, prema navodima iz izjave Sprčića, Filipoviću su on i direktor HEP Trgovine Marko Blažević dali na sastanku u travnju, a zadnje usmeno upozorenje Filipović je od Sprčića primio na sjednici Skupštine HEP-a 9. lipnja kada su već započele skandalozne aukcijske prodaje plina ispod cijene. Uskok je od Sprčića zatražio dopunu izjave.

Izvor Nacionala upozorava na još jednu diskutabilnu odluku vlade po kojoj je određeno da HEP Ini od 1. lipnja mora plaćati 47 eura po MWh, umjesto dosadašnjeg 41 eura. Tu su odluku, navodi se, premijer Andrej Plenković i ministar Davor Filipović donijeli kad su već bili upozoreni da će biti viškova plina na tržištu, a njome se izravno povećavaju razmjeri štete u situaciji kad je prosječna tržišna cijena iznosila 14 eura.

Plenković pokušao zaustaviti aferu

Zanimljiv je i sastanak u vladi nakon izbijanja plinske afere na kojem su bili Plenković, Filipović, predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić i njihovi bliski suradnici iz HEP-a i vlade. “Barbarić je napao Filipovića nazvavši ga lažljivim smećem. Potom ga je opsovao”, rekao je Nacionalov izvor.

Tjednik još navodi kako je Plenković tada započeo operaciju pokušaja zaustavljanja afere te se više puta odvojeno sastajao s Filipovićem i s Barbarićem te da očekuje da se Filipović i Barbarić pomire i da se prestanu napadati. Dva izvora tjednika bliska Plenkoviću kažu kako Filipovića doživljavaju “kao nevjerojatnu budalu”, no da još uvijek aktualni ministar živi u iluziji, da je potpuno nesvjestan svojih limita i da čak misli da je legitiman nasljednik Plenkovića”, piše Nacional.

Nakon što su i mnogi mediji prenijeli Nacionalovu informaciju, oglasili su se iz Banskih dvora i demantirali te tvrdnje, a reagirao je i HEP.

“Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Frane Barbarić pod pravnom i materijalnom odgovornošću odbacuje svaku mogućnost korištenja vulgarnog jezika, kako se u naslovu i tekstu ističe u navedenom članku u Nacionalu”, kratko su poručili u priopćenju.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika naslovne stranice Nacionala

‘Kriminal u HEP-u uvod u obezvrjeđivanje pa prodaju te dragocjene tvrtke podobnima?!’