Šteta od potresa u Zagreb puno je veća nego se isprva činilo: oštećeno čak 26.000 građevina Šteta od potresa u Zagreb puno je veća nego se isprva činilo: oštećeno čak 26.000 građevina
neupotrebljivo čak 1900 zgrada, kuća i drugih objekata

Šteta od potresa u Zagreb puno je veća nego se isprva činilo: oštećeno čak 26.000 građevina

Zagreb 30. ožujka 2020. Promise.hr

TweetEmailPrint Prema informaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, od ukupno 26.197 oštećenih građevina na kojima su prijavljene štete čak 9642 su obiteljske kuće. Crvenom,... Šteta od potresa u Zagreb puno je veća nego se isprva činilo: oštećeno čak 26.000 građevina


Prema informaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, od ukupno 26.197 oštećenih građevina na kojima su prijavljene štete čak 9642 su obiteljske kuće. Crvenom, odnosno žutom oznakom označeno je ukupno 1900 građevina

Tek tjedan dana nakon vrlo snažnog potresa koji je pogodio glavni hrvatski grad i njegovu okolicu, doznaju se pravi podaci o količini oštećenih kuća i zgrada i o visini štete. I kako stvari stoje, šteta je puno veća nego se isprva činilo. Prema  informacijama Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, oštećeno je više od 26 tisuća građevina, a neuporabljivo ih je 1900. Za svakog stanovnika osiguran je smještaj do trenutka sanacije njihova doma, izvijestili su iz Gradske uprave.

To se odnosi na i na stanovnike centra grada i na vlasnike obiteljskih kuća stradalih u nedjeljnom potresu, a koje su nakon preliminarnih pregleda statičara označene crvenom ili žutom oznakom (neuporabljivo i privremeno neuporabljivo).

Šteta na gotovo 10.000 obiteljskih kuća

Prema informaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, od ukupno 26.197 oštećenih građevina na kojima su prijavljene štete čak 9642 su obiteljske kuće. Crvenom, odnosno žutom oznakom označeno je ukupno 1900 građevina.

Iz Gradske uprave su zbog, kako kažu, velikog broja zbunjujućih i netočnih informacija, ponovno pozvali građane koji nemaju alternativni smještaj da se jave na besplatne telefone 0800 8805 i 0800 8802 jer je za njih osiguran smještaj u Studentskom domu u Cvjetnom naselju.

Također, podsjećaju da je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić 23. ožujka proglasio elementarnu nepogodu za područje Grada Zagreba i pozivaju oštećenike, fizičke i pravne osobe na čijoj je imovini utvrđena šteta od prirodnih nepogoda da prijave štetu na imovini Gradskom povjerenstvu Grada Zagreba za procjenu šteta od prirodnih nepogoda u pisanom obliku, na propisanom obrascu, a koji je objavljen na mrežnim stranicama Grada Zagreba te ga možete pronaći na linku: https://www.zagreb.hr/javni-poziv-za-prijavu-stete-na-imovini/156593.

Potrebno je naglasiti i kako su sve nadležne gradske službe i dalje aktivne na terenu te kako je Javna vatrogasna postrojba Zagreb do danas imala 1316 hitnih intervencija vezanih uz posljedice potresa. Na terenu je i svih sedam visinskih vozila JVP Zagreb te 17 visinskih vozila suradnika (Elicom, ZG Holdinga, HEP, Zrinjevac, Velebit promet, CIOS, HV), kao i vatrogasci iz Virovitice, Bjelovara, Slunja, Siska, Varaždina, Karlovca, kojima od srca zahvaljujemo, stoji u priopćenju zagrebačke Gradske uprave.