STRAH OD IZBORA: I Lovrinović će glasati protiv Marića, no TO NE ZNAČI da oporba IMA VEĆINU STRAH OD IZBORA: I Lovrinović će glasati protiv Marića, no TO NE ZNAČI da oporba IMA VEĆINU
TweetEmailPrint Izborne liste SDP-a je sastavljao Zoran Milanović, što znači da se mnogi Zokijevi miljenici, odnosno poslušnici koji i ne kriju da im Bernardić... STRAH OD IZBORA: I Lovrinović će glasati protiv Marića, no TO NE ZNAČI da oporba IMA VEĆINU


Izborne liste SDP-a je sastavljao Zoran Milanović, što znači da se mnogi Zokijevi miljenici, odnosno poslušnici koji i ne kriju da im Bernardić nikada nije ‘dobro sjeo’, na ponovljenim izborima ne bi našli visoko na listama. Za mnoge od njih to bi bio kraj političke karijere, zbog čega bi se mnogi mogli ‘naglo razboljeti’ i ostati kod kuće kada se bude glasovalo o povjerenju Mariću

Od početka krize vlasti, odnosno od dana kada je premijer Plenković smijenio trojicu ministara Mosta, u medijima se naglašava da će u mogućem preslagivanju saborske većine ključni biti glasovi dr. Ivana Lovrinovića, odnosno članova kluba stranke Promijenimo Hrvatsku. Taj klub čine, kao što je poznato, zastupnici dr. Ivan Lovrinović, Ivica Mišić i Marin Škribola.

Kako će o povjerenju ministru Mariću, a kasnije i o Boži Petrovu, glasovati njih trojica, pita se već danima cjelokupna hrvatska javnost.

Odgovore na to važno pitanje ponudio je, čini se, danas Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida i jedan od ključnih ljudi koalicije Jedina opcija.

Na kratkoj press konferenciju u Saboru on je istaknuo da velika većina članova njihove koalicije neće poduprijeti ministra Marića, odnosno da će glasovati za njegovu smjenu. Za smjenu Marića će, kazao je Sinčić, glasovati i toliko spominjani dr. Ivan Lovrinović.

”Ovo što se događa je lakrdija, neviđeni prostor za političku trgovinu i političku korupciju i to je njihova odgovornost. Stav naše koalicije je – zastupnici Živog zida, Ivan Lovrinović, Goran Aleksić i Škibola, neće poduprijeti gospodina Marića, odnosno mi smo za njegovu smjenu”, kazao je Sinčić.

Znači li to da je sada posve sigurno da će Mariću u četvrtak biti izglasano nepovjerenje saborske većine, što bi dovelo do još jednih izvanrednih izbora?

Ne nužno, jer je Ivica Mišić, u Sinčićevom obraćanju nespomenuti član njihove koalicije, ranije izjavio da neće glasovati za smjenu Marića, jer ne želi, kako je rekao, svojim glasom potpiriti nestabilnost u Hrvatskoj.

Osim Mišića, oporba, čini se, ne može računati niti na glas Milanke Opačić, potpredsjednice Sabora iz redova SDP-a, koja je izjavila da neće biti na sjednici kada se bude glasovalo o povjerenju Zdravku Mariću. Kasnije su tijekom dana pojedini SDP-ovci to demantirali, ali nezavisne analitičare nisu uvjerili u to da će sutra svi njihovi zastupnici glasovati za smjenu Marića, odnosno za nove parlamentarne izbore.

U javnosti se, naime, proširio glas o neslozi unutar SDP-a, što može značiti da još poneki zastupnik Partije neće sutra glasovati za opoziv ministra financija.

Zbog čega bi SDP-ovci opstruirali vlastitu inicijativu? Odgovor je vrlo prozaičan:

Izborne liste SDP-a za aktualni saziv Sabora je sastavljao Zoran Milanović, a ne Davor Bernardić, što znači da se mnogi Zokijevi miljenici, odnosno poslušnici – koji i ne kriju da im Bernardić nikada nije ‘dobro sjeo’, na ponovljenim izborima ne bi našli visoko na listama, a to bi značilo i neulazak u parlament.

Za mnoge bi to bio i kraj političke karijere, što bi moglo značiti da će se mnogi od njih, a ne samo Milanka Opačić i Tomislav Saucha koji su tako nešto već i najavili, odjednom naglo razboljeti i ostati kod kuće u vrijeme kada se bude glasovalo o povjerenju Mariću.