Španjolska OSUDILA 64 BANKARA, direktora MMF-a, tuže GUVERNERA; a Hrvatska? Španjolska OSUDILA 64 BANKARA, direktora MMF-a, tuže GUVERNERA; a Hrvatska?
ISLAND KAO PRIMJER PROČIŠĆENJA OD BANKARSKE PLJAČKE

Španjolska OSUDILA 64 BANKARA, direktora MMF-a, tuže GUVERNERA; a Hrvatska?

Iseljeništvo i svijet 26. veljače 2017. Marina Kralj

TweetEmailPrint Kvarno i nekontrolirano bankarstvo te korumpirano pravosuđe glavni su uzroci demografskog i svakog drugog sloma u Hrvatskoj, no ovdje nitko zbog toga nije završio... Španjolska OSUDILA 64 BANKARA, direktora MMF-a, tuže GUVERNERA; a Hrvatska?


Kvarno i nekontrolirano bankarstvo te korumpirano pravosuđe glavni su uzroci demografskog i svakog drugog sloma u Hrvatskoj, no ovdje nitko zbog toga nije završio u zatvoru. U Španjolskoj upravo traje veliko čišćenje bankarskog sektora. Uzor im je Island, država koja je svoje bankare -najodgovornije za krizu – osudila na sveukupno 74 godine zatvora

Rodrigo Rato, bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda, osuđen je u četvrtak četiri i pol godine zatvora zbog pronevjere novca iz dvije španjolske banke.

Osim Rate osuđeno je još 64 drugih direktora i rukovoditelja banke Bankia, koji su bili optuženi za nezakonite korištenje kreditne kartice na kojima su pronevjerili 12,5 milijuna eura.

Miguel Blesa je dobio šest godina zatvora, a ostali  kazne od tri mjeseca do šest godina.

Kartice su se koristili za osobne kupnje koji su uključivali odjeću, restorane i putovanja, kao i podizanje gotovine na bankomatima.

Rato je bio potencijalni španjolski premijer, bivši je ministar financija u konzervativnoj vladi José María Aznara. Godine 2004. otišao je u Washingtonu na kormilo MMF-a, a nakon povratka u Španjolsku 2010. imenovan je direktorom Caja Madrid, jednu od sedam banaka koja se osnovale banku Bankia, prenosi Maxportal.

Ostavku je dao u svibnju 2012. godine, neposredno prije nego što je banka Bankia nacionalizirana zbog gubitka od 19,2 milijardi eura, što je najveći skandal u španjolskom financijskoj povijesti.

Miguel Blesa je 2013. nakratko bio zatvoren u jednom drugom predmetu koji se odnosi na kupnju Miami banke, ali nakon 2,5 milijuna eura jamstva ishodio da se brani sa slobode.

Presuda dolazi nedugo nakon što je španjolska pravosuđe odlučio proširiti istragu u slučaju Bankia koja uključuje i optužnicu protiv bivšeg guvernera središnje banke.

Valja podsjetiti da je veliko čišćenje države i društva od korumpiranih bankara prije Španjolske napravio Island. Tamošnji sudovi najodgovornije su bankare osudili na sveukupno 74 godine zatvora.

Vrhovni sud Islanda potvrdio je 2015. godine presude Okružnogi sudu u Reykjavíku na kojem su izrečene zatvorske kazne trojici menadžera iz banke Landsbankinn i dvojici iz banke Kaupþing, kao i jednom investitoru, piše ICELAND Magazine

Magazin navodi da je s posljednjim presudama zbog svoje uloge u financijskoj krizi i kolapsu bankarskog sektora osuđeno 26 bankara ili investitora na ukupno 74 godina zatvora.

“Mi smo bili dovoljno mudri da ne pratimo tradicionalnu i prevladavajuću ortodoksiju zapadnog financijskog svijeta u posljednjih 30 godina. Mi smo uveli kontrolu valuta, mi smo bankama dopustili da propadnu, mi smo pružili podršku ljudima i nismo uveli mjere štednje kakve vidite u ostatku Europe”, rekao je svojedobno islandski predsjednik Olafur Ragnar Grimmson u odgovoru na pitanje kako se Island oporavio od krize.

U četiri godine osuđeni su:

Veljača 2012.
Baldur Guðlaugsson, bivši Stalni tajnik Ministery financija: dvije i pol godine
Lipanjj 2012.
Ragnar Z. Guðjónsson, bivši predsjednik Uprave BYR, štedne i kredita: četiri i pol godine i Jon Jonsson Þorsteinn, bivši predsjednik BYR: četiri i pol godine za povredu fiducijarnih obveza i lažnih kredita u “slučaju Exeter”
Listopad 2013.
Styrmir Þór Bragason, bivši predsjednik Uprave MP banke: jednae godina za pranje novca i sudjelovanje u organiziranju lažnih kredita.
Prosinac 2013.
Friðfinnur Ragnar Sigurdsson, bivši direktor međubankovnih tržišta na Glitnir: petnaest mjeseci zatvora
Ožujak 2014.
Lýður Ágústsson, bivši predsjednik investicijske tvrtke Exista, jedan od najvećih dioničara Kaupthing: osam mjeseci i Bjarnfreður Ólafsson, bivšeg člana Uprave Kaupthing: šest mjeseci za laganje vlastima i dovođenje tržišta u zabludu.
Veljača 2014
Larus osiguranje, bivši predsjednik Uprave Glitnir, Guðmundur Hjaltason, bivši šef korporativnih financija na Glitnir, Karla i Steingrímur Wernersson, braće, istaknutih Corporate Vikinga i vlasnika investicijskog društva Milestone su svi oslobođeni nakon što je dogovorio lažnih kredit investicijske tvrtke Milestone.
Veljača 2015
Hreiðar Már Sigurdsson, predsjednik Uprave Kaupthing: pet i pol godina, Sigurður Einarsson predsjednik Kaupthing: lčetiri godine, Magnus Gudmundsson, predsjednik Uprave Kaupthing Luksemburgu: četiri i pol godine i Olafur Ólafsson, ugledni Corporate Viking i jedan od najvećih dioničara Kaupthing: četiri i pol godine za manipulacije tržištem
Listopad 2015.
Sigurjón th. Árnason bivši predsjednik Uprave Landsbankinn: tri godine, Elin Sigfúsdóttir bivši direktor kreditiranja poduzeća: jedan i pol godina i Steinþór Gunnarsson, bivši direktor brokerske: devet mjeseci za manipulacije tržištem.
Lipanj 2014.
Birkir Kristinsson, bivši šef privatnog bankarstva u Glitnir: pet godina, Johannes Baldursson, direktor tržišta kapitala na Glitnir: pet godina, Magnus Arnar Arngrímsson direktor korporativnih financija na Glitnir: pet godina, Elmar Svavarsson četiri godine za tržišne manipulacije i lažne kredite
Lipanj 2014.
Jón Ásgeir Johannesson, ugledni Corporate Viking, najveći dioničar Glitnir, Larus ureda, bivši izvršni direktor Glitnir, Magnus Arnar Arngrímsson, izvršni direktor korporativnih financija na Glitnir: oslobođen i Bjarni Jóhanesson, bivši trener računa na Glitnir: svi oslobođeni povrede fiducijarne dužnosti i raspored lažnih kredita.
Studeni 2014.
Sigurjón Árnason, bivši predsjednik Uprave Landsbankinn: tri mjeseca, Ivar Guðjónsson, bivši direktor vlasnički trgovanja na Landsbankinn: tri mjeseca, Julius S. Heiðarsson, posrednik u trgovanju vlasničkim na Landsbankinn: tri mjeseca i Sindri Sveinsson, posrednik u trgovanju vlasničkim na Landsbankinn: oslobođen optužbi za manipulacije na tržištu
Listopad 2014.
Sigurjón Árnason, bivši predsjednik Uprave Landsbankinn: Elin Sigfúsdóttir, bivši direktor korporativnih financija: i oslobođen imaju uređenje lažne kredite shell tvrtke u Panami koji su kupili dionice u Landsbankinn.
Prosinac 2014.
Karl i Steingrímur Wernersson, ugledni Korporativni Vikinzi i vlasnici investicijske tvrtke Milestone, Guðmundur Ólafsson, bivši direktor Milestone i tri računovođe u KPMG sve oslobođen povrede fiducijarna dužnosti i raspored lažnih kredita.
Veljača 2015.
Hannes Smárason, istaknuti korporativnih Viking i bivši predsjednik Uprave investicijskog društva FL Group: oslobođen optužbi za pronevjeru tri milijarde ISK od FL Grupe u 2007.
Listopad 2015.
Hreiðar Már Sigurdsson, bivši predsjednik Uprave Kaupthing: šest mjeseci, Magnus Gudmundsson bivši predsjednik Uprave Kaupthing Luksemburg: jedan i pol godina zbog pronevjere i investitora Skúli Þorvaldsson: šest mjeseci za zataškavanje. Guðný Arna Sveinsdóttir, CFO Kaupthing: oslobođen.