Sinčić: Mi smo OPCIJA KOJA GRADI I STVARA, a koja NE RUŠI Sinčić: Mi smo OPCIJA KOJA GRADI I STVARA, a koja NE RUŠI
i VILIM RIBIČ - PARTNER ŽIVOG ZIDA, PROMIJENIMO HRVATSKU I FRANKA

Sinčić: Mi smo OPCIJA KOJA GRADI I STVARA, a koja NE RUŠI

Hrvatska 10. kolovoza 2016. D.K.

TweetEmailPrint ”Dvadeset godina na vlasti imamo koaliciju SDP-HDZ, koji se izmjenjuju, no koji ne mijenjaju ono što je suštinsko – ekonomsku i socijalnu politiku.... Sinčić: Mi smo OPCIJA KOJA GRADI I STVARA, a koja NE RUŠI


”Dvadeset godina na vlasti imamo koaliciju SDP-HDZ, koji se izmjenjuju, no koji ne mijenjaju ono što je suštinsko – ekonomsku i socijalnu politiku. Ekonomska politika nije nikada bila njihova, to je nametnuto izvana. I jednima i drugima glavno je vraćanje kredita, a ne ekonomski rast i razvoj. Zato je nužno da postoji opcija koja nudi nadu u promjene, istaknuo je Ribič

ribič kod ivanaKoalicija Živog zida, Franka, Promijenimo Hrvatsku i Akcije mladih danas je na press konferenciji predstavila socijalnog partnera s kojim su uspostavili suradnju, odnosno Vilima Ribiča, predsjednika Matice hrvatskih sindikata.

Ribič je u uvodu naglasio da sindikati imaju dosta dodirnih točaka s koalicijom ‘Jedina opcija‘ te dodao da posebno bliske stavove s tom koalicijom ima upravo ‘njegova’ Matica hrvatskih sindikata.

”Tvrdim da u Hrvatskoj dvadeset godina na vlasti imamo koaliciju SDP-HDZ, koji se izmjenjuju na vlasti, no koji ne mijenjaju ono što je suštinsko – ekonomsku i socijalnu politiku. Ekonomska politika nije nikada bila njihova, već je to nametnuto izvana, od centara inozemnog kapitala. I jednima i drugima glavno je vraćanje kredita, a ne ekonomski rast i razvoj. Zbog takve politike imali smo sedam godina beskrajne depresije i krize. Zato je nužno da postoji opcija koja nudi nadu u promjene. Koalicija HDZ-SDP ne nudi nikakvu nadu. Na žalost, centri medijske moći rade za ovu koaliciju, pa tako HTV radi inžinjering za ove dvije opcije, iako ne bi smjeli tako utjecati na birače”, istaknuo je Vilim Ribič, čelnik Matice hrvatskih sindikata.

Dodao je da je zbog svega najviše trpilo obrazovanje i znanost te istaknuo da je u rezanju prednjačio Zoran Milanović, zbog čega su plaće u obrazovanju i znanosti pale čak 30 posto.

”Donosili su zakone da bi opstruirali sindikate, zakonima ih lomili, ukidali kolektivne ugovore. Nešto zastrašujuće. Više, praktički, nemamo sindikate u gospodarstvu. Sve to je dovelo do dramatičnih posljedica: iseljavanja stanovništva i izumiranja zemlje. Volio bih da ova koalicija ima odgovore na tri glavna pitanja: na iseljavanje, demografsku katastrofu te na pad proizvodnje i zapošljavanja”, naglasio je Ribič, dodavši da je u razgovoru s dr. Lovrinovićem, Sinčićem i ostalima iz koalicije našao zajednički jezik o mnogim temama, pa tako i o reguliranju rada nedjeljom, odnosno nužnosti znatnog poskupljenja tog rada, kako se rad nedjeljom ne bi poslodavcu isplatio.

Ribič je potom primjetio da koalicija SDP-HDZ uopće ne brine, niti ne vodi računa o vanjskoj politici Hrvatske.

”Ne mislim pri tome na politiku prema Kini, već odnos Hrvatske prema uvođenju eura i euro zoni. Hoćemo li uvesti euro, ili ćemo slijediti mudre zemlje poput Češke koje ne žure s time? O tome ovise naše plaće i naša ekonomija, no o tome HDZ I SDP uopće ne govore, kao da nas se to ne tiče. Zanima me i odnos politike prema obrazovnoj reformi, jer reforma je nužna. U školama bi se učenici treali naučiti biti kreativni, a ne bubati”, dodao je Ribič te napomenuo da je i o tim temama razgovarao s predstavnicima koalicije ‘Jedina opcija’ te da su se u velikoj mjeri usuglasili o tim temama.

Dr. Ivan Lovrinović, predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku, istaknuo je da koalicija ‘Jedina opcija’ stavlja naglasak na sustav obrazovanja kao ključnu polugu razvoja te da se zalaže za depolitizaciju reforme obrazovanja, kao i za reviziju bolognske reforme.

”Želimo vratiti ljudima ponos u sustavu obrazovanja. Predložit ćemo Zakon o majčinstvu, kako bi destimulirali rad nedjeljom te kako bi majke taj dan mogle biti sa svojom djecom te kako bi potaknuli demografsku obnovu”, podvukao je Lovrinović.

Ivan Vilibor Sinčić kazao je da i on često ponavlja da su HDZ i SDP isti te da namjerno građanima serviraju ideološke sukobe, kako bi ih na tim temama dijelili te kako bi se skranula pažnja s onoga što je važno.

”Mi otvarama bitna pitanja i nudimo rješenja, gradimo a ne rušimo, dok oni nude samo demagogiju. No, građani shvaćaju da je vrijeme demagogije prošlo”, zaključio je čelnik Živog zida.