‘Stanari u centru će vrećice otpada moći odložiti od 20 do 22 sata, kazne su od 700 do 1000 kuna’ ‘Stanari u centru će vrećice otpada moći odložiti od 20 do 22 sata, kazne su od 700 do 1000 kuna’
TweetEmailPrint Gradonačelnik je pojasnio da novi, privremeni model, u centru grada znači da će se s ulica u centru maknuti svi spremnici – za... ‘Stanari u centru će vrećice otpada moći odložiti od 20 do 22 sata, kazne su od 700 do 1000 kuna’


Gradonačelnik je pojasnio da novi, privremeni model, u centru grada znači da će se s ulica u centru maknuti svi spremnici – za miješani komunalni otpad, biootpad, papir. Oni koji ih ne mogu spremiti u svoj haustor ili u dvorište, mogu iznijeti miješani komunalni otpad u vrećicama, koje će odlagati na ulici, između 20 i 22 sata navečer

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak da će kazne za stanovnike centra grada, koji neće poštivati novi privremeni model odlaganja miješanog komunalnog otpada, biti između 700 i tisuću kuna za građane.

“Kazne će se izdavati prema Odluci o komunalnom redu, a za poduzetnike će biti još veće”, rekao je zagrebački gradonačelnik na redovitoj konferenciji za medije.

Tomašević je pojasnio da novi, ali privremeni model u centru grada znači da će se s ulica u centru grada maknuti svi spremnici – za miješani komunalni otpad, biootpad, papir. Oni koji ih ne mogu spremiti u svoj haustor ili u dvorište, imaju mogućnost iznošenja miješanog komunalnog otpada u vrećicama, koje će odlagati na ulici, između 20 i 22 sata navečer.

Otpad će se odvoziti 6 puta tjedno

“Odvoz miješanog komunalnog otpada povećat će se na šest puta tjedna, svakim danom osim nedjelje. Ostale vrste otpada, odlagat će se na zelenim otocima, kojih u centru ima svakih 200-tinjak metara”, istaknuo je.

Oni koji će spremnike moći držati unutar zgrada, trebat će ih vaditi u vrijeme odvoza otpada i ujutro ih vraćati. Ista pravila vrijede i za poduzetnike u centru grada, za koje će kazne dosezati i puno veće iznose, osim za one koji imaju posebno ugovorenu uslugu odvoza otpada sa Zagrebačkim holdingom.

Komentirao je napise o nezakonitosti i štetnosti kredita od 1,8 milijardi kuna kojim Zagrebački holding refinancira postojeće dugove (92 posto iznosa ide na to), dok će preostalim iznosom pokriti trošak otpremnina onih u Holdingu, istaknuvši da one “apsolutno ne stoje”.

“Izbjegnut je jedan dosta ružan scenarij koji je prijetio Holdingu”, rekao je Tomašević.

Poručio je i kako je kredit u potpunosti zakonit i da je dobio “sve potrebne suglasnosti po zakonu”. No nije želio komentirati razloge ostavke direktora Gradske plinare Zagreb Miroslava Živka. Ta je gradska tvrtka, bila jedan od sudužnika kredita, a u medije su izašle optužbe da je Gradska skupština izglasala kredit, bez suglasnosti GPZ-a.

Od ponedjeljka nova regulacija kod Jadranskog mosta

Tomašević je na konferenciji za tisak komentirao i gužve kod rotora, odnosno Jadranskog mosta. Kaže kako se u obnovu mosta nije moglo ići ranije jer je prije morala biti dovršena obnova Mosta slobode.

“Nisam bio zadovoljan s prometnom regulacijom, pogotovo kad sam vidio ovo jučer. Dao sam nalog da se privremena prometna regulacija promijeni”, rekao je Tomašević. “Neće više biti jedna traka od juga prema sjeveru”, kazao je dodavši da će teretnim vozilima promet po Jadranskom mostu biti zabranjen. Modificirana regulacija trebala bi krenuti od ponedjeljka.

“Napravit ćemo sve da to ne traje devet mjeseci nego manje, modificirat ćemo ugovore”, kazao je i pozvao građane da koriste druge mostove tijekom ovih radova.

Upitan je o prigovorima zbog novog režima odvoza otpada u centru grada prema kojem se s javnih površina uklanjaju kante i građani mogu iznijeti vrećice od 20 do 22 sata.

‘Konačno uklanjamo kante iz centra Zagreba’

“To pitanje onda možemo postaviti i u Barceloni, Londonu, Bruxellesu gdje se vrećice također odvoze navečer. U tim gradovima odvoz ide dva, tri puta tjedno. Mi ovdje uvodimo odvoz otpada svaki dan osim nedjeljom”, rekao je.

“Biootpad će ići preko zelenih otoka. Samo komunalni otpad će se odvoziti kroz ZG vrećice, a u centru će se vrećice moći odložiti od 20 do 22 sata. Konačno ćemo maknuti kante iz centra grada”, rekao je Tomašević.

“Točno je da će podzemni spremnici biti financirani od Grada. Neki će morati nekoliko stotina metara do njih, pogledajte kako je to u Ljubljani. Ne mogu biti ispred svake zgrade”, kaže.

“Povećavamo odvoz otpada, svaki dan osim nedjelje, ali tražimo da bude u tom vremenu od 20 do 22. To je privremeni model”, dodaje.

Osvrnuo se i na Davora Bernardića. “Apsolutno me ne zanima što Davor Bernardić ima za reći i njegova prošlost s Bandićem. Što kaže, da je zatvorena pješačka zona da bi se nekome pogodovalo? Daj nemojte me zezati. Dolazio je s roditeljima odgojiteljima. Ja ne znam što on predstavlja”, rekao je.

“Je li sporna sad biciklistička staza? Gdje su te gužve u Deželićevoj? Gdje je ta apokalipsa? Ja sam izabran da radim promjene, naravno na bolje. Što god da radite u Gradu, izazvat će neke promjene. Najlakše je ostavit sve kako je, ali ja nisam za to izabran, izabran sam za promjene”, rekao je.

“Što se ZET-a tiče, koji normalan grad ne kupi tramvaj 15 godina. Zato imamo na ulicama tramvaje koji su stariji od mene. Do kraja mandata namjeravamo ih kupiti 60. Vozni park ZET-a koji smo naslijedili je katastrofa”, rekao je.

Tomašević je u utorak zajedno sa suradnicima sudjelovao na svečanom obilježavanju završetka radova Hotelijersko-turističke škole, za čiju je adaptaciju, rekonstrukciju i protupotresno ojačanje uloženo oko 50 milijuna kuna.

FOTO: Screenshot videosnimke; zagreb.hr