ISTRAŽUJEMO: Što kad vam ostane mjesečno 750 kuna za život, jer ste bili naivni jamac? ISTRAŽUJEMO: Što kad vam ostane mjesečno 750 kuna za život, jer ste bili naivni jamac?
TweetEmailPrint Budući da se hrvatski mediji gotovo uopće ne bave tematikom ovrha i blokada, odnosno problemima koji nepodnošljivo pritišću na stotine tisuća hrvatskih građana,... ISTRAŽUJEMO: Što kad vam ostane mjesečno 750 kuna za život, jer ste bili naivni jamac?


Budući da se hrvatski mediji gotovo uopće ne bave tematikom ovrha i blokada, odnosno problemima koji nepodnošljivo pritišću na stotine tisuća hrvatskih građana, u dogovoru s udrugom Blokirani odlučili smo zajednički objavljivati konkretne priče, s problemima živih ljudi, kako bi na taj način barem malo rasvijetlili ovu bolnu tematiku, koja se u Hrvatskoj najradije skriva pod tepih

Umirovljenica iz Zagreba s kojom smo razgovarali, no koja je molila da joj ime i prezime ne objavljujemo (podaci poznati uredništvu) zbog svog problema obratila se portalu Promise.hr, a pisala je i udruzi Blokirani i zamolila ih da joj pomognu dati odgovor na pitanje na koje ona nema odgovor.

‘’Zaista trebam pomoć jer ne znam kome više da se obratim. Naime, određenoj gospođi bila sam jamac prije duži niz godina…

Da krenem iz početka: 2003. godine bila sam jamac jednoj gospođi za kredit u PBZ na 90 tisuća kuna, tada sam još bila u radnom odnosu. Nakon otprilike 3 godine, negdje 2006. dolazi mi njezin kredit na naplatu jer ga dotična uopće nije plaćala, te mi moja firma počinje ustezati od primanja 500 kuna.

Pokušavala sam na sve moguće uljudne načine i pritiske nagovoriti gospođu da nastavi plaćati svoj kredit, međutim bez uspjeha, svaki puta je bio odgovor “ne brinite riješit ću ja to”.

Odlazila sam i u PBZ gdje su me maltene izvrijeđali kada sam rekla da ću tužiti gospođu, ono što mi je bilo rečeno u PBZ je “da što si ja umišljam da sam svjesno potpisala kao jamac nek izvolim plaćati i da ne mogu tužiti dok ne otplatim kredit”.

Do odlaska u invalidsku mirovinu 2009. otplatila sam otprilike 20 tisuća kuna, te od odlaska invalidsku mirovinu sve do listopada 2015., nikakve obavijesti niti pozivi, rješenja ili slićno za taj kredit mi više nisu stizali niti mi je HZZMO ustezao od mirovine.

Početkom 9 mjeseca 2015. u Croatia banci podigla sam kredit kako bih zatvorila neka svoja dugovanja i riješila neke probleme, moram napomenuti da sam prilikom podizanja kredita vadila i HROK i izvješće iz FINE i sve je bilo čisto, nigdje nije stajalo da sam dužna bilo kome po nekom kreditu kao jamac.

Kada sam riješila kredit i očistila svoja dugovanja, te predala u HZMO potvrdu da sam riješila svoj prijašnji kredit da mi više ne ustežu po istome, a od Croatia banke prva rata kredita trebala mi je sjesti u studenom 2016., međutim na mirovini u listopadu vidim da mi od mirovine fali 700 kuna, te na izlistu stoji “ovrha od strane odvjetničkog društva”, odlaskom u HZZMO saznajem da se radi o onom starom kreditu PBZ-a gdje sam bila jamac, a kojeg je otkupilo Odvjetničko društvo 2013. godine, te temeljem njihove ovrhe meni skidaju direkt sa mirovine u HZZMO.

Na nagovor sina odlazim i angažiram odvjetnika, koji saznaje da je dotična gospođa preminula 2013. godine, te da ostavinske rasprave nije bilo (imala je dva sina i stan na Savici) i da jednostavno nemam koga utužiti za taj kredit koji je sada 98 tisuća kuna.

Sada mi HZZMO temeljem ovrhe odvjetničkog društva usteže iznos od 750 kuna, te moj kredit u Croatia banci kojeg mi skidaju sa tekućeg jer ne mogu preko HZZMO iznosi 600 kuna, tako da mi od moje mirovine od 2100 kuna ostaje svega 750 kuna što mi nije dostatno za život.

Molim Vas imate li kakav savjet ili prijedlog što mogu napraviti?’’, istaknula je žena iz Zagreba.

Spojili smo ju s ljudima iz udruge Blokirani, koji su obećali pokušati pomoći nesretnoj Zagrepčanki.

Volonteri udruge dali su savjet ženi, a odgovor njoj, ali i svima onima koji imaju sličan problem, objavili su i na svojoj Facebook stranici.

‘’U protekle 3 godine napornog pregovaranja s tijelima vlasti uvjerila sam se da u Hrvatskoj nema načina da riješite svoj problem, ni Vi kao jamac, a ni 330 000 blokiranih obitelji od kojih je barem 300. 000 na marginama siromaštva.

Mogu Vam naknadno elaborirati zašto, ali mislim da to već znate i sami. Što se naime dogodilo s “Vašim dugom kao jamac”, onog trena kad ste “očistila” svoje dugove odvjetničko društvo koje je “kupilo” dug pokojne kolegice je dobilo informaciju da ste Vi kao jamac sada opet sposobni otplaćivati stari dug i pakao je krenuo ispočetak

Jedini put da, eventualno uspijemo ovo sve divlje što se događa urediti, jest kvalitetan EU odvjetnik. Sami ili s nama. Pritom pazite na princip nadležnosti’’, odgovorila je Miriam Kervatin, predsjednica udruge Blokirani.