Sjetili se STRAHOTA u KUPSKOJ pa zaprijetili blokadom prometa ako se neboder bude gradio Sjetili se STRAHOTA u KUPSKOJ pa zaprijetili blokadom prometa ako se neboder bude gradio
TweetEmailPrint Građani su se izjasnili. Protive se bilo kakvoj izgradnji deveterokatnice u ulici grada Vukovara. Jednoglasno su zatražili da gradonačelnik povuće svoj program. Ako... Sjetili se STRAHOTA u KUPSKOJ pa zaprijetili blokadom prometa ako se neboder bude gradio


Građani su se izjasnili. Protive se bilo kakvoj izgradnji deveterokatnice u ulici grada Vukovara. Jednoglasno su zatražili da gradonačelnik povuće svoj program. Ako on to ne napravi, Mi ćemo zatvoriti cijeli Vrbik, odnosno Vukovarsku prema Slavonskoj aveniji, upozorila je Blanka Matek, predsjednica mjesnog odbora Vrbik

Stanovnici Vrbika sjetili su se ovih dana svih strahota koje su prije deset godina počeli proživljavali stanari Kupske ulice, čije kuće i dvorišta su gotovo potpuno unišeni, zbog nepromišljene i loše izvedene izgradnje nove zgrade HEP-a u tom napučenom kvartu. Mnogi su se prisjetili činjenice da za uništenje cijele ulice do danas gotovo nitko  nije odgovarao, te da stanarima sveukupna šteta nikada nije nadoknađena.

Upravo to je, čini se, i bio razlog masovnog okupljanja u mjesnom odboru Vrbik i najavi blokade najvažnijih gradskih prometnica, ako se nastavi izgradnja koju građani smatraju opasnom za njihov kvart.

Oko 250 građana okupilo se, naime, u mjesnom odboru Vrbik kako bi raspravljalo o izgradnji deveterokatnice u ulici grada Vukovara i produženju Sveučilišne aleje. Najviše se raspravljalo o izgradnji nebodera.

Podsjetimo, grad Zagreb je verificirao program izgradnje nebodera u ulici grada Vukovara 62, investitora Atlantic grupe.

Među građanima je bio i doktor znanosti i docent na katedri za urbanizam Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vedran Ivanković koji je istaknuo tri razine problema u vezi same izgradnje nebodera: prva – zakonsku jer program natječaja nije legalan zato što nije usklađen sa zakonskom regulativom, druga – koncept izgradnje niskih paviljona u parkovima ili praznih parkova uz samu ulicu i izgradnji više stambenh zgrada u pozadini, i treća – očuvanje zgrade umjesto koje bi trebao niknuti neboder kao simbola slobode umjetničkog stvaranja autora Božidara Rašice.

Na pitanja o programu natječaja i verifikaciji istog, mogućim sigurnosnim problemima nebodera prilikom potresa, ali i o urbanističkom konceptu, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Sanja Cvjetko Jerković, odgovorila je, Ono što smo mi napravili, napravili smo sukladno pravilima i zakonu. Sve ovo što vi govorite je neupitno. Vrijednost ovog poteza je neupitna. Mi ne možemo prejudicirati kakvo će biti natječajno rješenje koje će biti odabrano.

Na početku sastanka, moderator i vijećnik vijeća Gradske četvrti Trnje, Pero Kovačević, istaknuo je, da je na području Vrbika napravljen urbanocid kojeg su građani 2005. i 2006. zaustaviili.

Iz tiska smo saznali da Atlantic grupa planira napraviti deveterokatnicu bez da je obavljeno savjetovanje sa vijećem mjesnog odbora Vrbik, bez da je obavljeno savjetovanje sa vijećem gradske četvrti Trnje. Tražili smo da nam dođu predstavnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje i izgradnju grada. Nažalost oni se nisu niti jedanput odazvali i moramo ići na ovakav oblik neposrednog izjašnjavanja građana.

Građani su se izjasnili. Protive se bilo kakvoj izgradnji deveterokatnice u ulici grada Vukovara. Jednoglasno su zatražili da gradonačelnik povuće svoj program.

Ako on to ne napravi, Mi ćemo zatvoriti cijeli Vrbik, odnosno Vukovarsku prema Slavonskoj aveniji, upozorila je Blanka Matek, predsjednica mjesnog odbora Vrbik.

Stanovnici Vrbika složni su da se neboder ne izgradi, ali i požuruju gradske vlasti da što prije produže Sveučilišnu aleju tako da se spoje Vukovarska i Slavonska. Iz Grada poručuju da će produžetak započeti čim se završi tehnička dokumentacija i riješi pitanje stanovanja stanovnika spomenute aleje.