Sramotno: NOVI OVRŠNI još je GORI OD STAROG: Dužan si stari auto, UZIMAMO TI KUĆU! Sramotno: NOVI OVRŠNI još je GORI OD STAROG: Dužan si stari auto, UZIMAMO TI KUĆU!
TweetEmailPrint Unatoč velikim javnim pritiscima, masovnom iseljavanju zbog ovrha, brojnih samoubojstava zbog nepravdi, novi zakon ništa bitno ne popravlja! Iz svega se može zaključiti... Sramotno: NOVI OVRŠNI još je GORI OD STAROG: Dužan si stari auto, UZIMAMO TI KUĆU!


Unatoč velikim javnim pritiscima, masovnom iseljavanju zbog ovrha, brojnih samoubojstava zbog nepravdi, novi zakon ništa bitno ne popravlja! Iz svega se može zaključiti da je pravim vladarima Hrvatske – onima koji upravljaju iz sjene, itekako bitno da se ovršni zakon u suštini ne mijenja. Stoga, možemo poprilično precizno dočarati – tko su istinski vladari Hrvatskom i iz kojeg miljea dolaze

Potiho, gotovo potajno, jučer je na užem kabinetu Vlade predstavljen novi Ovršni zakon.

Ta tišina oko izmjene tako važnog i toliko u javnosti eksponiranog pravnog akta – koji je stotine tisuća ljudi doživotno zarobio u dužničko ropstvo, koji je odgovoran za brojna samoubojstva hrvatskih građana te koji je ponajveći krivac za masovno iseljavanje iz Hrvatske, najbolje govori o suštini izmjena tog ‘genocidnog’ zakona.

Novi Bošnjakovićev Ovršni zakon, kojega će podobni zastupnici vladajuće većine zasigurno usvojiti, još je gori -prema svemu sudeći, od staroga Bošnjakovićevog i Miljenićevog ‘zavrtača ruku’! Tako, naime, tvrde gotovo sve zainteresirane strane: i dužnici, odnosno blokirani i ovršeni građani, ali i vjerovnici!  Novi će zakon, prema svemu sudeći, biti po volji jedino lihvarima i kamatarima, odnosno svima onim kojima odgovara beskrajno odugovlačenje s ovršnim postupkom i zarađivanje na kamatama!

”Dužan si stari auto, uzimamo ti kuću! Tako otprilike izgleda sasvim novi prijedlog Bošnjakovićevog Ovršnog zakona, koji je danas jednoglasno potvrđen u Vladi RH, pa će kao takav na jesen i u saborsku proceduru. Osim gomile nebuloza kojih smo se naslušali još zimus u Ministarstvu pravosuđa, ništa novoga nismo čuli.
Ostaje nam Fina, ostaju nam javni bilježnici ostaju nam i društva za utjerivanje dugova kao i beskonačna kamata koja je u prvom redu naplate. Dragi prijatelji, molim vas da zajedno učinimo sve kako ovaj Frankenštajnski zakon nikada ne bi ugledao svjetlo dana. Nema predaje”, komentirao je novi zakonski prijedlog Danijel Galović, predsjednik udruge Ovršni ustanak, na svom Facebook profilu.

Vrlo slično mišljenje o zakonu su iznijeli i čelnici udruge Blokirani.

”Udruga Blokirani jasno se očitovala da ne prihvaća ovaj prijedlog zakona koji nije produkt radne skupine nego isključivo politička odluka HDZ-a. Donositi ovakav zakon u trenutku kad su i vlada i Sabor u rasulu, mogu samo neodgovorni političari kojih u Hrvatskoj ne nedostaje i svi oni koji budu dizali ruku za ovaj zakon moraju prihvatiti i odgovornost za posljedice. Nakon ovakvog čina vlade, svrha postojanja udruge Blokirani postaje besmislena”, rezignirano je napisao Mario Strinavić, glavni tajnik Udruge Blokirani.

Sličan stav čitateljima je ponudila i novinarka Večernjeg lista, Valentina Wiesner, koja se jedina, čini se, od svih novinara medija glavne struje (najveće dnevne i tjedne novine, velike televizijske kuće…) ozbiljno bavi ovom tematikom.

”Punih pet mjeseci nakon završetka javne rasprave o njegovu sadržaju – koja je iznjedrila brojne manjkavosti i minorne prednosti te vrlo malo nade za 259 tisuća blokiranih i još 84 tisuće za koje je na sudove poslan prijedlog osobnog bankrota – na užem kabinetu Vlade u jeku njezine rekonstrukcije, na prezentaciji je završio Ovršni zakon!

Danas će na Vladu, nakon čega slijede saborska čitanja. U kojoj je “ladici” nacrt novog Ovršnog zakona tavorio mjesecima i koliko je od 400-tinjak primjedbi zainteresiranih strana uvaženo, pitali smo u Ministarstvu pravosuđa nebrojeno puta i ostali bez odgovora.

Puštaju zakon koji će dodatno pogoršati položaj ovršenika?!

Kao i na pitanje zašto se u daljnju proceduru pušta zakon kojim su svi nezadovoljni i mogao bi dodatno pogoršati položaj ovršenika, ali i vjerovnika, a zamišljen je da ispravlja “krive Drine”? Ponajprije su to visoki troškovi ovršnog postupka koji zadužene zadržavaju u vječnom dužničkom ropstvu, a unatoč bombastičnim najavama rezanja – ostaju. Usto, umjesto četiri proceduralna koraka, uvodi ih se 10 te javni bilježnici procjenjuju da bi se postupak mogao protegnuti na tri godine tijekom kojih rastu kamate i ostali troškovi, što potpuno “pojede” proceduralne benefite koje bi trebao donijeti bolji sustav obavještavanja dužnika.

Ništa se nije učinilo po pitanju redoslijeda naplate kamate i glavnice, a ni maksimalan rast kamata nije limitiran. Također, za građane koji su prije 2008. potpisali da im se može ovršiti cijela plaća ne postoji zaštićeni dio primanja. Nije reguliran ni rad agencija za naplatu potraživanja.

‘Ovo vodi u bankrot cijele države’

Predsjednica Udruge Blokirani Miriam Kervatin poručuje da prijedlog zakona pokazuje da nema političke volje preobrazbe pravnih normi i regulatornih aktivnosti organizacija koje su pod autoritetom države, a imaju materijalni interes ili specijalne ovlasti u održavanju krize prezaduženosti konstantnom.

”Početkom 2011. prosječno je svaki blokirani bio dužan tek 77.255 kn. Danas duguju više od kompletne privrede. Jedino “rješenje” je bankrot, a ulazak 260 tisuća obitelji u bankrot vodi u bankrot države”, komentira Kervatin za Večernji list.

Iz svega navedenog, moglo bi se zaključiti da je pravim vladarima Hrvatske – onima koji upravljaju iz sjene, itekako bitno da se ovršni zakon u suštini ne mijenja. Jedino tako može se objasniti činjenica da se zakon već godinama – unatoč žestokim pritiscima javnosti, enormnom broju blokiranih i ovršenih, masovnom iseljavanju i izumiranju – u suštini ne mijenja.

Ako ništa drugo, na osnovu svega ovoga možemo pretpostaviti – odnosno poprilično precizno pogoditi – tko su istinski vladari Hrvatskom i iz kojeg miljea dolaze.